Tıp Terimleri Sözlüğü


IDAdıAçıklaması
1ABDOMEN Karin,batin.
2ABORTUS Çocuk düsürme,düsük.
3ABSANS Kisa süreli suur kaybi.
4ABSE Çevre dokulardan kese tarzinda doku ile sinirli içerisi cerahat ile dolu olusum.
5ABSORBSIYON Emilme, örn.sindirim, gidalarin barsaklarda absorbsiyonudur denilebilir.
6ADRENALIN Böbreküstü bezlerinin iç kisimlari tarafindan salgilanan bir hormondur. Tabiatta bu hormonun görevi, organizmayi acil harekete hazirlamaktir ve etkisini, nabzin atisi, kanin iç organlar ve deriden kaslara sevk edilmesi, karacigerdeki glikojenin glikoza degismesi ve böylelikle acil bir enerji kaynagi saglanmasi seklinde gösterir.
7AFAKI Gözde, lensin olmamasi.
8AFAZI Beyindeki ilgili alanlarin tahribi sonucu, konusma veya konusulani anlama yeteneginin kaybi. Disfazi, ayni durumun daha hafif bir formudur.
9AFONI Ses kaybi. Kismi veya tam olabilir. Afoni sebepleri, genellikle konusma kaslarini kontrol eden sinirlerin hastaligi veya zedelenmesi, bogaz, girtlak hastaliklari veya nörozdur. Histerik afoninin nedeni, suuralti, hiç konusamamak veya özel bir durumda konusmamamk arzusudur.
10AFRODIZYAK Cinsi arzuyu artirici maddeler, ilaçlara verilen isim.
11AGLÜTINASYON Sivi bir süspansiyonda, ufak cisimciklerin bir araya gelip birbirlerine yapismasidir.
12AGORAFOBI Genis, açik bir sahada yalniz kalinca hissedilen, kontrol edilemeyen bir korkudur.
13AJITASYON Kisinin etrafa saldirganligi, asiri aktivitesi ile karakterize durum.
14AJITE Rahatsiz, huzursuz, taskinlik yapan.
15AKKOMODASYON Gözün optik sisteminin çesitli uzakliklara uyum yaparak net görmenin saglanmasi.
16AKNE Yüz, omuzlar, sirt ve gögüsteki yag bezleriyle ilgili kronik bir deri hastaligidir. En çok 14-20 yaslar arasinda görülür ve bu hastaligin tipik belirtileri olan siyah noktalar, sivilceler, gençlerin bu en hassas devirlerinde genellikle psikolojik rahatsizliklara yol açar. Yag bezlerinin kanalinda bir tikaç olusur ve bu tikacin basi sertlesip siyahlasir. Bazen, kanal tikali oldugu halde, bez yag salgilamaya devam eder ve böylece içi yag dolu bir kist olusur. Siyah noktalara tipta komedon adi verilir. Bkz
17AKONDROPLAZI Tedavisi olmayan, sebebi bilinmeyen kalitsal bir cücelik tipidir. Gövde normal büyüklüte olup, kol ve bacaklar anormal derecede kisa ve bas normalden büyüktür.
18AKROMEGALI Beyin tabaninda bulunan hipofiz bezinin ön bölümünün asiri çalismasina bagli bir durumdur. Büyüme tamamlanmadan, kemiklerin uzamasi sona ermeden erken çaglarda bas gösterirse jigantism adi verilen dev görünüm olusur. Bozukluk büyüme çaginin bitiminden sonra bas gösterirse, el ve ayaklarin genislemesi, çene ve burnun büyümesi ve sesin kalinlastigi görülür.
19AKUSTIK SINIR Isitme siniri.
20AMBLIYOPI Gözde belirli bir bozukluk olmaksizin olusan görme tembelligi.
21AMNEZI Hafizanin kismen veya tamamen kaybolmasi.
22ANALJEZIK Agri kesici.
23ANEMI Kisaca, halk arasinda kansizlik olarak bilinen anemi, alyuvarlarin sayi olarak az olmasi ve alyuvarlarin içerisinde bulunan hemoglobin adi verilen maddenin miktarinin azligidir.
24ANEMIK Kan degerleri düsük olan, yani kan sayiminda eritrosit sayilari ve hemoglobin miktari düsük olan kisi.
25ANERJI Özel bir antijene cevap verilmemesi hali. Organizmanin savunma yeteneginin kaybolmasi.
26ANESTEZI Doktorlar, ameliyat sirasinda agri duymamasi için, ameliyattan önce hastaya bir igne yapar ya da solunum yoluyla bir gaz verirler. Hastanin bilincini yitirerek uykuya geçmesine narkoz, böylece vücudundaki agrilari duyamayacak duruma gelmesine anestezi, bu duyu yitimine yol açan maddelere de anestezik denir.
27ANKSIETE Iç sikintisi, iç daralmasi.
28ANOREKSI Anorexia Nervosa, özellikle genç kadinlarda görülebilen, yemek yememek, çok az uyumak, buna ragmen çok aktif olmakla beliren psikolojik bir bozukluktur. Bu durum genellikle kisinin çok sismanladigi kanisi ile mübalagali bir sekilde rejim uygulamasi ile baslar, önceleri kontrol edilebilen istah bir süre sonra hakikaten yok olur ve zayiflama normal ölçüleri asar.
29ANOSMI Koku alamama, nezle grip gibi enfeksiyonlarda olabildigi gibi koku siniri ile ilgili beyin bölgesindeki patolojilerde de görülebilir.
30ANSEFALIT Beyin iltihabi.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir