Zooloji Terimleri Sözlüğü - XML
Zooloji terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
1591dişi eşeylik gözesi(anlamdaş, dişi gamet, makrogamet), (Yun. gametes=koca, makros = büyük): Yumurtaya denk olarak kabul edilen ve birleşen iki gametten büyük olanı yumurta.
1592dişi gametbk. dişi eşeylik gözesi
1593dişli dil(karşılık: radula), (Lat. radere = kazımak) Midyeler dışta kalmak üzere, bütün yumuşakçalarda bulunan ve üzerinde kitin dişler taşıyan kısa ve geniş şerit biçiminde bir yapı.
1594dişli güvercin(Didunculus strigirostris) Yağmurkuşları (Charadriiformes) takımının dişligüvercingiller (Didunculidae) familyasından bir kuş türü. Uzunluğu 36 cm. Soma adalarında yaşar.
1595dişli sazancık(Aphanius dispar) Kemikli-baliklar (Teleostei) takımının dişli-sazangiller (Cyprinodontidae) familyasından bir balık türü. Uzunluğu 45 cm. Anadolu tatlı sularında çok raslanır.
1596dişli tirsi(Alosa finta) Kemikli-balıklar (Teleostei) takımının hamsigiller (Clupeidae) familyasından bir balık türü. Uzunluğu 45 cm. Vücudu yüksekçe olur. Yumurtlamak için tatlı sulara geçer. Avrupa denizlerinde yaşar.
1597dişli-balinalar(Odontoceti), (Yun. odonto = diş, Yun. ketos = balina) Omurgalı hayvanlardan memeliler (Mammalia) sınıfının etenliler (Placentalia) alt-sınıfının balinalar (Cetacea) takımına giren bir alt-takımı. Ağzında, az ya da çok sayıda, sade, koni biçiminde dişleri vardır. Burun delikleri bir tanedir. Üst-çenede bulunan saçak biçimindeki balina çubukları bunlarda yoktur. İspermeçet-balinasıgiller (Physeteridae), gagalıbalinagiller (Ziphiidae), yunusbalığıgiller (Delphinidae), küçük-yüzgeçli-yunusbalığıgiller (Delphinapteridae), ve ırmakyunusbalığıgiller (Platanistidae) gibi birçok familyası vardır.
1598dişli-sazangiller(Cyprinodontidae, (Yun. kyprinos = sazan, Yun.odon = diş) Omurgalı hayvanlardan balıklar (Pisces) sınıfının kemikli-balıklar (Teleostei) takımının tek-omuzlular (Haplomi) alt-takımına giren bir familyası. Yumuşak yüzgeçli, küçük boylu, yumurtlayan balıklardır. Çoğu süs balığıdır. Tatlı sularda yaşarlar. Yosun balığı (Aphanius schantrei), dişli sazancık (A. dispar), Sardinya dişli sazanı (Cyprinodon calaritanus), yollu-dişli sazan (C. fasciatus), dörtgöz (Anableps tetrophthalmus), kör mağara balığı (Amblyopsis spelaeus), benekli alaca (Platypoecilus maculatus), mücevher balığı (Hemichromis bimaculatus) türleri iyi bilinir.
1599dişligüvercingiller(Didunculidae), (Lat. didunculus = dişli güvercin): Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının yağmurkuşları (Charadriiformes) takımının güvercinler (Columbae) alt-takımına giren bir familyası. Üst gagaları kuvvetli olup ucu kanca gibi alt gaganın ucundan aşağı doğru kıvrılmıştır. Dişli güvercin (Didunculus strigirostris) iyi bilinen türüdür.
1600dişsiz-balinalar(Mysyticeti),(Yun. mystiketos = sakallı balina) Omurgalı hayvanlardan memeliler (Mammalia) sınıfının etenliler (Placentalia)) alt-sınıfının balinalar (Cetacea) takımının bir alt-takım. Erginlerinde dişleri olmayan türleri içine alır. Üst-çenenin kenarında saçak gibi dizilmiş balina çubukları vardır. Burun delikleri iki tanedir. Gerçek-balinagiller (Balaenidae), çatalkuyruklubalinagiller (Balaenopteridae) familyaları vardır.
1601dişsizler(Edentata), (Lat. edentatus = dişsiz): Omurgalı hayvanlardan memeliler (Mammalia) sınıfının etenliler (Placentalia)alt-sınıfına giren bir takımı. Bazıları tüm olarak dişsizdir, bazılarının da minesiz ve köksüz dişleri vardır. Ayaklarında kuvvetli kanca tırnaklar bulunur. Vücutları uzun kıllarla ya da sırtta oynak kemerler halinde dizilmiş alt-deriye ait kemik safihacıklardan yapılmış bir tabaka ile örtülüdür. Kafa-tasları uzun olur. Poli-embriyoni gösterirler. Tek bir embiryon bölünerek 7-12 embriyon meydana getirir. Aynı eşeyde olan embriyonların hepsi aynı zamanda gelişirler. Bazıları ağaçlarda yaşar ve böcek yer, bazıları da ot ve et yer. Amerikada yaşarlar. Tembel-hayvangiller (Bradypodidae), ' karınca-yiyengiller (Myrmecophogidae) ve kemerli-hayvangiller (Dasypodidae) familyaları vardır.
1602divizyobk. bölüm
1603Dixipus morosusbk. sopa çekirgesi
1604diyafizbk. kemik gövdesi
1605diyafram1. Memeli hayvanlarda karın boşluğunu göğüs boşluğundan ayıran, kısmen kaslı, kısmen bağ dokusu telli bir bölme, 2. Bazı örümceklerde karnı başlı-göğüsden (sefaIotoraks) ayıran enine bölme, 3. Böceklerde vücudu çeşitli boşluklara ayıran bölmeler sırt diyaframı, karın diyaframı gibi.
1606diz-kapağı kemiği(karşılık: patella), (Lat. patelle = küçük tava) Uyluk kemiği ile kaval ve kamış kemiklerinin birleştiği yerde bulunan küçük bir kemik.
1607dizanteri amibi(Entamoeba hystolytica): Birgözeli hayvanlardan kök-ayaklılar (Rhizopoda) sınıfının amipler (Amoebozoa) takımından bir tür. Asılak olup insanların bağırsaklarında yaşar ve amipli dizanteri hastalığını meydana getirir. Kistleri dört çekirdeklidir.
1608dodo(Didus cucullatus) Yağmurkuşları (Charadriiformes) takımının dodogiller (Dididae) familyasından bir kuş türü. Uzunluğu 75 cm. Soyu tükenmiştir.
1609dodogiller(Dididae), (Lat. didus = dodo): Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının yağmurkuşları (Charadriiformes) takımının güvercinler (Columbae) alt-takımının bir familyası. Kuyrukları ve kanatları yoktur. Üst gaga kanca gibi aşağı kıvrıktır. Soyları tükenmiştir. Afrika kıyılarında ve Mauritius adasında yaşamışlardır.Dodo (Didus cucullatus) türü iyi bilinir (bk)
1610Doğal BilimlerZooloji Botanik, Jeoloji gibi bilim dallarını içine alan ve tabiatdaki hayvan, bitki ve yer ile uğraşan bilim dalları topluluğu.
1611doğal seçimTabiatte, karakterleri bakımından çevrelerine elverişli olmayan organizmaların yok olması ve en uygun karakterleri taşıyanların yaşamaya devam etmesiyle sonuçlanan bir doğal olay. bk yapma seçim.
1612doğan(Falco peregrinus) Kartallar (Falconiformes) takımının kartalgiller (Falconidae) familyasından bir kuş türü. Uzunluğu 42-52 cm. Sırtı külrengi ve enine çizgilidir. Hemen bütün dünyada rastlanır. Diğer doğan türleri için kartalgillere bakınız.
1613doğay(karşılık: favna), (Lat. faunus = orman tanrısı) Bir memleket, alan ya da devreye has hayvanlar topluluğu.
1614doğurucu(karşılık: vivipar), (Lat. vivus = canlı, Lat. parère = doğurmak): Tek delikliler dışta kalmak üzere bütün memelilerde, bazı sürüngen, kurbağa ve balıklarda olduğu gibi, yavrunun embriyon ve fetüs evrelerini dişinin eşeylik kanallarında ya da döl yatağında tamamladıktan sonra canlı olarak dışarıya çıkarılması.
1615doku aşısı(karşılık: transplantatyon), (Lat. trans = karşı, Lat. plantare = ekmek) Bir bireyin vücudunun bir bölgesinin aynı ya da başka bir bireyinin vücudunun aynı ya da başka bir bölgesine taşınması.
1616Doku Bilimi(karşılık: Histoloji), (Yun. histos = doku, logos = bilim): Biyolojinin, canlıların ancak mikroskopla görülebilen doku yapılarını geniş bir biçimde inceleyen bir dalı.
1617dokumacıkuşugiller(Ploceidae), (Lat. ploceus = dokumacı kuşu) Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının ötücü-kuşlar (Passeriformes) takımının öz-ötücüler (Oscines) üst-familyasına giren bir familyası. Gagaları koni biçiminde ve kuvvetlidir. 250 den fazla türü vardır. Tohum ve böcek yerler. Kap dokumacı kuşu (Ploceus capensis), Filipin dokumacı kuşu (P. philippinus) türleri iyi bilinir.
1618dokunaç(karşılık: tentakül), (Lat. tentaculum): Birçok omurgasız hayvanların başında bulunan ve duygu almaya yarayan uzun, ince organlar.
1619dokunma cisimciğiDokunma duygusu alan, bir zarla çevrili özel sinir uçları.
1620dokuz-kemerli tatu(anlamdaş. peba, Dasypus novemcinctus) Dişsizler (Edentata) takımının kemerli-hayvanlar (Dasypodidae) familyasından bir memeli türü. Uzunluğu 30 kuyruğu 25 cm. Hareket edebilen 9 kemeri vardır. Güney Amerikanın sık ormanlarında karınca yuvalarının altına kazdığı inlerde yaşar.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir