Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü - XML
Sinema ve Televizyon terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
2911sonsuz gösterimSinema Filmin bir yandan gösterilirken bir yandan kendiliğinden sarılması ve bütün film gösterimi bitince hiç ara vermeksizin yeni bir gösterime hazır olması durumu.
2912sopalamaSinema Savruklamayla büyük benzerlik gösteren güldürü çeşidi. Savruklamadaki tüm öğeleri kullanır. Fakat sopalama, savruklamadakinden daha hızlı dizemli, daha devinimlidir. Devinimli ve gülünç tek tek görünçlükler üzerine kurulmuştur. Konu birliği pek aranmaz. Kaçıp kovalamacılar, sopalamalar, kıça tekme atmalar, kremalı pasta fırlatmalar gibi öğeler daha çok kullanılır.
2913SovcolorSinema Agfacolor'a dayanılarak 1945'ten sonra SSCB'de geliştirilen negatif-pozitif, tek kuşak, renkli film işlemi.
2914Soviet ScopeSinema Sıkıştırmaca dayanan, çerçeve oranı 1:2,35 olan bir geniş görüntülük işlemi.
2915soyut çekimSinema/TV. Soyut kavramları anlatan çekim Somut çekim karşıtı.
2916soyut filmSinema Soyut biçimlerin belirli bir anlayışla birbiri ardından sıralanmasına bu soyut biçimlerdeki çizgilerin ve renklerin gerek görüntüdeki devinimle, gerek görüntüler arasında kurgudan doğan devinimle belli bir uyuşum oluşturmasına dayanan film türü. Genellikle bu görüntüler müzikle de desteklenir. Soyut film, yoğrumsal sanatların, en çok da resmin soyut akımlarının sinemadaki devinimden de yararlanarak izleyicilerin duyularını etkilemeyi amaçlar. Bundan dolayı soyut film, ancak kendi de ressam olan bir sinemacının ya da ressamla sıkı bir işbirliği yapan sinemacının elinden çıkabilir. Soyut sinemacının en büyük çabası, kurgunun bütün olanaklarından yararlanarak, yalnız görsel değerler taşıyan arı bir sinema yapıtı yaratmaktır.
2917sök!Sinema/TV. Bezemlerin sökülmesi için verilen komut.
2918söndür!Sinema/TV. Işıkların söndürülmesi için verilen komut.
2919söndürmekSinema/TV. Işık kaynaklarının çalışmasını kesmek.
2920söyleşiTV. Bir sunucunun yönetiminde ya da sunucusuz olarak, belirli bir konu üzerinde, birbirine karşıt olmayan, tartışmasız olarak bir söyleşi havası içinde geçen karşılıklı konuşma.
2921söyleşmeSinema/TV. Bir filmde, bir televizyon oyununda yer alan, kişiler arasındaki konuşmaları oluşturan sözler.
2922söyleşme bileştiriciSinema Düzlükte ya da dışarıda çevirimlerde söyleşmeleri en iyi biçimde saptamaktan ve bileştirmekten sorumlu kimse.
2923söyleşme yazanSinema Bir filmin söyleşmelerini yazan kimse.
2924söyleşme yönetimiSinema Bir filmde gerek sınamalarda, gerekse çevirimde konuşmaların gerektiği biçimde gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla oyuncuların hazırlanması, çalıştırılması işi.
2925söyleşme yönetmeniSinema Söyleşme yönetimini gerçekleştiren kimse.
2926sözSinema/TV. Söyleşmelerde ya da söyleşmeler dışında kullanılan her çeşit sözcükten oluşan ses.
2927söz kuşağıSinema Üzerinde yalnız sözleri taşıyan ses kuşağı.
2928sözlendiriciSinema Bir filmin sözlendirilmesinde çalışan, sesiyle herhangi bir oyuncuyu konuşturan kimse.
2929sözlendirilmiş dağıtım eşlemiSinema Çevrildiği dilden başka dilde sözlendirilmiş dağıtım eşlemi.
2930sözlendirilmiş evirimSinema Bir filmin, sözlendirme işleminden geçirildikten sonra elde edilen biçimi, eşlemi. Genellikle asıl çevrildiği dilden yerli dile çevrilerek sözlendirilmiş film için kullanılır).
2931sözlendirilmiş (film)Sinema Sözlendirme işleminden geçmiş film.
2932sözlendirmeSinema 1. Söyleşmenin, sonradan seslendirme yoluyla alınıp filme katılması. 2. Görüntülerle birlikte alınmamış söyleşmenin, sözlendirme işliğinde aynı oyuncular ya da başkalarınca, dudak eşlemesi yoluyla saptanması. 3. Yabancı bir dildeki söyleşmenin, yine aynı yoldan ana dilinde verilmesi.
2933sözlendirme dolamıSinema Sözlendirme çalışmasının kolaylıkla yapılması için, sonsuz film biçiminde düzenlenmiş dolam.
2934sözlendirme işliğiSinema Sözlendirme çalışmaları için özel olarak hazırlanmış seslendirme işliği.
2935sözlendirme kafasıSinema Sözlendirme işleminde sözlerin saptanmasında kullanılan kafa.
2936sözlendirme kılavuzuSinema Sözlendirmeyi kolaylaştırmakta kullanılan, sözlendirilecek film görüntülükte gösterilirken görüntünün altında verilen, üzerinde söyleşme metni ve dudakların deviniminin bu metinle uyuşmasını sağlayacak ışıklı noktalar bulunan kuşak.
2937sözlendirme yönetmeniSinema Sözlendirme çalışmalarını yöneten kimse.
2938sözlü (film)Sinema Öbür seslerin (müzik, doğal sesler) yanı sıra konuşmaları da veren film.
2939sözlü sinemaSinema Sözlü filmleri gerçekleştirebilen sinema sesli sinemanın tam anlamıyla gerçekleştirilmişi.
2940sözsüz ses kuşağıSinema Sözün dışında her çeşit sesi (müzik, doğal sesler) taşıyan, yabancı filmlerin başka dilde sözlendirilmesini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan kuşak.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir