Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü - XML
Sinema ve Televizyon terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
1171evrilir filmSinema Evrilir duyarkatlı işlenmiş film.
1172evrilir film işlemesiSinema Evrilir duyarkattaki gizli görüntüyü ortaya çıkarmak, açındırma sonunda negatif yerine doğrudan doğruya pozitif görüntü sağlamak amacıyla gerçekleştirilen işleme.
1173evrilir renkli filmSinema Evrilir filmin renkli olanı.
1174f sayısıSinema/TV. Çeşitli ışık düzengeci açıklıklarında, bir merceğin bağıntılı açıklığını, başka bir deyişle, geçirdiği ışık niceliğini belirleyen sayı merceğin odak uzunluğunun, ışık düzengeci açıklığına (çapına) bölünmesiyle elde edilir. (Örneğin, odak uzunluğu 135 mm, ışık düzengeci çapı 30 mm olan merceğin f sayısı 135:30==4,5'tir ve f 4,5, f:4,5, f/4,5, 1:4,5 gibi çeşitli biçimlerde yazılır).
1175FantasoundSinema Walt Disney'nin Fantasia adlı filminde, seslendirme ve bu sesin çalınmasında kullandığı üçboyutlu ses işlemi.
1176farad, FSinema/TV. Elektrik sığası birimi 1 kulonluk elektrik yükü verildiğinde, yüzeyleri arasında 1 voltluk gerilim farkı oluşan bir yoğunlacın sığasına denir.
1177FCC ölçünleriTV. ABD'de Federal İletişim Kurulu'nun televizyon alanında saptadığı ölçünler.
1178Federal İletişim KuruluTV. ABD'de iletişim alanındaki çalışmalara yön veren, bu arada ABD'deki televizyon yayın ölçünlerinin çoğunu saptayan kurul.
1179fener(a.) Sinema (Türkiye'de) Sinemaların önyüzlerinin büyük bölümünü kapsayacak boydaki ası.
1180FerraniacolorSinema İtalya'da Agfacolor'dan geliştirilerek 1953'te piyasaya sürülen, daha sonra evrilir çeşidi de yapılan, negatif-pozitif tek kuşak renkli film işlemi.
1181fıçı sapmasıSinema/TV. Bir mercekte ya da eksiuç ışıtacınm saptırma dizgesinde bir dördülün görüntüsünün köşelere doğru büzülerek fıçı biçimini alması sonucunu doğuran kusur.
1182figüranSinema Bir filmin kalabalık görünçlüklerini doldurmakta kullanılan, konuşmaya katılmayan, tanıtma yazılarında adı geçmeyen oyuncu.
1183figüran topluluğuSinema Bir filmdeki bütün figüranlar bu figüranların hep bir arada bulunması durumu.
1184filmSinema 1. Sinema filmini gerçekleştirmekte kullanılan, selüloitten, saydam, esnek, bükülebilir, eni ve biçimi ölçünlere göre belirlenmiş kuşak sinemanın ham özdeği. 2. Bunun, henüz alıcıda kullanılmamış, duyarkatı etkilenmemiş olanı, boş film. 3. Aynı kuşağın alıcıda kullanılmış, üzerinde gizli görüntü oluşmuş olanı, dolu film. 4. (Genel anlamda) Göstericide kullanılmak üzere her şeyi hazır, tamamlanmamış sinema yapıtı. (Filmin siyah-beyaz, renkli, dar, geniş, sesli, sessiz, negatif, pozitif, vb. birçok çeşidi vardır bunlar kendi maddelerinde ayrı ayrı gösterilmiştir).
1185film!TV. Yönetmenin, film yayıncısına filmi yayına sokması için verdiği komut.
1186film adıbk. ad
1187film askısıbk. askı
1188film belgeliğibk. belgelik
1189film birikimliğibk. birikimlik
1190film boyubk. boy
1191film bozulmasıSinema Boş ya da dolu filmde çeşitli nedenlerden ileri gelen ve filmin gerekli sonucu vermesini engelleyen değişiklikler.
1192film çıkrığıSinema Bir taban üzerine yerleştirilmiş ve filmin eninden biraz daha aralıklı, koşut iki kolun ortasına bir eksen geçirilerek yapılan, film kangalının bu eksene takılarak çeşitli kurgu işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlayan araç.
1193film çözümlemesiSinema Filmi değerlendirmeye, film üzerinde yargıya varmağa hazırlık olarak, ele alınan filmin öğelerine ayrılması, her öğenin ayrı ayrı incelenmesi işi.
1194film değerlendirmesibk. değerlendirme
1195film dışalımcısıSinema Başka ülkelerde çevrilmiş filmlerin belli bir ülkeye getirilip işletilmesi işiyle uğraşan kimse.
1196film dışalımıSinema Bir ülkeye, yabancı bir ülkede çevrilmiş filmin getirilmesi.
1197film dışsatımcısıSinema Bir ülkede çevrilen filmin başka ülkelere satılması işiyle uğraşan kimse.
1198film dışsatımıSinema Bir filmin, çevrildiği ülkeden başka bir ülkeye satılarak gönderilmesi.
1199film dizelgesiSinema 1. Bir sinema sanatçısının, belli bir ülkenin, belli bir sinema türünün, vb. ortaya koyduğu filmleri sıralamak üzere, dar ya da geniş tutulmuş film kimliklerinden oluşan dizelge. 2. Film kimliklerinin açıklamalar, yardımcı bilgiler, değerlendirmelerle desteklenmiş çeşidi.
1200film dizisibk. dizi

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir