Kimya Terimleri Sözlüğü - XML
Kimya terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
1081durum denklemiTermodinamik dengede bulunan bir dizgenin durumunu belirleyen değişkenler arasında kurulan matematiksel bağıntı.
1082dutch işlemibk. Hollanda işlemi
1083duyar tartaçDuyarlığı O-4 -O-10 g arasında değişen,tek ya da çift kefeli ,elle ya da elektriksel düzeneklerle İşletilen tartaç.
1084duyarlık1. Bir etkiye, uyarıya zaman ya da büyüklük bakımından verilen yanıt oranı. 2-Çözümsel kimyada, kullanılan ayıraçla nitel ya da nicel olarak saptanabilecek en düşük nicelikteki özdek. 3. Aygıtların belli büyüklükteki değişiklikleri saptayabilme sınırı.
1085duyulur ısıIsıtılan ya da soğutulan bir gazın iki sıcaklık sınırı arasında aldığı ya da verdiği, gazın entalpisindeki değişime eş ısı niceliği.
1086duyusal deneyKoku, tat alma gibi duyuların esas olarak kullanıldığı analiz yöntemi.
1087düğüm düzlemiElektronun bulunamayacağı düzlem.
1088düşme dengesiYerçekimi nedeniyle taneciklerin dibe doğru inme hızlarıyla, yayınım eğilimiyle yukarı doğru devinim hızlarının eşit olma durumu.
1089düşme potansiyeliAsılı taneciklerin bir sıvı içinde yerçekimi nedeniyle düşmesi ya da sıvı içindeki devinimleri sonucu gözlenen potansiyel.
1090düşük sıcaklık uygulayımıGenellikle -100°C altındaki sıcaklıklarda yapılan işlemlere ilişkin uygulama.
1091düşük spin kompleksiMinimum sayıda çiftleşmemiş elektron spini içeren dn kompleksi.
1092düşünsel çözeltiHer bileşenin kimyasal potansiyeli çözeltideki mol oranının logaritmasının çizgisel izlevi olduğu varsayılan çözelti. (Böyle çözeltilerin belli sıcaklıktaki denge buhar basınçları,çözünenin çözeltideki mol oranı ile orantılıdır.)
1093düşünsel gazMoleküllerin esnek çarpışma yaptıkları, aralarında etkileşmedikleri ve oylumlarının evre oylumu yanında yok sayıldığı gaz.
1094düz zincirli alkanYan zinciri olmayan, tüm karbon atomları tek bir zincir oluşturmuş alkan.
1095düzenBir özdeği ya da dizgeyi oluşturan atomlar, moleküller gibi altkümelerin belli koşullar altında, doğa yasalarına uygun olarak birbirlerine göre dizilişlerine verilen genel ad.
1096düzenekÜretim ya da deney yapmak amacıyla uygun biçimde bir araya getirilen aygıt, araç ve gereçler topluluğu.
1097düzenleşim kimyasıBelirli bir özek atoma yakın bağlanmış atomlardan oluşan, üç boyutlu karmaşık moleküllerin oluşum ve etkileşim yasalarını araştıran bilim dalı.
1098düzenleşim sayısıBir karmaşık kimyasal bileşikte, özek seçilen bir atomu çevreleyen başka atom ya da kümelerin sayısı.
1099düzeyBir nesnenin bir başkasına göre kimi niceliklerinde ya da konumunda gösterdiği ayrılık derecesi.
1100düzlemsel kromatografiDüz bir yüzey halinde durgun fazın kullanıldığı ve hareketli fazın bu yüzeyde yer çekimi veya kapiler etkisiyle hareket ettiği kromatografik metotları anlatan bir terim.
1101e sembol1.Aktivasyon enerjisi. 2.Einstein. 3.Elektromotor kuvveti. 4.Enerji. 5.Aydınlatma. 6.Elektrik alan şiddeti.
1102e.n.Erime noktasının kısaltılmış şekli.
1103ebonitVulkanize edilmiş, siyah, sert kauçuk.
1104ebulyoskopiBir çözeltinin kaynama noktasının saf çözücününkine göre yükselme miktarını ölçerek çözünenin mol kütlesini tayin etme yöntemi.
1105echellette gratingiYansıtıcı yüzeyleri, yansıtıcı olmayan yüzeylerinden daha büyük olacak şekilde parlatılmış bir yüzey.
1106eddy akımlarıAlternatif akımların elektrik devreleri ve onların civarındaki metalik iletkenlerde yol açtığı akımlar.
1107eddy difüzyonuÇözünen maddelerin bir kolondan geçerken yollarının farklı olmasından kaynaklanan kromatografik bandların genişlemesine yol açacak şekilde çözünen maddelerin difüzyonu.
1108edilginlikDerişik nitrik asit gibi güçlü oksitleyiciler içinde ya da belirli potansiyeller arasında yüzeylerinde oksit oluşturulduğu zaman, demir, krom, nikel, aliminyum , titan ve alaşımlarının kimyasal etkinliklerini yitirme özellikleri.
1109efervesan maddeKatı halde iken reaksiyon vermediği halde suya atılınca gaz çıkışına yol açan karışımların genel adı. Ör. Sodyum hidrojenkarbonat-sitrik asit karışımı bir efervesan maddedir.
1110efloresansbk. çiçeklenme

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir