Biyoloji Terimleri Sözlüğü - XML
Biyoloji terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
3391diyalisepal(Yun. dia: ayrı ayrı lyein: erimek, çözülmek) Bitkilerde çanak yapraklarının (sepallerin) ayrı olması. Aposepal, korisepal.
3392diyaliz(Yun. dia: ayrı ayrı lysis: gevşeme) Yarı geçirgen bir zarla, molekül büyüklüklerine göre moleküllerin ayrılması.
3393diyapedezAkyuvarların (lökositler) kılcal damar duvarını geçerek etrafındaki dokuya ya da iltihaplı bölgeye göç etmeleri.
3394diyapozBirçok böceğin hayatının belirli bir safhasında gelişmesinin bir süre durması olayı.
3395diyastazAlfa ve beta amilâza eskiden verilen ad.
3396diyastazi1. Yüreğin kasılmasında sistolden hemen önceki istirahat devresi. 2. Bağlı bulunan kısımların normal olmayan ayrılması.
3397diyastol1. Yüreğin ritmik gevşemesi. 2. Kontraktil vaküolün ritmik genişlemesi.
3398diyensefalonbk. ara beyin
3399dizDiz kapağı kemiğini kapsayan, tibya ile femur arasında kalan bölge.
3400diz kapağı kemiğiUyluk kemiği ile kaval ve kamış kemiklerinin birleştiği yerde, ön tarafta bulunan küçük yassıca, oynar kemik. 2. Bazı araknidlerde femur ile tibia arasındaki segment. 3.Örümceklerin dördüncü bacak segmenti. 4.Likenlerin yuvarlak apotesyumu. Patella.
3401dizanteri amibiBir hücrelilerin (Protozoa), kök ayaklılar (Rhizopoda) sınıfının, amipler (Amoebozoa) takımından, insanların bağırsaklarında asalak olarak yaşayan ve amipli dizanteri hastalığının meydana getiren, kistleri dört çekirdekli olan bir tür.
3402dizigotik(Yun. dis: iki zygotos: çift hâlde) Çift yumurta ikizlerinde olduğu gibi, aynı dişinin meydana getirdiği iki yumurtanın, iki ayrı spermle döllenmesi.
3403dizigotik ikizlerbk. ayrı yumurta ikizleri
3404DNAbk. deoksiribonükleik asit
3405DNA aralığıDNA'daki bir ya da birden fazla nükleotidin yokluğu.
3406DNA dizisiDNA molekülündeki baz çiftleri ya da nükleotitlerin sıralanışı.
3407DNA girazDNA replikasyonunda görev alan bakteri enzimi.
3408DNA hibridizasyonbk. DNA melezlemesi
3409DNA kesme enzimi uzunluk çeşitliliği, RFLPDNA da mutasyonlar sonucu oluşan nükleotit değişimleriyle (hastalığa sebep olmayan), kesme enziminin kesme bölgesinin yok olması ya da yeniden oluşması sebebiyle, analizlerde, DNA enzimle kesildiğinde farklı uzunlukta DNA parçalarının oluşması. Restriksiy
3410DNA kesme enzimleriDNA'yı belirli noktalardan tekrarlanabilir şekilde kesen ve bakteri suşlarından izole edilen Bam HI, Hind III gibi enzimler. DNA restriksiyon enzimleri, restriksiyon enzimleri, restriksiyon endonükleaz.
3411DNA klonlanmasıbk. gen klonlanması
3412DNA kütüphanesiHücrenin bütün genomunun DNA parçalarını kapsayan kolleksiyon bir hücre tipinde bulunan mRNA kopyalarını ya da genellikle tam bir genomu kapsayan klonlanmış DNA parçaları koleksiyonu. Genom kütüphanesi.
3413DNA ligazDeoksiribonükleik asit dizisinde nükleotitleri birbirine bağlayan bir enzim.
3414DNA manipulasyonlarıEnzimler aracılığıyla DNA baz dizilerinin eklenip çıkarılması, farklı parçaların birbirine eklenip çıkarılması gibi DNA üzerinde yapılan değişiklikler.
3415DNA melezlemesiTamamlayıcısı olan DNA tek ipliklerinin, H bağları ile çift iplikçik oluşturmaları. DNA hibridizasyon.
3416dna mutantBazı bakterilerin sıcağa bağlı olarak DNA sentezi yapamamasına sebep olan mutasyona uğramış DNA ları. Örnek: Bir tip mutant bakteri, 37°C de DNA sentezi yapmasına karşın 42°C de yapamaz.
3417DNA parmak iziHer insanın kendine özgü olan genomu içindeki oldukça değişken bazı tekrarlanan DNA dizilerinin restriksiyon analizleri ile elde edilen DNA parça kalıpları. Her birey için tek olan DNA parmak izi ile aile ilişkilerinin, kişiliğin tanımlanması metodu.
3418DNA polimerazDNA ve RNA kalıbı kullanarak deoksiribonükleotit birimlerinin eklenmesi ile DNA sentezlenmesini katalizleyen herhangi bir enzim.(I) Nükleotitlerin 5'-3' yönünde birbirine eklenmesini katalizleyen, DNA'nın 3' ya da 5' ucundan nükleotitleri uzaklaştirabilen
3419DNA pufuBöceklerin tükrük bezi kromozomlarında olduğu gibi, DNA ya da RNA dizilerinin bölgesel olarak artması.
3420DNA restriksiyon enzimleribk. DNA kesme enzimleri

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir