Ruhbilim Terimleri Sözlüğü - XML
Ruhbilim terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
1561sınamaDeney ya da ölçmelerde belirli bir uyaran karşısında ortaya konan ve yeterliği kesin olmayan bir tepki birimi.
1562sınama-yanılma öğrenmesiDeneğin nasıl çözümlenebileceği konusunda bilgi ve becerisi bulunmadığı bir sorun ya da durum karşısında, türlü davranışları deneyerek çözüme yaramayanları bir yana bırakıp yararlı ve etkili olanları seçmeyi öğrenmesi.
1563sınırlı bellek yitimiBelli bir yaşantının ya da sıkı ilişkileri bulunan bir yaşantı kümesinin unutulması.
1564sınırsal anlakAnlağın, düzgülünün alt sınırı ile geriliğin üst sınırı arasındaki durumuna verilen ad.
1565sınırsal olguYetenek, öğrenme ve benzeri açılardan düzgülü olanlarla olmayanlar arasında bulunan olgu.
1566sınırsal özürlüAnlık gücü yönünden anlaklılığın yukarısında bulunan.
1567sızıntı1. Ruhsal gerginliğin, bunu yaşatan koşulların değişmesi üzerine gevşemesi. 2. Ruhsal sağaltım sırasında hastanın başka bir kişiyle bu konunun ayrıntıları üzerinde konuşması.
1568silimsiz imgeÖzellikle çocuklukta yaygın olan ve duyu örgenleriyle ilişkisi bulunmadan bilinçte beliren çok renkli ve canlı imge.
1569simgecilik(Freud) Bilinçaltında baskıya alınmış olan duygu ve dileklerin kılık değiştirerek bilinç alanına çıkma durumu.
1570sindirimcil tip(Sheldon) Küt beden yapısı ile birlikte gittiği ileri sürülen, rahatını seven, insancıl, canlı ve yemeğe düşkün kişilik tipi.
1571sinir argınlığıBeden ve ruhsal görevlerde gevşeme ve bitkinlik biçiminde beliren bir sinirce.
1572sinir tıkanmasıUyuşturucu ilâçlar ya da benzeri araçlarla belirli bir sinir bölgesinin geçici olarak uyaran ve tepki iletemez duruma gelmesi.
1573sinirceKişiliğin ve uyumun tümünü etkilemeyen, ruhsal kaynaklı sinir hastalığı. (Genellikle bunalım, zorunlu davranışlar ve beden görevleri üzerinde yakınmalarla kendini belli eder.)
1574sinirce dökümüKişide sinirce belirtisi ya da eğilimlerinin bulunup bulunmadığını ortaya çıkartmaya yarayan bir dizi soru.
1575sinirce umursamazlığı(Horney) İç çatışmalardan kurtulmak için onlarla ilgili bulunan her şeyden uzaklaşarak çözüm arama.
1576sinirceli başkaldırmaSağaltılanın, benimsemesi gereken gerçeklere ve kurallara karşı direnmesi.
1577sinirceli çocukSinirce türlerinden herhangi birisinin belirtilerini gösteren çocuk.
1578sinirceli gereksinme(Horney) Başkalarının, belirli şeyleri yapması için duyulan bunalımlı ve zorunlu istek.
1579sinirlilikİç ve dış uyaranlar karşısında, hızla uyuma yaramayan amaçsız, coşkusal davranışlar gösterme durumu.
1580sinirsel alışkanlıkGerginlik, çatışma ve sinirlilik belirtisi olarak kişinin amaçsız ama düzenli birtakım devinimler yapması. (Parmak çıtlatmak, nedensiz kaşınmak, burun çekmek gibi.)
1581sinirsel iletimUyaranlar ve tepilerin sinir dizgesi boyunca ya da nörondan nörona iletimi.
1582sinirsel tepiBir nöron boyunca geçen akım parçası.
1583sinirsel tümevarımBelirli bir etkinlik dizgesi içindeki bir ketlenme süresinin, ilintili olan başka bir dizgedeki tepkiyi güçlendirmesi (olumlu iletim), ya da belirli bir etkinlik dizgesindeki uyarılmanın ilişkili bulunan başka bir dizgedeki ketlenmeye yol açması (olumsuz
1584sinirsel yansıma(Hebb) Uyaranın bilinmesinden sonra beynin kısa bir süre daha eylemini sürdürmesi.
1585Skinner kutusu(Deneysel ruhbilim) Bir düğmeye basıldığı, bir ip çekildiği ya da bir mandal yerinden kaldırıldığı zaman denek hayvanının içinden kurtulduğu ya da başka bir ödül elde ettiği kapalı kutu. (Skinner'ce geliştirilen bu araç çoğunlukla koşullu öğrenme deneyler
1586sokulma davranışıMerak, öykünme ve saldırganlık gibi davranışlarda görüldüğü üzere bireyin karşılaştığı uyaranla ilişkilerini sürdürme çabası.
1587sokulma-kaçınma çatışmasıErişilmek istenen erekle kaçınılmak istenenin uzaysal açıdan aynı ya da çok yakın noktalar üzerinde bulunması.
1588solaklıkElleri kullanarak yapılan işlerde sol elin başat olması.
1589son büyüme yaşıBoy ölçülerinde son gelişim basamağına erişilen yaş.
1590sonradan sağırlıkAnadilini yeterli bir durumda öğrendikten sonra hastalık ya da kaza nedeni ile işitme gücünün yitirilmesi.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir