İktisat - Ekonomi - XML


IDTerimAçıklama
5071iktisadi ufukKişilerin geleceğe ilişkin plan yaparken hangi uzunluktaki dönemleri gözönünde bulundurduklarını dikkate alan ve ilk olarak J. Tinbergen tarafından kullanılan kavram.
5072iktisadi ulusçulukİktisadi açıdan güçsüz olan ulusal ekonomilerin güçlü ekonomilere karşı korunması gerektiğini savunan List, Carey ve Patent gibi iktisatçılar tarafından ortaya atılan görüş.
5073iktisadi ve parasal birlikbk. iktisadi birlik
5074iktisadi ve sosyal eşitlikbk. iktisadi ve toplumsal eşitlik
5075İktisadi ve Sosyal KomiteÜye ülkelerin işveren, sendika ve çeşitli sosyal grup temsilcilerinin oluşturduğu AB danışma organı.
5076iktisadi ve toplumsal eşitlikToplumsal sınıf farklılıklarını ortadan kaldırıp üretim araçlarından ortaklaşa yararlanmayı gerçekleştirerek insanlara eşit üretim ve gelişme olanakları sağlamayı amaçlayan Marksist bir iktisat görüşü.
5077iktisadi vizyonbk. iktisadi bakış
5078iktisadi yaptırımBir ülke ya da grubun, diğer ülke ya da grupları çeşitli nedenlerle iktisadi konularda zorlamak için gümrük vergileri, dışalım ve dışsatım kotaları, tarife dışı engeller gibi caydırıcı önlemler alması.
5079iktisadi yasalarİktisadi karar birimlerinin bilinç ve iradesinden bağımsız olarak iktisadi olaylar arasındaki zorunlu bağımlılıktan çıkarılan ilkeler.
5080iktisat1. Mal ve hizmetlerin üretimi, dağıtımı, tüketimi ve bölüşümüyle ilgili sosyal bir bilim dalı. 2. Sınırsız insan gereksinmelerinin karşılanmasında kıt kaynakların alternatif kullanımlar karşısında karar verme ve seçim yapma yollarını inceleyen sosyal bir
5081iktisat kuramıKarmaşık iktisadi olaylar arasındaki ilişki ve etkileşimlerin, zaman ve mekân boyutundan bağımsız olarak belirlenmesi ve nedensellik ilişkisi çerçevesinde genel bir çözümlemesinin yapılarak ulaşılan kurallar bütünü.
5082iktisat politikasıDevletin iktisat politikası araçlarını kullanarak iktisadi ve/veya sosyal hedeflere ulaşmak için gösterdiği çabalar bütünü.
5083iktisat politikası amaçlarıİktisadi başarımı artırmaya yönelik önceden belirlenen iktisadi etkinlik, eşitlik, kalkınma, büyüme ve istikrarının sağlanması gibi temel amaçlar.
5084iktisat politikası araçlarıBelirlenen iktisadi ve/veya sosyal hedeflere ulaşmak amacıyla hükümetlerin uyguladıkları para, maliye, gelirler ve dış ticaret gibi politika araçlarının tümü.
5085iktisat siyasetibk. iktisat politikası
5086iktisatçıİktisat bilimi uzmanı.
5087İKVbk. İktisadi Kalkınma Vakfı
5088İl Özel İdareleriYerel ve ortak nitelikte olan bayındırlık, sağlık ve sosyal yardım, eğitim, spor, çevre korunması, kültür ve turizm gibi hizmetlerin görülmesini sağlamak amacıyla kurulan bir yerel yönetim birimi.
5089İl Özel İdareleri Fonuİl Özel İdarelerinin hizmet ve yatırım alanlarındaki çalışmalarını desteklemek ve bu hizmet ve yatırımlardaki verimliliği artırmak amacıyla İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak 1984 yılında kurulan ve 2001 yılında kaldırılan fon.
5090ilave çalışan etkisibk. ek çalışan etkisi
5091ileri bağlılıkbk. ileriye doğru bağlantı
5092ileri bütünleşmebk. ileriye doğru bütünleşme
5093ileri ülkelerbk. gelişmiş ülkeler
5094ileriye doğru bağlantıBir firma ya da sanayinin başka bir firma ya da sanayiye girdi sağlaması. krş. geriye doğru bağlantı
5095ileriye doğru bütünleşmeFirmanın, bir sonraki üretim aşamadaki firmayı ele geçirerek ürünün dağıtım kanallarını denetimi altına alması.
5096iletişim teknolojisiBilginin işlenmesi, aktarımı ile ilgili kuram, teknoloji, planlama ve donanımı içeren uygulamalar bütünü.
5097ilişki bankacılığıBankanın müşterilerinin yatırım ve finansman gereksinimleri doğrultusunda bireysel çözümler üreterek yol gösterdiği bankacılık anlayışı.
5098ilk giren ilk çıkarÜretimde ilk defa kullanılan hammadde veya aramalının alınış sırasına göre ve alım maliyetiyle değerlendirildiği varsayılarak yapılan stok değerlendirme yöntemi. krş. son giren ilk çıkar 1
5099ilk günah hipotezibk. ilk günah önsavı
5100ilk günah önsavıGelişmekte olan ülkelerde finansal piyasalarda yaşanan aksaklıklar yüzünden, ülkelerin ulusal paraları cinsinden yurtiçi veya yurtdışından borçlanamaması.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir