Ruhbilim Terimleri Sözlüğü - XML
Ruhbilim terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
1771usçulukGerçeğin araştırılmasında us ve ussal süreçlere öncelik veren görüş.
1772uslamlamaVarılan yargının doğruluk ya da yanlışlığına bakmadan, yargılamada mantık biçimleri ve ilişkilerine öncelik vererek düşünme.
1773ussalCoşkuyla değil us ve düşünme süreçleriyle ilgili olan.
1774ussal ruhbilimBütün ruhsal görünümlerin ölümsüz ve nesnel olmayan bir ruhun görünümleri olduğunu savunan felsefe ya da dinsel ruhbilim akımı.
1775ussal sorun çözümüElde bulunan tutamaklar arasından en iyilerini seçerek güvenilir yargılarla sağlam bir yoldan soruları çözme.
1776ussal tip(Jung) Davranışları öncelikle duyumlar ve sezgilere dayanan coşkusal tipin karşıtı olarak daha çok us ve duyguyle davranan tip.
1777usta tutma eğrisiBelirli zaman sürelerinin geçişinden sonra öğrenilenin ne kadarının usta tutulabildiğini gösteren eğri.
1778usyarılımGerçeklerle olan ilişkilerin büyük ölçüde zayıflaması, düşünce, duygu ve davranış alanlarında önemli bozulmaların ortaya çıkması gibi belirtiler gösteren bir ruh hastalığı.
1779usyarılımlı engelHastanın davranışının, gerçeklerle ilişkili olan yönüyle bilinçaltı karmaşa ve çatışmaları yansıtan yönünü ayıran engel.
1780utandırma kültürüBireylerin davranışlarının başkalarınca yapılan eleştiri ve küçük düşürme tepkileriyle denetlendiği kültür tipi.
1781utanmaBir yetersizlik ya da davranıştaki uygunsuzluğun bilincine varınca duyulan coşku.
1782uyanma özeğiBeyinde uyku ve uyanma durumlarını düzenlediği varsayılan özek.
1783uyaranDuyu örgenlerinden birinde fizyolojik etkinliklerin başlamasını sağlayan fiziksel bir güç.
1784uyaran genellemesiDeney hayvanının belirli bir uyaran karşısında belirli bir tepki yapmayı öğrendikten sonra, bu uyarana benzeyen başka uyaranlar karşısında da aynı tepkiyi göstermesi.
1785uyaran-karşılık ruhbilimiRuhbilimin temel amacının uyaranlarla bunlara ilişkin olarak ortaya çıkan karşılıkların incelenmesi olduğunu savunan ruhbilim türü.
1786uyarılganDuygu ve coşkuları kolayca ve güçlü olarak uyandırılabilen.
1787uyarılma alanıDuyusal herhangi bir sürecin harekete geçirdiği beyin bölgesi. (Bu, belirli süreçlerin beyinde belirli bölgeleri harekete geçirdiği anlamına alınmamalıdır.)
1788uyarılma dalgasıCanlı dokular yoluyla bir sinir tepesine dönüştürülen elektrokimyasal bir değişim.
1789uyarılma gizilgücii(Hull) Belirli bir biçimde tepki yaparken söz konusu olan eğilimin gücü. (Bu, dürtü ile alışkanlık gücünün birleşmesinden ortaya çıktığı düşünülen bir değişkendir. Şu formülle gösterilir: sER = DxVxKxsHR)
1790uyarılmış sanrıDeneği uyutarak ya da sözle inandırarak içinde uyandırılan sanrı.
1791uyarımsız davranışBelirli bir çevre içinde ortaya çıkmakla birlikte belli ve kesin bir uyaran sonucu olmayan davranış.
1792uyarmaDuyu örgenlerinden herhangi birisiyle ilgili fiziksel gücün uygulanması.
1793uydurmacaİmgesel uydurmaları gerçekmişçesine anlatma.
1794uygulamalı ruhbilimRuhbilimin değişik alanlarında ortaya konan ilkelerle geliştirilen teknik ve yöntemleri türlü etkinlik alanlarına uygulayan ruhbilim dalı.
1795uygun eş yöntemiÖğrenme ve anımsama süreçlerinde verilen bir uyarana uygun düşen eşlerin öğrenilmesi ve anımsanmasından oluşan bir yöntem.
1796uykuDış uyaranlara karşı bilincin uyuştuğu, tepki gücünün zayıfladığı ve etkinliklerin büyük ölçüde azaldığı dinlenme durumu.
1797uyku özeğiElektrik akımıyle uyarıldığı zaman uyumayı sağlayan bir beyin özeği.
1798uyku yitimiUyumada sürekli olarak güçlük çekme durumu.
1799uykuculukAra ara nöbet halinde gelen aşırı uyku düşkünlüğü.
1800uymaOrganizma ile çevre arasında tepki uyandıracak herhangi bir uyarım değişikliğinin baş göstermediği denge durumu.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir