IDSoruCevap
1Doğa Yürüyüşü etkinliğinin amacı ve genel bilgileri nelerdir? - Doğa Yürüyüşü Etkinliğinin genel amacı, Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak kent halkının sosyal, kültürel ve sportif yaşantısına katkı sağlayabilmek, onlara Antalya’mızın doğal ve tarihi mekânlarını, güzelliklerini farklı bir fiziksel aktivite yolu ile sunabilmektir. - Doğa yürüyüşleri yıllık yapılan plan kapsamında her ay bir yürüyüş şeklinde toplam 6 yürüyüş (Mart-Nisan-Mayıs-Haziran-Eylül-Ekim aylarında) gerçekleştirilmektedir. - Doğa yürüyüşü etkinliklerinde katılım için 18 yaş ve üzeri uygulaması bulunmaktadır. - Doğa yürüyüşüne başvurular bizzat Müdürlükte alınmaktadır. - Doğa Yürüyüşü başvurularında kontenjan uygulaması vardır. - Doğa Yürüyüşü etkinliği de tüm etkinlikler gibi ücretsizdir. - Servis araçları, rehberler ve sağlık personeli Büyükşehir Belediyemizce sağlanmaktadır. - Doğa Yürüyüşü etkinliği günübirlik bir etkinliktir. - Doğa Yürüyüşü Etkinlikleri başvurular öncesi kent halkına afiş, broşür Büyükşehir Belediyesinin Web sitesi, bilboard, raketboard vb. görsel alan afişleri, yerel gazete bültenleri ve çeşitli internet portalları aracılığıyla duyurulmaktadır.
2 Streetball (Sokak Basketbolu) Turnuvası etkinliğinin amacı ve genel bilgileri nelerdir? - Streetball Turnuvasının genel amacı, gençlere sporu ve basketbolu sevdirmek, birlikteliği, beraberliği, ekip ruhuyla hareket etmeyi ve mücadele gücünü, mücadele ederken de eğlenme imkânı sağlayabilmektir.  - Streetball Turnuvası Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığının her yıl gerçekleştirdiği “Gençlik Şenliği” kapsamında Nisan ayı sonunda ya da Mayıs ayı başında yapılmaktadır.  - Streetball Turnuvası Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığının her yıl gerçekleştirdiği “Gençlik Şenliği” kapsamında Nisan ayı sonunda ya da Mayıs ayı başında yapılmaktadır.  - Turnuva Atatürk Kültür Parkı Cam Piramit Alanında gerçekleştirilmektedir.  - Turnuvaya katılan sporcuların alt-üst forma ile turnuvada kullanılan diğer tüm ekipmanlar Büyükşehir Belediyemizce karşılanmaktadır.  - Turnuvada görev yapan hakem, teknik komiser ve masa görevlileri Büyükşehir Belediyemizce Basketbol İl Temsilciliği tarafından sağlanmaktadır.  - Turnuvaya Minikler, Küçükler, Yıldızlar, Gençler ve Büyükler kategorilerinde başvuru kabul edilmektedir. Sporcular doğum tarihlerine uygun kategorilerde başvurularını yapabilmektedirler.  - Streetball Turnuvası başvurularında kontenjan uygulaması vardır.  - Turnuvaya katılan her sporcu Turnuva Başvuru Formunu doldurulmak zorundadır.  - 18 yaş altına hitap eden kategorilerde (Minikler-Küçükler-Yıldızlar-Gençler) Turnuva Başvuru Formunda izin için veli imzasının bulunması zorunludur. Turnuvada müsabakalar kendi kategorilerinde ve guruplar halinde gerçekleştirilmektedir.  - Turnuva kent halkına afiş, broşür Büyükşehir Belediyesinin Web sitesi, bilboard, raketboard vb. görsel alan afişleri, yerel gazete bültenleri ve çeşitli internet portalları aracılığıyla duyurulmaktadır.  - Turnuvada dereceye giren sporculara ve takımlara turnuva alanında yapılan bir tören ile kupa, madalya, çeşitli spor malzemesi ve çeşitli sürpriz ödüller verilmektedir.
3 Sabah Sporu etkinliğinin genel bilgileri nelerdir? - Sabah Sporu etkinliği yoğun kış dönemi dışında haftanın Salı-Perşembe-Cumartesi-Pazar günleri gerçekleştirilmektedir.  - Sabah Sporu belirtilen günlerde 07.00–08.15 saatleri arasında konusunda deneyimli bir eğitmen tarafından gerçekleştirilmektedir.  - Sabah Sporu etkinliği Karaalioğlu Parkı Orta Mirador ve Atatürk Kültür Parkı Cam Piramit Alanında yapılmaktadır.  - Sabah Sporu etkinliğine katılım serbest ve yaş sınırı uygulaması bulunmamaktadır.
4 Tenis Kursu etkinliğinin amacı ve genel bilgileri nelerdir? - Tenis Kurslarının genel amacı, Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak çocuk, genç ve yetişkinlerin spor yapmalarına, fiziksel, zihinsel, sosyal gelişimlerine, el-kol-göz koordinasyonu sağlayarak güven ve başarı ile sonuçlanan temel motor beceri gelişimler  - Eğitimlerde genel ilke, tenisin temel eğitiminin verilmesi ve tenis sporuna yönelik bir altyapının oluşturulmasıdır.
5 Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti Nedir ? - Bireyin kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek kendini gerçekleyebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir. Psikolojik Danışma ve Rehberlik uzmanı, kişinin toplumsallaşma sürecinde; aile,akran grupları,sosyal yaşam,eğitim hayatı,kritik gelişim dönemleri ve bunlara bağlı olarak ortaya çıkan temel sorunlar hakkında bireye danışmanlık hizmeti veren meslek elemanıdır.
6 Merkezimizden kimler yararlanabilir ? - Merkezimize;  - Antalya Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yaşayan,  - Yatağa bağımlı ya da yürüme zorluğu nedeniyle bakıma muhtaç olan,  - Sosyo-ekonomik yoksunluk içinde olan,  - Yaşlı, engelli, hasta bireyler başvurabilir. Başvurular hasta veya yakınları tarafından bizzat merkezimize gelerek veya telefonla yapılabilir. Başvuru sonrası 1 hafta içinde randevu alınarak hasta ziyareti gerçekleştirilir ve hizmet planı belirlenir.
7 Hasta ve Hasta Yakınları Sosyal Tesisi nedir ? - Şehir dışından Antalya’ya tedavi amaçlı gelen sosyo-ekonomik düzeyi yetersiz, kalacak yeri olmayan hasta ve hasta yakını vatandaşlarımızın konaklama, yeme, içme, psikolojik, hukuki ve sosyal destek, danışmanlık gibi ihtiyaçlarını ücretsiz karşılıyoruz.
8 Yatağa bağımlı hastamın hastaneye ulaşımını sağlayabilir misiniz? - Yatağa bağımlı hastalarımızın hastaneye ulaşımını ambulans hizmetimiz ile sağlıyoruz. Ancak randevu alarak program yapılması gerekmektedir.
9 Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? - Temel olarak kişinin, “kendini geliştirmesi” dir. Kendini gerçekleştirme; kişinin kim olduğunun gerçekçi bir biçimde farkında olması, kim olabileceği hakkında tutarlı görüşlerinin olmasıdır.Kendini gerçekleştirmiş birey;insan değerine saygı duyar, benimser,geliştirir,geçmişten daha çok geleceğe dönüktür, yaratıcıdır,kendine saygı duyar, kendini olduğu gibi kabul eder, duygularını açığa vurmaktan kaçınmaz. Değişmeye ve yeni yaşantılara açıktır. Kendini değişmekte olan dünyanın yine değişmekte olan gerçek bir parçası olarak görür. Bu amaca ulaşmak için Psikolojik Danışman; okul başarısızlığı, sınav kaygısı,aile danışmanlığı, okul fobisi,mesleki ilgi ve yetenekler konusunda da danışmanlık, özel eğitim ve buna bağlı olarak çocuklarda ortaya çıkan uyum sorunları,nevrotik ve psikotik sorunlar karşısında kişinin izlemesi gereken süreç hakkında bilgilendirme görüşmeleri temel konularda hizmet verir.
10 Psikolog Hizmeti Nedir? - İnsanların davranışlarının nedenleri ve geçmiş yaşantılarıyla davranışlarının bugünkü yaşantılarına olan etkilerini çeşitli test teknikleri ve yöntemlerle inceleyerek, kişilerin içinde bulundukları durumla ilgili olarak farkındalıklarını arttıran ve problemlerini objektif olarak görerek çözümleyebilmeleri konusunda onlara yardımcı olan meslek elemanlarıdır.
11 Acil durumlarda sizi arayabilir miyim ? - Acil bir durumda 112’yi aramanız gerekmektedir. Hizmet kapsamımız evde acil müdahaleyi içermemektedir.
12 Hasta ve Hasta Yakınları Sosyal Tesisi ücretli midir ? - Hasta ve Hasta Yakınları Sosyal Tesisi ücretsizdir.
13 Hasta ve Hasta Yakınları Sosyal Tesisine başvuruda bulunurken hangi belgeler istenir ? - Sağlık durumunu belirten Durum Bildirir Raporu  - Hastanelerin Sosyal Servislerinden alınan Hasta Görüşme Raporu  - Kimlik Fotokopileri
14 Hangi hizmetleri veriyorsunuz? - Sağlık hizmetlerimiz doktor, diş doktoru, hemşire ziyaretleri ile evde yapılabilecek tıbbi uygulamaları ve laboratuvar hizmetlerini kapsamaktadır. Hastaneye ambulans veya servis aracıyla ulaşım ve hastane işlemlerinde yardım desteğimiz vardır. Ayrıca aile desteği olmayan, yoksul ve bakıma muhtaç vatandaşlarımıza kişisel bakım, ev işleri, gündelik işlerde yardımcı olmaktayız. İhtiyaç sahibi hastalarımıza tıbbi malzeme ve cihaz desteği de sağlıyoruz.
15 Psikolog niçin ve ne zaman gereklidir? - Her insanda hayatının bazı dönemlerinde psikolojik açıdan bazı sorunlar görülebilir.her insan hayatının bir döneminde depresyona girebilir.Bunların dışında,gelişen toplumlarda iş yaşamının stresi ve metropollerdeki kentleşme sonucu oluşan olumsuzluklar insanı psikolojik olarak etkileyebilir.Bu gibi durumlarda her insan bir psikoloğun yardımına ihtiyaç duyar.
16 Haşere İle İlgili Şikayetim Var. Ne Yapmalıyım ? - Haşere ile ilgili şikayetlerinizi Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğünün 249 52 01 numaralı telefona bildirmeniz yeterlidir.
17 Isınmak İçin Katı Yakıt Nasıl ve Nereden Temin Edilir ? - İlimiz içinde ısınmak amacı ile hangi tip katı yakıtların temin edilip hangi kritere sahip olanlarının kullanılabileceği Antalya Valiliği Başkanlığında oluşturulan İl Mahalli Çevre Kurulu Kararlarınca belirlenir. Bu kararlar Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün resmi internet sayfasından temin edilebilmektedir.  - Bu kapsamda ısınma maksadı ile kendi evinde/işyerinde kullanmak gayesi ile temin edilecek katı yakıtın öncelikli olarak Isınma Kaynaklı Hava Kirliliği Yönetmeliği çerçevesinde katı yakıt olarak tanımlanması, İlimiz Mahalli Çevre Kurulunca öngörülen kriterleri sağlıyor olması şartını sağlaması gereklidir.  - Buradan hareketle Katı Yakıt Satış İzin Belgesi sahibi işletmelerden satın alınan Antalya Büyükşehir Hava Kirliliği Kontrol Merkezi Laboratuvarınca verilmiş Kömür Deney Raporlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi UYGUNLUK BELGESİ olan Katı Yakıtların (kömürlerin) kullanılması ve/veya depolanması gereklidir.  - Aksi durumda 2872 sayılı Çevre Kanunun 20. maddesine istinaden idari yaptırım kararı uygulanıp bahis konusu yakıta el konulacaktır.
18 Kimler Psikoloğa Gitmelidir? - Depresyon,stres gibi durumlardan yakınanlar,  - Özgüven ve kendini ifade etme sorunu yaşayanlar,  - Rehberliğe ihtiyacı olanlar,  - Kendine daha iyi hissetmek isteyenler;  - Korku, fobi,kaygı sorunu olanlar;  - Takıntı boyutuna gelmiş düşünce ve davranışlardan yakınanlar,  - Kişilik sorunu olanlar,  - Aile içi ve diğer sosyal ilişkilerinde sorunu olanlar,  - Eğitim ve iş yaşamında sorunu olanlar,  - Cinsel sorunları olanlar;  - Psikolojik sorunları olan vatandaşlarımız bu hizmetimizden faydalanabilirler
19 Deniz Kirliliği İle İlgili Şikayetlerimi Nereye Bildirmeliyim ? - Deniz Kirliliği ile ilgili şikayetlerinizi Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğünün 249 52 00 numaralı telefona bildirmeniz yeterlidir.
20 Hukuk danışmanlığı alanında verilen Hizmetler nelerdir? - Aile hukuku ile ilgili konularda danışmanlık,  - İhtiyaç duyulan hukuki konularla ilgili seminerler,  - Aileyi ilgilendiren hukuki sorunların çözümü ile ilgili sosyo-ekonomik yetersizlik içinde olanlara adli yardım,  - Engelli hakları ve diğer sosyal hizmet uygulamaları ile ilgili danışmanlık hizmetleri verilmektedir.
21 Sosyal Hizmet uzmanı ve Aile Danışmanlığı Hizmeti Nedir? - Aile Danışmanlığı, ailenin sınırları ve aile üyeleri arasındaki ilişkiler üzerinde çalışarak aile üyeleri arasındaki bozuk ilişkileri düzeltmeyi ve bu süreçte kazanılan yeni iletişim ve etkileşim yöntemlerini kullanarak, aile bireylerinin sorun çözme yeteneklerini güçlendirmeyi amaçlayan özel teknik ve stratejiler içeren hizmettir.
22 Canlı Müzik İzin Belgesinde Yetkili Kurum Neresidir ? - Canlı Müzik İzin Belgesinin alınması kapsamında başvurularınızı işyeri açma ve çalışma ruhsatı aldığınız Belediye Başkanlığının ruhsat servisine yapmanız gerekmektedir.
23 Gürültü Konulu Şikayetlerde Yetkili Mercii Neresidir ? - Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamına giren eğlence yerleri vb. gürültü kaynakları ile ilgili şikayetleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildirmeniz gerekmektedir.
24 Hangi durumlarda aile danışmanı ve sosyal hizmet uzmanına başvurabilirsiniz? - Kişilerarası çatışmalar,  - Anne-baba-çocuk anlaşmazlığı,  - Kardeşler arası rekabet biçimindeki ilişki sorunları,  - Emeklilik,anne-baba olma gibi statü değişikliği,  - Aile içi şiddet,  - Yaşlılık,engellilik ile ilgili sorunlar,  - Gelir-barınak-yiyecek vb. sağlamakla ilgili maddi kaynak yetersizliği,  - Birden bire ortaya çıkan hastalık, sakatlık,ölüm,terk gibi üzücü durumlar,  - Evlenme, boşanma ve işten atılma gibi statü değişiklikleri,  - Kent yaşamına uyum sorununu konularında danışmanlık hizmeti alabilirsini
25 Vidanjör Çekimi hizmetinden nasıl yararlanabilirim ? - Antalya Büyükşehir Belediyesi web sayfasından e-market vidanjör hizmetleri bölümü seçilip kredi kartıyla ödeme yapılarak veya Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğüne gelerek müracaat edilerek vidanjör hizmetinden yararlanılabilir.
26 Üst Katta Oturan Komşunuzdan Evinize Gelen Su Akıntısı Şikayetini Nereye Bildirebilirim ? - Üst katta oturan komşunuzdan evinize gelen su akıntısı (mutfak, banyo, tuvalet, vb.) problemini çözmek için bağlı bulunduğunuz İlçe Belediyesine başvuruda bulunmanız gerekmektedir.
27 Belediyemiz bünyesinde boş bir kadroya naklen veya açıktan atanmak isteyenler ne yapmalıdır? - Nakil gelecek veya açıktan atanacak vatandaş hangi kurumda çalışmakta olduğunu, derece, kademe, öğrenim bilgilerini gösterir ıslak imzalı dilekçesini Yazı İşleri ve Kararlar Dairesi Başkanlığı’na bırakır. Durumuna uygun boş kadro bulunması ve Başkanlık makamının onayından sonra gerekli işlemler başlatılır.
28 Müdürlüğünüze bağlı spor kompleksi ve spor merkezleri var mıdır? Varsa bu alanlarda verilen hizmetler nelerdir? - Müdürlüğümüze bağlı olarak Lara Düden Parkı Spor Kompleksi vardır. Spor Kompleksinde mevcut olan 2 adet tenis kotu ve 1 adet basketbol sahasından kent halkı, haftanın 7 günü ücretsiz hizmet almakta ve spor kompleksi hizmeti ile onların spor yapma ihtiya  - Müdürlüğümüze bağlı ayrıca, bayanlara ücretsiz olarak hizmet veren Atatürk, Kepez, Varsak ve Aksu Spor Merkezleri bulunmaktadır. Spor Merkezlerinde Pilates, Step-Aerobik, Yoga, Yogalates gibi sportif branşlarda 3’er aylık dönemler halinde spor kursları  - Spor Merkezlerinde hizmetler verilen branşlarda kontenjan uygulaması vardır.  - Spor Merkezlerimizde katılımcılara yönelik Diyetisyen hizmeti de verilmektedir.  - Spor Merkezlerinde Diyetisyen hizmeti ile ilgili Spor Merkezlerinde katılımcılara yönelik bilgilendirme yapılmaktadır.  - Spor Merkezlerimizin iletişim bilgileri;  - Atatürk Spor Merkezi  - İletişim Bilgisi: Üçgen Mah. Dolaplı dere Cad. 107 Sok. No: 17 / Muratpaşa  - Tel: (0 242) 247 00 28  - Kepez Spor Merkezi  - İletişim Bilgisi: Teoman Paşa Cad. Yeşilırmak Cad. Mısır Çarşısı Arkası / Kepez  - Tel: (0 242) 339 29 55  - Varsak Spor Merkezi  - İletişim Bilgisi: Karşıyaka Mah. İstiklal Cad. / Varsak  - Tel: (0 242) 417 27 73  - Aksu Spor Merkezi  - İletişim Bilgisi: Çalkaya Mah. Serik Cad. No: 20 K:3 Toprak İşhanı / AKSU  - Tel: (0 242) 426 27 26
29 Sportif Etkinlik ve faaliyetlerle ilgili daha detaylı bilgiyi nereden alabilirim? - Spor Hizmetleri Şube Müdürlüğümüzden bizzat, ya da (0 242) 321 24 70 – 321 18 98 numaralı telefonlardan detaylı bilgi alabilirsiniz.
30 Temiz Enerji Şube Müdürlüğü ne zaman kuruldu? - Temiz Enerji Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi 22.07.2009 tarihli Meclis Kararı ile kurulmuştur. Yerel yönetimler bazında alanında ilk ve tek müdürlüktür.
31 Havaalanına toplu taşıma araçları çalışmakta mıdır? - 600 Nolu Otogar-Havaalanı Hattı (Aktarmasız Hat)  - Gidiş-Dönüş : Otogar içi Dumlupınar Bulvarı S.Sabancı Bulvarı 100.Yıl Bulvarı Y.Ulusoy Bulvarı A.Menderes Bulvarı Mevlana Cadde Ali Çetinkaya Cadde Aspendos Bulvarı Serik Cadde Havaalanı İçi.  - Sabah ilk seferler Otogardan ve Havalimanından 06:00’da sonraki seferler her saati çeyrek geçe ve saat başına çeyrek kala olmak üzere Otogardan ve Havalimanından karşılıklı olarak hareket edip, her yarım saatte bir araç gece 23:45’e kadar hizmet vermekte  - OTOGAR KALKIŞ HAVALİMANI KALKIŞ  - 06:00 06:00  - 07:15 07:15  - 07:45 07:45  - 08:15 08:15  - Ayrıca aşağıdaki belirtilen saatlerde gece seferleri başlamıştır.  - OTOGAR KALKIŞ HAVALİMANI KALKIŞ  - 00:20 00:45  - 02:30 01:45  - 04:30 03:45  - Ayrıntılı bilgi için 321 72 58 / 321 93 60 nolu telefonları arayabilirsiniz. Ayrıca 335 20 85 nolu telefondan da bilgi alabilirsiniz.
32 Kent içi ulaşımına yönelik öneri, istek ve şikayetleri hangi birime bildirebilirim? - Antalya Büyükşehir Belediyemizin resmi sitesinde ABİM adı altında elektronik ortamda hizmet veren birimimize, yine aynı Birimimizin 181 nolu telefon hattına, ayrıca 321 72 58 / 321 93 60 nolu 124-122-125 telefonlara bildirilebilmektedir.
33 Şehir içi toplu taşım araçlarına ait güzergah, hat ve saatleri hakkında nerden bilgi alabilirim? - Sitemizdeki Şehiriçi Ulaşım menüsünden bilgi alınabildiği gibi,  - Hafif Raylı Sistem hakkında antray.com.tr ,  - Özel halk otobüsleri hakkında antalyahalkotobusleri.com.tr ,  - Minibüsler hakkında ise antalyaminibus.org.tr internet adresleri de ziyaret edilebilir.
34 Ticari Plaka (C,M,T,AB) Tahsis Belgesi almak için ne yapmalıyım? - Şahıslar için  - 1 Başvuru Formu  - 1 Adet Sürücü Belgesi Fotokopisi  - 1 Adet Nüfus Cüzdanı Fotokopisi  - 1 Adet Oda Üyelik Belgesi Aslı (Üzerinde Kayıtlı Tahditli Plaka Olanlar)  - 1 Adet SRC belgesi fotokopisi  - 1 Adet Cumhuriyet Başsavcılığından Alınan Adli Sicil Kaydı.(Aslı)  - 1 Adet Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Veznesine” Tahsis Belgesi Harcı “ Ödendi Makbuz Aslı.  - Şirketler için  - 1 Başvuru Formu  - 1 Adet Vergi Levhası Fotokopisi  - 1 Adet Oda Sicil Kayıt Sureti  - 1 Adet Ana Sözleşme  - 1 Adet İmza Sirküleri  - 1 Adet Ticaret Sicil Gazetesi Sureti  - 1 Adet Ruhsat Fotokopisi  - 1 Adet Büyükşehir Belediyesi Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Veznesine” Tahsis Belgesi Harcı “ Ödendi Makbuz Aslı.
35 Hava kirliliğinin önlenmesi için Belediyenin yaptığı faaliyetler nelerdir? Belediye kömür kalitesi ile ilgili olarak ne tip faaliyetler yapmaktadır? - Söz konusu kirlilik kaynağı olan kömür tüketimi ve kömürün il içine girişine ilgili olarak Belediyemizin bünyesinde bulunan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü bünyesinde etkin olarak kontrol ve denetimi yapılmaktadır. Fakat geçmiş yıllarda da yapılan Valilik Makamının Başkanlığında toplanan Katı Yakıtların Kriterlerinin belirlendiği Mahalli Çevre Kurulunca 29/07/2010 tarihinde Antalya Büyükşehir Belediyesinin Kuru Bazda Kömür Kalorifik Değerinin 7400 kalori olması konusunda bildirimde bulunmuş fakat MÇK yetkilileri bunun yerine ısrarla yerli linyit kuru bazda 5500 kalorilik kalitesi düşük kömürün Antalya ili mücavir alanı içine sokulup kullanımının uygun kılınması sağlanmıştır.
36 Canlı müzik iznini nasıl alabilirim? - 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetimi yönetmeliği ve 15.07.2010 tarih ve 2010/10 sayılı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü genelgesi kapsamında, Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından gürültü konusunda ön yeterlik yeterlik almış kurum ve kuruluşlara, formatı Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen çevresel gürültü seviyesi değerlendirme raporunu hazırlattıktan sonra, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından verilecek uygun görüşe dayanarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı veren yetkili kurum tarafından canlı müzik izni verilecektir.
37 Komşumun evcil hayvanın gürültüsünden rahatsızım, bu rahatsızlık gürültü yönetmeliği kapsamında mıdır? - 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetimi yönetmeliğinin kapsam başlıklı 2 nci maddesinin (2) nci bendinde “bu yönetmelik kişinin kendisinden dolayı maruz kaldığı gürültüyü, 26 ncı maddede belirtilen ev faaliyetleri dışındaki gürültüler ile komşuların oluşturduğu gürültüyü, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı iş kanunu kapsamındaki işyerlerinde çalışan işçilerin maruz kaldığı gürültüyü, ulaşım araçlarının iç gürültüsünü ve askeri alanlardaki askeri faaliyetlere bağlı gürültüyü kapsamaz” hükmü bulunmaktadır. Ek olarak tanımlar başlıklı 4 üncü maddesinde “ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültü: konut içerisinde kişilerin kendi davranış ve alışkanlıklarından kaynaklanan; kapı, pencere kapatma, yürüme, konuşma, temizlik yapma, mobilya çekme, televizyon seyretme, radyo dinleme, eğlence amacı dışında kullanılan her türlü müzik aleti, çamaşır makinesi, buzdolabı, elektrik süpürgesi gibi aletleri kullanma, evcil hayvan besleme gibi faaliyetler ile bina içinde yapılacak tadilatı,” olarak tanımlanmış olup yönetmelik kapsamı dışındadır.
38 ....mahallesi, …. sokağında temizlik ve katı atık toplama taşıma işi hangi belediyece yapılmaktadır? - 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu 7. madde hükmü gereğince katı atıkları toplamak ve taşımak görevi ilçe belediyelerine verilmiştir.  - Belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanı belediye sınırlarını kapsar.  - İlçe belediyelerinin yetki alanında kalan yerlerde temizlik hizmetleri ilgili belediyesince yerine getirilmektedir.  - Büyükşehir belediyesinin yetki alanındaki meydan, bulvar, cadde ve ana yolların temizliği faaliyetleri Antalya Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi ve İşletme Şube Müdürlüğünce yapılmaktadır.
39 Kağıtkartonplastik vb. geri dönüştürülebilir ambalaj atıklarını nereye vermeliyiz? - 24.08.2011 tarih 28035 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 8’ inci madde 2 numaralı alt bendi gereği; ambalaj atıkları yönetim planını hazırlamak ve ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak söz konusu atıkları kaynağında ayrı toplamak/toplattırmak görev yetki ve sorumluluğu belediyelere verilmiştir.  - İlgili Yönetmeliğin 8’ inci maddesi 1 numaralı alt bendi gereği; Büyükşehir belediyeleri Ambalaj atıklarının düzenli depolama sahalarına kabul edilmemesi için gerekli önlemleri almak ve belediyeler tarafından yürütülen çalışmalarda koordinasyonu sağlamakla görevlidirler.  - Detaylı bilgi ve koordinasyon için 247 00 08 numaralı Alo Atık Hattını arayınız.
40 …….. işletmemizden kaynaklanan evsel nitelikli atıklarımız var nasıl bertaraf ettirebiliriz? - Sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak katı atıkların kaynakta toplanması ve aktarma istasyonuna kadar taşınması hariç katı atıkların yeniden değerlendirilmesi, depolanması ve bertaraf edilmesine ilişkin hizmetleri yerine getirmek, bu amaçla tesisler kurmak, kurdurmak, işletmek veya işlettirmek; bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yapmak görev yetki ve sorumluluğu 5216 sayılı Kanun ile Büyükşehir Belediyelerine verilmiştir. Bu kapsamda kurduğumuz ve işletmekte olduğumuz Antalya İli Kızıllı Köyü Mevkiinde yer alan Katı Atık Düzenli Depolama Sahamızda kamu kurum kuruluşları ile kişi ve kurumlara evsel nitelikli katı atık bertarafı ile ilgili hizmetler verilmektedir.
41 İşletmemiz/okulumuz/işyerimizde biriktirdiğimiz atık pilleri nereye verebiliriz? - 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde;  - Antalya Büyükşehir Belediyesi koordinatörlüğünde ilçe belediyeler ve TAP (Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği İktisadi İşletmesi ) arasında 2015 yılına kadar geçerliliği olan “Atık Pillerin Toplanması, Taşınması ve Bertarafı Projesi Uygulama Protokolü” imzalanmıştır. İmzalanan protokol ile ilgili belediye sınırları içerisindeki atık pillerin çevreyi kirletmeyecek şekilde, doğrudan ve dolaylı olarak alıcı ortama verilmesinin önlenmesi için evsel ve diğer atıklardan ayrı toplanması ve bertarafının yapılması amaçlanmaktadır. İmzalanan protokoller kapsamında yıl boyu toplanan atık piller TAB tarafından teslim alınarak geri kazandırılmakta ve doğaya zararı önlenerek ekonomiye de katkı sağlamaktadır.  - Bu kapsamda atık pillerin toplanması amacıyla belediyemize ait toplama aracı mevcuttur.  - Atık piller ve toplama yerleri ile ilgili ayrıntılı bilgi almak ve toplu yaşam alanları için atık pil toplama kutusu talep etmek için 247 00 08 numaralı Alo Atık Hattını arayınız.
42 Sağlık Kuruluşumuzdan kaynaklanan tıbbi atıkların Belediyenizce toplanıp, taşınması ve tıbbi atık sözleşmesi imzalamak için ne yapmamız gerekir? - Tıbbi atıklar, Atık Yönetimi ve İşletme Şube Müdürlüğümüzce anlaşmalı olduğumuz kurum aracılığı ile toplatılmakta olup, sözleşmeler firma ile yapılmaktadır.
43 Evimizdeki/iş yerimizdeki musluktan akan suyu rahatlıkla içebilir miyiz? - İçebilirsiniz. Çünkü biz Antalya şehir şebeke suyunun düzenli olarak analizlerini yapıyoruz ve şu ana kadar da bir sorunla karşılaşmadık.
44 Şebeke suyumuz sağlıklı mıdır? - Sağlıklıdır. Vatandaşlarımız rahatlıkla bu suyu içebilir ve kullanabilirler.
45 Numune alıp ücretsiz olarak analiz yapabilir misiniz? - Eğer analizi yapılacak numune Antalya şehir şebeke suyu ise vatandaşların müdürlüğümüzü telefonla arayarak taleplerini iletmeleri takdirde numune alıp analiz yapabilir ve deney raporu hazırlayabiliriz.
46 Arıtmamız var; ama arıtmanın çalışıp çalışmadığını anlayamıyoruz bunun için suyumuzun analizini yaptırmak istiyoruz yardımcı olur musunuz? - Evet. Adres bildirildiği takdirde ücretsiz olarak analiz yapıp rapor hazırlayabiliriz.
47 Yüzme havuzu suyumuzun analizini yaptırmak istiyoruz yardımcı olur musunuz? - Müdürlüğümüzü telefonla arayarak gerekli bilgilerin vatandaş tarafından iletilmesi halinde, ücretli olarak yüzme havuzlarını denetleyebilir ve numune alıp analiz yapabiliriz.
48 İçme suyumuzda fazla miktarda klor kokusu hissediyoruz, bunun ölçümünü yapar mısınız? - Telefonla adres bildirildiği takdirde ücretsiz olarak bunun ölçümünü yapabiliriz.
49 Musluğumuzdan suyla birlikte kum akmaktadır, ne yapabiliriz yardımcı olur musunuz? - Bu konunun sorumlusu ASAT Genel Müdürlüğü’dür. ASAT Genel Müdürlüğü Su Üretim Müdürlüğü’nü vatandaşların telefonla aramaları gerekmektedir.
50 Antalya’nın hangi bölgelerinden rahatlıkla denize girebiliriz? - Deniz numunelerini Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü almaktadır. Gerekli bilgiyi 0 242 249 52 00 no’lu telefonu arayarak alabilirsiniz.
51 X plajı/X bölgesinden denize girdiğimde deniz suyu çok pisti, bu bölgeden analiz yapılmasını istiyorum. Acaba bana nasıl yardımcı olabilirsiniz? - Deniz numunelerini Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü almaktadır. Şikayetinizi veya numune alınması isteğinizi ilgili birimle irtibata geçerek bildirebilirsiniz. Tel: 0 242 249 52 00
52 Tesisimizin arıtma çıkışı atık suyunun analizini yaptırmak istiyoruz. Bu konuda nasıl yardımcı olabilirsiniz? - Müdürlüğümüzü telefonla arayarak gerekli bilgilerin vatandaş tarafından iletilmesi halinde ve verilen bilgiler doğrultusunda numune vatandaş tarafından alınıp getirildiği takdirde ücretli olarak atık suların analizlerini yapabiliriz.
53 Cumhuriyet Meydanında bulunan havuzdaki gösteri hangi günlerde ve saat kaçta oluyor? - Haftanın her günü saat 20:00 ‘de gösteri yapılmaktadır.
54 Özel mülkte bulunan ağaçların budamasını yapıyor musunuz? - Yeterli miktarda aracımız bulunmadığı için özel mülklere hizmet veremiyoruz.
55 Büyükşehir Belediyesine ait parklar hangileridir? - Atatürk Kültür Parkı, Atatürk Parkı, Yavuz Özcan Parkı, Karaalioğlu Parkı, Büklüdere Parkı, Düden Parkı.  - Hayvanat Bahçesinin değişik türde yeni hayvan alınacak mı? (Fil, Zürafa vb.)  - Hayvanat Bahçesinin yeniden yapılandırılması proje kapsamında barınaklar yapıldıkça yeni türde hayvan alımları yapılacaktır.
56 Hayvanat Bahçesi içerisinde vatandaşların yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılamak için restaurant ve kafeterya yapılacak mı? - Hayvanat Bahçesinin yeniden yapılandırılması ile ilgili olarak hazırlanan bir projenin olduğu ve projenin uygulamasına yönelik bedelli tahsis alındıktan sonra yeni restaurant ve kafeteryanın yapılacağı bildirilmiştir.
57 Hayvanat Bahçesinin yapısı itibari ile eğimli olması ve bundan dolayı da gelen küçük çocuk ve yaşlı aileler olarak zorluk yaşıyoruz. Bununla ilgili olarak herhangi bir çalışma yapılacak mı? - Yine proje kapsamında yer alan Hayvanat Bahçesi içerisinde vatandaşların gezintisini kolaylaştıracak küçük gezinti araçları alınacaktır.
58 Vatandaşların en çok muzdarip olduğu ve sürekli rahatsızlıklarını dile getirdiği Hayvanat Bahçemizin önünden veya yakınından geçebilecek bir toplu ulaşım aracı var mı? - Bahçemize en iyi ulaşım tramvay ile sağlanmaktadır. Ama bunun da en son durağının bahçemize ters istikamette olmasından dolayı, karşıdan karşıya geçişierde bölgede yaya ve üst geçiş bulunmadığından vatandaşlarımızın dikkatli olmaları gerekmektedir. Otobüs ve minibüs kullanıcılarının da ceza evi araçlarına binmeleri gerekmektedir. Fakat bu araçlar da vatandaşı bahçemize yaklaşık 2 km uzaklıkta indirebilmektedir.
59 ASMEK Kursları ücretli mi? - Kurslarımız ücretsizdir.
60 Konservatuvara kayıt nasıl yaptırabiliriz? - Konservatuvara ;  - Türk Sanat Müziği , Türk Halk Müziği , Çoksesli Koro ve Çoksesli Çocuk Korosuna korist – ses ve saz sanatçısı olarak ;  - Türk Sanat Müziği , Türk Halk Müziği , Tiyatro , Ses ve Şan Eğitimi bölümlerine öğrenci olarak ;  - Çocuk ve Gençler için Enstrüman Kurslarına (Piyano , Gitar , Yan Flüt , Klarinet , Saksafon , Ritim) kursiyer olarak kayıt yaptırabilirsiniz.
61 Kayıt şartlarınız nelerdir? - Türk Sanat Müziği , Türk Halk Müziği , Ses ve Şan Eğitimi Bölümü, Tiyatro Bölümün'e kabul edilecek öğrencilerin 15 yaşından küçük 35 yaşından büyük olmaması şartı aranmaktadır.  - Türk Sanat Müziği , Türk Halk Müziği , Çok Sesli Korolara kabul edilecek sanatçıların 18 yaşından küçük 40 yaşından büyük olmaması şartı aranmaktadır.  - Çocuk Korosuna alınacak koristlerin 8 yaşından küçük ,12 yaşından büyük olmaması şartı aranmaktadır.  - Piyano Kursuna kabul edilecek kursiyerlerin 612 yaş aralığında olması şartı aranmaktadır.  - Gitar Kursuna kabul edilecek kursiyerlerin 10 -17 yaş aralığında olması şartı aranmaktadır.  - Ritim , Yan Flüt , Klarinet , Saksafon kurslarına kabul edilecek kursiyerlerin 12 17 yaş aralığında olması şartı aranmaktadır .  - Korolara , bölümlere ve kurslara kayıt yaptırabilmek için ; yetenek sınavında başarılı olma şartı aranmaktadır.
62 Asmek nereye bağlıdır? - ASMEK, Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesine bağlı Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet vermektedir.
63 Kurs bitiminde sertifika veriyor musunuz? - Evet, kurs bitiminde Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veriyoruz.
64 Bu sertifika ile iş başvurusu yapabilir miyim ? - Evet, ASMEK'ten aldığınız sertifika ile iş başvurusu yapabilirsiniz.
65 Konser tarihlerinizi nasıl öğrenebiliriz? - Antalya Büyükşehir Belediyesi web sitesinden , afiş ilanlarından ve sms yoluyla öğrenebilirsiniz.
66Yaş sınırlaması var mı ? - Kurumumuz yetişkin eğitimi verdiğinden kursiyerlerimizin 15 yaşından büyük olmaları gerekmektedir.
67 İki kursa birden katılabilir miyiz ? - Sosyal ve Kültürel ya da Sanat grubu kurslarından birine devam eden kursiyerler farklı alanlardan (Yabancı Dil, Bilgisayar, Meslek Kursları) 2.bir kursa kayıt yaptırabilirler.
68 Kurslarda devam zorunluluğu var mı ? - Evet Kurslarımız da devam zorunluluğu vardır.
69 Kayıt İçin Gerekli Evraklar Nelerdir? - TC Numaralı Nüfus cüzdanı fotokopisi  - Diploma fotokopisi  - 2 adet vesikalık fotoğraf,  - 2. kademesi açılan kurslarımıza kayıt olmak için, aynı kursun 1. kademe sertifikası istenecektir.  - Bilgisayar Destekli Mobilya tasarımı, Bilgisayar Destekli Muhasebe, Bilgisayar Destekli Reklam ve tasarım, Bilgisayar Destekli Programlama teknikleri,Web Tasarımcısı ve Grafik Animasyon Kursları için Bilgisayar İşletmenliği sertifikası, Web Programcısı  - Halk oyunları, Modern Danslar, Yüz-Vücut Masajı ve Cilt Bakımı Kurs kayıtları için "sağlık raporu" ayrıca Cilt Bakımı kursu ve Yüz-Vücut Masajı için "hepatit b" raporu gerekmektedir.  - Kursa bizzat kendinizin başvurusu gerekmektedir.  - Yaz Spor Okulları ile ilgili bilgi edinme soruları. (Branşlar, hangi tarihlerde yapıldığı, katılım ücreti, yaş grubu, spor faaliyetlerin yapılacağı alanlar, servis)  - Yaz Spor Okulu her yıl Haziran Ayı’nın sonuncu haftasında başlayarak, Temmuz ve Ağustos ayları olmak üzere 2 aylık süreyi kapsamaktadır.  - Katılım ücreti olarak 2011 yılında ücretsiz gerçekleştirilmiştir ve devam eden yıllarda da ücretsiz olarak gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.  - Yüzme, Futbol, Basketbol, Bayan Voleybol, Tenis, Taekwondo, Satranç ana branşlar olmak üzere talepler doğrultusunda ilave branşlar açılabilmektedir.  - Yaz Spor Okullarından 7 – 13 yaş grubundaki çocuklarımız hizmet almaktadır.  - Yaz Spor Okulunda bütün sportif dallar branşına uygun spor alanlarında gerçekleştirilmektedir.  - 2011 yılında gerçekleştirdiğimiz Yaz Spor Okulunda 1375 çocuğa hizmet verilmiştir.  - Yaz Spor Okulu çalışmalarında servis hizmeti verilmemektedir.  - Yaz Spor Okulunda eğitim alan çocuklarımıza branşına göre spor malzemesi ve ekipmanı (alt-üst forma, çorap, çanta, bone, Taekwondo-Karate elbisesi, satranç takımı ) verilmektedir.
70 Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenen sportif etkinlik var mıdır? - 2010 yılı içerisinde;  - 08 Mart – 18 Haziran tarihleri arasında 15 yaş ve üzeri bayanlar için Atatürk Spor Salonu’nda Yoga ve Plates kursu açılmıştır.  - 03 Nisan – 18 Temmuz tarihleri arasında Atatürk Kültür Parkı Cam Piramit önünde tüm vatandaşlarımıza açık, Önce Hareket Sonra Bereket isimli sabah sporları etkinliği yapılmıştır.  - Yapılması kararlaştırılan tüm etkinlikler halkımıza ilan edilmek yoluyla duyurulmaktadır.
71 Kepezaltı Santral Mah. Planlama çalışmalarının durumu nedir? - Kepezaltı Santral Mahallelerinde başlatılan çalışmalar kapsamında kurulan büromuzda veri toplama işlemi tamamlanmıştır. Devam etmekte olan planlama çalışmalarının kapsamında, elde edilen veriler doğrultusunda alternatifler geliştirilerek değerlendirilecek ve bu doğrultuda planlama yapılacaktır.
72 Kırcami bölgesine ilişkin planlama çalışmalarının durumu nedir? - Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından, Antalya ili, Merkez ilçesi, Kırcami olarak adlandırılan bölgeyi kapsayan planlama alanı için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 5403 sayılı kanun kapsamında “tarımdışı amaçla kullanımının uygun olduğu” yönünde görüş verilmiştir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın söz konusu görüş ve İçişleri Bakanlığı’nın “Kamu Yararı” bulunduğuna ilişkin kararına, TEMA Vakfı tarafından dava açılmıştır.  - Antalya 1. İdare Mahkemesine açılan davada E.2008/992.K.2009/994 sayılı ve 30.07.2009 tarihli iptal kararı bulunmaktadır. Ayrıca, Antalya Büyükşehir Belediyesinin 18.01.2008 gün ve 58 sayılı kararı ve Antalya İl Genel Meclisinin 08.02.2008 gün ve 101 sayılı kararı ile onaylanan 1/50.000 ölçekli Fiziki Stratejik Planı ve Antalya Büyükşehir Belediye Meclisince 15.02.2008 gün ve 84 sayılı kararı ile onaylanan 1/25000 ölçekli Nazım İmar Planına dava açılmıştır.  - Dava sonucunda ise, Toprak Koruma Kurulunun “tarımdışı amaçla kullanımının uygun olduğu” yönündeki görüşünün iptal olması üzerine söz konusu üst ölçekli planların Kırcami Bölgesini kapsayan kısmı iptal edilmiştir. Ayrıca, TMMOB Odaları ve Baro tarafından Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.11.2008 tarih ve 550 sayılı kararı ile onaylanmış olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planına dava açılmıştır. Söz konusu davada Yürütmeyi Durdurma kararı verilmiştir. Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinin 16.10.2009/447 sayılı kararı ile 1/5000 ölçekli plan revize edilmiş olup, Revize edilen 1/5000 ölçekli plana dava açılmıştır. Dava sonucu 1/5000 ölçekli plan, mahkeme tarafından iptal edilmiştir. Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.03.2010/136 sayılı kararı ile hukuki açıdan yasallığı kalmayan plan, iptal edilmiştir. Söz konusu alana ilişkin her ölçekteki planlar hukuki süreçler sonucu iptal edilmiş olup, Antalya Büyükşehir Meclisince onaylanmış olan ve yürürlükte bulunan planlarda Kırcami Bölgesi “plansız alan” statüsündedir.
73 Çalkaya bölgesine ilişkin planlama çalışmalarının durumu nedir? - Çalkaya bölgesinde, eski tarihlerde yapılmış olan imar planlarına, imar uygulamalarına, 2b alanlarında ilişkin yaşanan problemler; şerhler, dava dosyaları, onaylı planlar arasında bulunan tutarsızlıklar vb. sıkıntılar bulunmaktadır. Bu sebeple söz konusu bölgede herhangi bir uygulama yapılamamaktadır. Çalkaya bölgesine ilişkin Belediyemiz ile Aksu Belediyesi arasında ortaklaşa planlama çalışmaları başlatılmış olup, yaşanan sıkıntıların çözülmesine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir.
74 Emlak vergimi nasıl ödeyebilirim? - Belediyemizce emlak vergisi tahsilatı yapılmamaktadır. İlgili ilk kademe Belediyesine müracaat edilmesi gerekmektedir.
75 Belediyenize ait ekmek büfesini nasıl kiralayabilirim? - Söz konusu büfeler EK-DAĞ A.Ş. tarafından kiraya verilmektedir.
76 Adıma kayıtlı taşınmaz üzerinde bulunan 775 sayılı yasa şerhini nasıl kaldırabilirim? - Söz konusu yasa şerhi ölüm, emeklilik, görev nakli, parsel üzerine inşaat ruhsatlı bina inşa edilmesi ve binanın nüve (karkas) kısmının tamamlanmış olması durumlarında kaldırılabilir.
77 Belediyenize ait taşınmaz malları nasıl kiralayabilirim? - Belediyemiz taşınmaz malları 2886 sayılı yasa hükümlerine göre ihale suretiyle kiraya verilmektedir.
78 Devir işlemleriyle ilgili istenen belgeler nelerdir? - 1Devir eden ve devir alandan karşılıklı iki dilekçe  - 2sözkonusu taşınmazın kira borcu olmadığına ilişkin mali hizmetler dairesi başkanlığından alınan “borcu yoktur” yazısı  - 3Elektrik ve su borcu olmadığına dair ASAT ve AKEDAŞ yazısı  - 4Şirket ise şirket belgeleri istenmektedir.
79 Kazı ruhsatı için hangi belgeler isteniyor? - Dilekçe, İnşaat ruhsatı veya çapı, Ustalık belgesi, ilgili kurum onaylı kroki