Yazın - XML


IDTerimAçıklama
1291yaratışçılıkİzlenimcilik akımının İspanya'da aldığı biçimlerden biri.
1292yaratmakBenzeri, eşi, örneği olmayan güzel bir yapıt ortaya koymak, var etmek.
1293yardımcı düşünceBir yapıttaki ana düşüncenin açıklanmasına, tümlenmesine yarayan düşünceler, bk. ana düşünce.
1294yarım uyakbk. uyak.
1295yarımdizeDizelerde orta durakların ikiye ayrıldığı bölümler.
1296yarışmalı deyişmeAşıkların karşılıklı olarak, sazla koşuk söyleşmeleri, koşuk yoluyla yarışmaları. (Aynı uyakta dörtlüklerle ya da bir bütün koşuk söylemekle sürdürülür ve yanıtlayamayan yenilmiş sayılır. Halkın ilgisini çok çeken bu tür yarışmada ödül de verilir.)
1297yarmacaBir gazelin her koşasının ortasına iki dize eklenerek dördere çıkarılması. (Eklenenler, koşanın birinci dizesiyle uyaklanır.) bk. dörderleme.
1298yarmacalıbk. yarmaca.
1299yaşam öyküsüBir kişinin soyu, doğumu, yetişimi konusunda toplu bilgi veren yazı.
1300yaşamcaÜnlü kişilerin yaşamlarını, yaptıklarını, etkilerin anlatan yazı ya da betik.
1301yavlak eğretilemebk. eğretileme II, 6. b.
1302yaygın benzetmebk. benzetme II, 5.
1303yaygın eğretilemebk. eğretileme II, 2. c.
1304yaygın yanlışGenelleştiği için yanlışlığına önem verilmeden kullanılagelen (sözcük, deyim, terim).
1305yazılı anlatımBir konunun yazı ile saptanmışı.
1306yazımSözcüklerin, düzgün yazılmaları için saptanan kurallara göre, belli harflerle yazılışı.
1307yazın1. Düşünce, duygu ve olayları güzel ve etkili bir biçimde anlatan söz sanatı. 2. Sözlü ve yazılı sanat ürünlerinin tümü. 3. Herhangi bir bilim dalının kapsamına giren genel bilgiler.
1308yazın okulu1. Bir görüşün ya da bir öncünün çevresinde oluşan sanatçılar topluluğu. 2. Bu topluğun oluşturduğu yazın çığırı.
1309yazın tarihiYazın yapıtlarını ve bunları yaratan sanatçıların yaşayış ve yaratışlarını zaman, yer ve toplum koşulları içinde inceleyerek anlatan bilim dalı.
1310yazın türleriYazınsal yapıtların konularına, biçimlerine, anlatış özelliklerine vb. göre türleri (roman, oyun, koşuk vb.).
1311yazıncılarbk. yazıncı.
1312yazıneriYazınla uğraşan, yazın yapıtları veren sanatçı yazın sanatçısı.
1313yazınsalYazına değgin, yazınla ilgili. bk. yazın.
1314yazınsal mektuplar1. Sanatçıların, aydın kişilerin kaleminden çıkmış, sanat değeri olan mektuplar. (Bunların çoğu gazetelerde, dergilerde yayımlanır.) 2. Kimi romanlar, böyle beti biçiminde yazılır, bk. roman.
1315yazınsal sanatlarYazınsal yapıtları daha etkili, daha güzel, daha süslü kılmak için baş vurulan bezekler. (İki türlüdür: Anlamsal sanatlar ve söysel sanatlar, bk. anlamsal sanatlar, söysel sanatlar.
1316yazış bilgisiYazın ustalarınca beğenilecek değerde bir düzyazı için gereken kuralları toplayan yazın bölümü.
1317yazışmaHerhangi bir konuda, karşılıklı olarak yazı ile bildirişim.
1318yazıtBir anıyı çağlar boyunca yaşatmak için taş, maden gibi dayanıklı nesneler üzerine kazılan yazı: Orhun yazıtları vb.
1319yazma1. Öğrencilere, düşüncelerini, duygu ve tasarımlarını sıraya koyup açık ve etkili bir biçimde anlatmalarını öğretmek amacını güden ders. 2. [Fr. coposition] [es. t. tahrir]: Bu amaçla yapılan yazı çalışması. 3. [Fr. manuscrit]: Basım işlerinin gelişmediği dönemlerde elle yazılmış kitap, dergi, belge vb.
1320yedeklemeKimi sözcüklerin değişik biçimlerde yinelenerek anlatıma kesinlik kazandırılması. Ör.: "Onlar da, kolay olduğu için, bayağı sözlere elverişli olduğu için, tüz dörütüne bağlı. Tüz dörütünün bir değeri yoktur demiyorum. Onda da güzelliğin öğeleri bulunabilir. Ancak tüz dörütünün ürünleri, üzerinde durulmuş, işlenmiş yapıtlar değildir." (Ataç, Gönce II, s. 625)

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir