Türkçe Deyimler - XML


IDDeyimAnlamı
1621 arada kaynamakkarışık bir durumda gereken ilgiyi görmemek.
1622 aradan çekilmek1) ara bulucu olmaktan vazgeçmek 2) herhangi bir iş yapılırken işi başkalarına bırakmak, ilişiğini kesmek.
1623 aradan çıkarmakbirçok işten birini yapıp bitirivermek.
1624 aradan çıkmak1) yapılması gereken öteki işlerle uğraşılabilmesi için bir iş önce bitirilmek 2) sıkışık bir durumda, sıkıntılı bir zamanda işe engel olan kimse oradan uzaklaşmak 3) kendini bir sorunun, bir davanın dışında tutmak.
1625 aradan kaldırmakiş yapma imkânını yok etmek.
1626 aradan sıyrılmak1) kötü bir işten kendini kurtarmak 2) mec. çatışan gruplar arasındaki rekabetten yararlanarak öne çıkmak 3) sp. yarışta rakiplerinden uzaklaşmak, öne çıkmak.
1627 Arafat’ta soyulmuş hacıya dönmekher şeyini kaybedip çırılçıplak kalmak, çaresiz kalmak.
1628 araları limoni olmakaralarında hafif bir kırgınlık olmak.
1629 araları şekerrenk (serin) olmakiki kişi arasında dostluk ilişkileri bozuk olmak. Örn: “Vergi kâtibi ile de araları şekerrenk olmuştu.” -E. E. Talu.
1630 aralarına kara kedi girmekiki dost birbirine gücenmek, iki dostun arasına soğukluk girmek.
1631 aralarında dağlar kadar fark olmakaralarında her yönden büyük ayrılıklar bulunmak, benzer nitelikler çok az olmak.
1632 aralarındaki buzları eritmekkırgınlığı, küslüğü ortadan kaldırmak. Örn: “Kerim ve karısı Necla aralarındaki buzları eritmek amacıyla otele gelmişlerdir.” -İ. Aral.
1633 aralarından kara kedi geçmekbirbirinden soğumak, aralarına soğukluk girmek.
1634 aralarından su sızmamakaralarında çok yakın, sıkı fıkı arkadaşlık bulunmak. Örn: “Bir vakitler aralarından su sızmayan o dünya ahiret kardeş hatun kişiler, şimdi birbirlerini çekemiyor, birbirlerinin arkasından söylemediklerini bırakmıyorlardı.” -H. Taner.
1635 aralık vermek1) yeniden başlamak üzere bir işi kısa süre bırakmak 2) harfler veya satırlar arasında boşluk bırakmak.
1636 arap gibi olmaksimsiyah olmak, kararmak.
1637 arap olayımsöylenen bir şeyin doğruluğuna inandırmak için “söylediğim söz doğru değilse kararayım, esmerleşeyim” anlamında kullanılan bir söz. Örn: Yalan söylüyorsam arap olayım.
1638 Arap uyandı (Arap’ın gözü açıldı)geçen bir olaydan ders alındığını anlatan bir söz.
1639 Arap’ın yalellisi gibiyalelli gibi.
1640 arapsaçına dönmekişler çok karışıp çözümlenmesi güç bir duruma gelmek.
1641 arası (araları) açılmak (açık olmak, bozulmak)arkadaşlıkları sarsılmak, arkadaşlık bağları kopmak, birbirine darılmak. Örn: “O ara garajcı ile de araları açıldığından tiyatroculuk oyununu bırakıp dergicilik oyununa geçtiler.” -H. Taner.
1642 arası geçmedenvakit geçmeden, sıcağı sıcağına.
1643 arasına (aralarına) karışmakbüyüyüp yetişmek.
1644 arasını (aralarını) açmak (bozmak)iki kişi arasındaki dostluğu, ilişkiyi bozmak.
1645 arasını (aralarını) bulmakaraları bozulmuş iki kişiyi uzlaştırmak, barıştırmak. Örn: “Emine ile aralarını bulmaya çalışacağını söyledi.” -H. E. Adıvar.
1646 araya (aralarına) soğukluk girmekarada kırgınlık oluşmak. Örn: “Hiç cevap vermedi, ağlamaya başladı ama aramıza soğukluk girdi.” -R. Erduran.
1647 araya almak1) bir çevreye kabul etmek 2) argo dövmek.
1648 araya girmek1) iki kişinin arasındaki bir işe karışmak 2) iki kişiyi uzlaştırmaya çalışmak 3) bir iş yapılırken ona engel olacak başka bir şey çıkmak.
1649 araya gitmekharcanmak, karışıklığa kurban olmak.
1650 araya kaynayıp gitmekgöz ardı edilmek. Örn: “Bu arada üç beş yazarın üretimi de araya kaynayıp gidiyor.” -N. Meriç.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir