Kitaplık Bilimi - XML


IDTerimAçıklama
301kat`ı kâmilKâğıdın, asıl büyüklüğü değiştirilmeden kullanılmasından oluşan yazmalara verilen genel ad. (Örneğin büyük mushaflar gibi.)
302katalog1. Kitaplıktaki bütün gereçleri kaynakçasal kimlikleri ve konuları bakımından tanıtmak, arandıklarında bulunmalarını sağlamak üzere yer numaraları da belirtilerek hazırlanmış kitap, defter, demet ya da fişten oluşan bütün. a. bk. kitap katalog, defter kat
303katalog kurallarıFişlerde yer alması gereken bilgiyi, veriliş sırası, biçimi ve noktalama imleri bakımından belirleyen kurallar.
304kataloglama1. Kitaplıktaki gereçlerin tümünü, arandığında bulunması ve ne olduğunun bilinmesi amacıyla, belli bir sıraya göre yer numarası, kaynakçasal kimliği ve konusuyle birlikte kitap, defter, kâğıt demeti ya da fişe işleme. 2. Kitaplık dermesinde yer alan her t
305kate greenaway madalyasıKate Greenaway ödülünü kazanan sanatçılara verilen madalya, a. bk. Kate Greenaway ödülü.
306kate greenaway ödülüİngiliz Kütüphaneciler Derneğinin, her yıl en iyi çocuk kitabı resimleyicisine verdiği ödül.
307kâtib-i hafız-ı kütüpbk. kitaplıkbilimci.
308kâtib-i kütüpbk. kitaplık görevlisi.
309katlı1. Bir tabaka kâğıt üzerine basılan ve bu tabakanın katlanmasıyla oluşan (yayın). 2. Kalın kartonun bir kez katlanmasıyle oluşan (dosya).
310kayıtBir bilgiyi, saklayabilmek ereğiyle, deftere, kâğıda ya da fişe geçirme.
311kaynak dizimKaynak fişlerin türlerine göre bir araya getirilmesi sonucunda ortaya çıkan dizim. a. bk. kaynak fiş, yazar kaynak dizimi, konubaşlığı kaynak dizimi.
312kaynak fişKatalogda yer alacak fişlerin başlıklarının belli bir düzende olmasını sağlamak için hazırlanan fiş. bk. kaynak dizim, yazar kaynak dizimi, konubaşlığı kaynak dizimi.
313kaynakçaBelli bir konu, yer ya da dönemle ilgili yayınların tümünü kapsayan ya da en iyilerini seçen yapıt.
314kaynakça hizmetiBir okuyucunun isteğini ya da herhangi bir gereksemeyi karşılamak üzere belirli bir konu, çağ vb. ile ilgili kitap, yazı vb. adını bildirmek biçiminde yapılan hizmet.
315kaynakça notuBilimsel bir yazıda öne sürülen düşünceye kaynaklık eden kitap, makale, rapor türünden yapıtları bildiren not ya da dipnot.
316kaynakçalar kaynakçasıKaynakça yapıtlarını konu edinen kaynakça.
317kaynakçasal bilgiBir yayını ötekilerden ayıran, onu edinmek isteyenlere yeterli tanıtmayı sağlayan bilgi.
318kaynakçasal denetimBelirli konularda çıkan makale, kitap vb. yazıların neler olduğunun bilinmesini öngören kaynakça çalışmasına verilen ad.
319kaynakçasal dizin1. Genel ya da özel bir konuda yazılmış ya da basılmış kitap ve yazıları tanıtmalı ya da tanıtmasız belirten liste. 2. Sıraladığı kitap ve yazıları salt kaynakçasal yönden açıklayan, başkaca hiç bir tanıtmaya yer vermeyen dizin.
320kaynakçasal kimlikBir yayını ötekilerden ayırmaya, tam olarak tanıtmaya ya da elde etmeye yarayan bilgilerin tümü.
321kaynakçasal sınıflama yöntemiH. E. Bliss'ce hazırlanan, ana bölümler dışında yardımcı dizgesel tablolara da yer veren, bilimsel ve ayrıntılı bir sınıflama yöntemi.
322kaynakçasal tanıtımBasılı ya da yazılı bir yapıtın, yazarı, adı, basım (yazım) kaydı, fizik yapısı vb. yönleriyle tanıtılmasına verilen ad.
323kenarı çentikli kartKitaplıkta belirli bir bilgiyi verebilmek amacıyla deliklerine çentik açılmış kart. a. bk. kenarı delikli kart.
324kenarı delikli kartKenarında bulunan deliklere açılacak çentiklerle, bilgi kaydetme olanağını sağlayan kart. a. bk. kenarı çentikli kart.
325kendiliğinden dizinlemeDizinde kullanılacak anahtar sözcüklerin, belgelerden makine ile seçilip saptanması işlemi.
326kendiliğinden özetçe (öz) çıkarmaÖzetçe (öz) çıkarma işleminin araçlarla yapılması.
327kesikGazete ya da dergilerden kesilmiş yazı.
328kesikler dizimiGazete ya da dergi kesiklerinden oluşan ve kitaplardaki bilgiyi tamamlamak amacıyla hazırlanan dizim.
329kesme yazıEski hattatların kâğıdı kesip oymak yoluyla oluşturdukları yazı.
330keşide (yazı)Eski hattatların kimi harfleri süslü göstermek ve istife uydurmak amacıyla orta bölümlerini uzatarak oluşturdukları yazı.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir