Türkçe Atasözü - XML


IDAtasözüAnlamı
1741 kürk ile börk ile adam olunmazkılık kıyafet, değeri olmayan kişiye değer kazandırmaz.
1742 kürkçünün kürkü olmaz, börkçünün börkübaşkalarının gereksinimlerine çare bulan kişi bunlara benzeyen kendi ihtiyaçlarını savsaklar.
1743 kürkü orak vaktinde, orağı kürkgereksinimler vaktinden önce ve ucuz olduğu zaman karşılanmalıdır.
1744 küstüğün dağın odununu kesmeinsan onuruna düşkün olup ilişkisini kestiği bir yerden veya kimseden herhangi bir yarar elde etmeye çalışmamalıdır.
1745 laf lafı açarbir konu üzerinde konuşulurken ilgisi dolayısıyla söz başka bir konuya geçer, sohbet uzar, gider.
1746 laf lafı açar, laf da tabakayı açarbir konu üzerinde konuşulurken ilgisi dolayısıyla söz başka bir konuya geçer, sohbet uzar, gider.
1747 laf torbaya girmezağızdan çıkan bir söz, artık gizli kalmaz, herkes onu duyar.
1748 lafla peynir gemisi yürümezşöyle yaparım, böyle yaparım demekle yapılması gereken iş yapılmaz.
1749 latife latif gerekşaka yaparken bile incelikten ayrılmamak gerek.
1750 leyleği kuştan mı sayarsın, yazın gelir, kışın gidersürekli olarak bir iş üzerinde durmayan, maymun iştahlı olan kişiye kimse güvenmez.
1751 leyleğin ömrü (günü) laklakla geçerboş, anlamsız konuşanların durumunu anlatmak için söylenen bir söz.
1752 lodosun gözü yaşlı olurlodos genellikle yağmur getirir.
1753 lokma (bile) çiğnenmeden yutulmazher iş emekle yapılır.
1754 lokma karın doyurmaz, şefkat artırırbir kimseye verilen armağan, aradaki sevgiyi artırdığı için değerlidir.
1755 mahkeme kadıya mülk değilhiç kimse, bulunduğu kamu hizmetinde ömrünün sonuna kadar kalamaz.
1756 maksat muhabbet olsundostların konu kıtlığında bile konuşacak şeyleri vardır.
1757 mal adama hem dost, hem düşmandırmalın insana yararı olduğu gibi zararı da vardır.
1758 mal canı kazanmaz, can malı kazanırinsan mal kazanacağım diye sağlığını tehlikeye atmamalıdır.
1759 mal canın yongasıdırinsan, malına gelen zarardan, canına gelmişçesine acı duyar.
1760 mal da yalan mülk de yalan, var biraz da sen oyalanbu dünya gelip geçicidir, mala mülke fazla değer vermemek gerekir.
1761 mal melameti örterzenginlik, kişinin ayıplarını, kusurlarını kapatır.
1762 malı ongun olanın adı angın olurmalından çok ürün alan kişinin adı her yerde anılır.
1763 malın iyisi boğazdan geçerkişinin, yiyemediği malının bir değeri yoktur.
1764 malın iyisi suya yakın, daha iyisi eve yakınçiftçinin toprağı suya ne kadar yakınsa değeri o kadar çok olur bakımı, ürünün güvenliği ve eve kolay taşınabilmesi bakımından toprağın eve yakın olması daha da önemlidir.
1765 malını yemesini bilmeyen zengin, her gün züğürttürzüğürt, yokluk içinde bulunduğundan yiyemez, varlık içinde olduğu hâlde yiyemeyen de bunun gibidir.
1766 marifet iltifata tabidirbaşarılı bir kimse, desteklenir, takdir edilir, övülürse daha iyi işler yapar.
1767 mart ayı dert ayımart ayında havalar sık sık değiştiği için insan kendisini koruyamaz ve hasta olur.
1768 mart çıkmadıkça dert çıkmazkış hastalıkları, mart sona ermedikçe bitmez.
1769 mart dokuzunda çıra yak, bağ budamart ayının dokuzunda bağların kesinlikle budanması gerekir, bu iş gündüz yetiştirilemezse gece çıra ışığında yapılmaya değecek kadar önemlidir.
1770 mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırırmart ayındaki şiddetli soğuklarda insanlar ellerine geçen her şeyi yakmak zorunda kalırlar.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir