Budun Bilim - XML


IDTerimAçıklama
271kutsal suİnsanı günâhlarından arıttığına, sayrılıkları sağalttığına, büyüyü, zararlı güçlerin etkilerini yok ettiğine ve insana güç kazandırdığına inanılan oluşumu bir efsaneye ya da kutsal bir olaya dayandırılan belirli yerlerdeki pınar, kaynak, göl, havuz suyu.
272kuttörenDin, tapınma, büyü ya da erginlik ve geçiş dönemleriyle ilgili olarak düzenlenen geleneksel tören.
273kuvadbk. erkek lohusalığı.
274küçük aileAna, baba ile henüz evlenmemiş çocuklardan oluşan, çekirdek ya da dar aile diye de adlandırılan toplumsal ve ekonomik birlik.
275kültürBir halkın ya da bir toplumun özdeksel ve tinsel alanlarda oluşturduğu ürünlerin tümü : Yiyecek, giyecek, barınak, korunak gibi temel gereksemelerin elde edilmesi için kullanılan her türlü araç gereç uygulanan teknikler düşünceler, beceriler, inançlar, ge
276kültür alanıİçinde, az ya da çok birbirine benzer kültürlerin bulunduğu coğrafya bölgesi.
277kültür basamağıKültür gelişmesindeki durak bir toplumun kültürünün bulunduğu evre.
278kültür bitkileriİnsanlarca yetiştirilen bitkilerin tümü: Taro, yam, maniok, patates, hindistancevizi, hint kirazı, hint irmiği, muz, kabak, hıyar, kavun, karpuz, fasulye, nohut, mercimek, arpa, buğday, çavdar, pirinç, mısır, pamuk, keten, tütün vb.
279kültür boşluğubk. kültürel gecikme.
280kültür çevresiÖzdeksel kültür öğeleri, ekonomi, gelenek, din, sanat vb. kültürün gerekli ve önemli ulamlarını (kategori) içine alan yeryüzünün büyük bölgelerine toplu olarak yayılmış bulunan ya söz konusu kültürü oluşturan ana öğeye ya da bulunduğu coğrafya bölgesine g
281kültür çevresi kuramıAyrı yerlerdeki kültürler arasındaki benzerliklerin yalnızca birtakım kültür öğelerini içine almayıp, aynı zamanda tüm kültür karmaşalarını, üstelik kültür çevrelerini de içine aldığını ileri süren kuram.
282kültür değişmesiİç ya da dış etmenler sonucu bir kültürün davranış kalıplarında ve örneklerinde (tiplerinde) ortaya çıkan değişme süreci.
283kültür kalıbıBelli bir kültürü oluşturan karmaşaların ve öğelerin bütünleşmesi bir kültürün, çevresinde kutuplaştığı belirgin bir ana öğe bir kültürün genel yön alışı ve niteliği.
284kültür karmaşasıBirbirine bağlı olan ya da bir ana öğe çevresinde kümelenen kültür öğelerinin bütünü.
285kültür kompleksibk. kültür karmaşası.
286kültür koşutluklaraBölgesel olarak birbirlerinden çok uzakta bulunan kültürler ya da kültür öğeleri arasındaki benzerlikler.
287kültür öğesiBelirli bir kültür içinde bulunan, tanımlanabilen en küçük birim.
288kültür süreciKültür yapısının ya da içeriğinin birbirini izleyen değişikliği.
289kültür tarihi okuluİlkellerin kültürlerine tarihsel bir derinlik kazandırmaya ve evrimci kuramlar yerine bu kültürlerin tarihsel oluşumunun nesnel değerlendirmesini yapmaya yönelen budunbilimsel okul.
290kültür yozlaşmasıYayılmacılara göre, bir merkezden çıkan ve yayılan kültürün etkisinin her zaman çıkış ve geliş yerindeki yükseklik ve derecesini koruyamayıp bozulması, yozlaşması.
291kültüre girmeBireyin, yaşamı boyunca içinde bulunduğu kültürel ortamın isteklerine, doğrularına uyacak biçimde kendini değiştirmesi süreci.
292kültürel gecikmeKültür değişmeleri sürecinde söz konusu kültür karmaşasının bir parçasının değişmeye uymasındaki gecikme bundan doğan uyuşmazlık, boşluk.
293kültürel insanbilimBudunbilimin karşılığı olan ve kültürü inceleyen insanbilimsel dal.
294kültürel ruhbilim1. Ruhbilimsel görüş açısını temel alarak yapılan kültür çözümlemesi. 2. Kültür ve kişilik arasındaki karşılıklı etkileşimin budunbilimsel açıdan incelenmesi.
295kültürleşmeBir kültürün ya da bir kültür öğesinin başka bir kültüre girmesi sonucu her ikisinin de değişmeye uğraması süreci.
296leviratbk. kayınla evlenme.
297mağara resimleriMağaraların tavanlarına, duvarlarına yapılan, konu olarak insanı, hayvanı, avı ve savaşı alan, genellikle dinsel ve büyüsel amaca yönelik ilkel resimler.
298malokaGüney Amerika yerlilerinin içlerinde birden çok ailenin oturduğu, yuvarlak ya da dört köşe evleri.
299manaBelirli insanlarda, hayvanlarda, bitkilerde ve doğa öğelerinde alışılmışın dışında birtakım belirtiler ve işlevlerle kendini gösteren gizemsel, dinsel ve büyüsel güç.
300maniokİlkin Güney Amerika'da evcilleştirilen, daha sonra Batı Afrika'ya geçen, tatlı ve acı olmak üzere iki cinse ayrılan acısının zehiri özel tekniklerle çıkartıldıktan sonra beslenmede kullanılan ve çevresinde önemli kültür öğelerinin oluştuğu bitki. a. bk. t

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir