Biyoloji Terimleri Sözlüğü - XML
Biyoloji terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
3451doğuştanKalıtsal olmayan ve doğuşta meydana gelen fizyolojik ve morfolojik bozukluklar.
3452doğuştan bağışıklıkGenel olarak hastalık etkenlerine karşı fagositler, makrofajlar, nötrofil lökositler tarafından yürütülen korunma mekanizması.
3453doğuştan bağışıklık yetersizliğiBir bireyin genotipi sebebiyle özel antikorlar ya da T hücreleri üretmesi.
3454dokuBitki ve hayvan organlarını meydana getiren, aynı görevi yapmak üzere bir arada bulunan, benzer hücre topluluklarının hücreler arası maddeyle beraber oluşturdukları yapı. Epitel, bağ, kas, sinir dokusu gibi.
3455doku bilimi(Yun. histos: doku logos: bilim) Canlıların dokularını geniş bir şekilde inceleyen biyolojinin bir dalı. Histoloji.
3456doku kimyasıDoku ve bunları meydana getiren hücrelerin kimyasal yapısı özellikle kimyasal boyalarla boyanma özelliklerini inceleyen bilim dalı. Histokimya.
3457doku kültürüYüksek canlılardan elde edilen hücrelerin normalde bulundukları doku dışında in vitro olarak üretimi.
3458doku nakliBir bireyin vücudunun bir bölgesinin aynı ya da başka bir bireyin vücudunun aynı ya da başka bir bölgesine taşınması. Transplantasyon.
3459doku sıvısıbk. sinoviyal sıvı
3460doku uyuşurluk antijenleri, DUAMemelilerde yabancı dokuları tanımakla görevli, sınıf I, II ve III olmak üzere üç tipi bulunan, glikoprotein tabiatındaki zar molekülleri. Sınıf I antijenleri TCD8+ lenfositlerinde, sınıf II antijenleri ise TCD4+ lenfositlerinde görev yapar. İnsanda HLA (
3461dokumacı kuşugillerKuşlar (Aves) sınıfının, ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının, öz ötücüler (Oscines) üst familyasından, gagaları koni biçiminde ve kuvvetli, tohum ve böceklerle beslenen türlere sahip bir familya.
3462dokunaç1. Birçok omurgasız hayvanlarda bulunan ve duygu almaya yarayan ince uzun organlar. Tentakül. 2. Böcek yiyen bitkilerde böceği yakalamaya yarayan yapışkan uzantılar.
3463dokunma alıcısıbk. dokunma cisimciği
3464dokunma cisimciğiDokunma duygusu alan bir zarla çevrili özel sinir uçları, duygu kılları, hücreler vb. Dokunma alıcısı.
3465dokuz bantlı armodillaMemeliler (Mammalia) sınıfının, dişsizler (Edentata) takımından, Güney Amerika ülkelerinde yaşayan, vücutlarında 8-11 tane kemer bulunan, dördüz doğuran, keskin koku alma yeteneğinde bir memeli türü. Peba.
3466dolamanTuberaceae familyasından patatesi andıran, ilkbaharda bol olarak yetişen ve yenen mantarlar. Keme, domalan.
3467dolaşan hücreler1. Mezoglöanın amöboid hücreleri. 2. Dokulara giren akyuvarlar. Göçmen hücreler.
3468dolaşımBir sıvının, kanın ya da sitoplâzma gibi sıvı içeren yapıların bir kanal ya da bir yönde sürekli hareketi. Sirkülasyon.
3469dolaşım organıYürek, atardamar, toplardamar ve kılcal damar gibi dolaşım sistemini oluşturan organlardan her biri. Sirkülasyon organı.
3470dolaşım sistemiOrganizmada kan dolaşımının görevini sağlamak üzere bir araya gelmiş olan yürek ve kan damarları topluluğu. Sirkülasyon sistemi.
3471Dolichonyx oryzivorusbk. pirinç kuşu
3472Dolichotispatagonicabk. mara
3473dolikolBakteri duvarına ve glikoproteinlere şeker taşıyan bir izopren. Hayvanlarda 17-21 izopren biriminden oluşur.
3474dolikosefal(Yun. dolikhos: uzun kephale: baş) Kafa indeksi 75'in altında olan. Uzun başlı.
3475Doliolumbk. doliyolum
3476doliyolumSölomlu hayvanlardan, ikincil ağızlılar (Deuterostomia) filumunun, gömlekliler (Tunicata) dalının, salpalar (Thaliacea) sınıfından, vücudu fıçı biçiminde, ağız ve kloakı karşılıklı uçlarda bulunan, eşeyli dölde 8, eşeysiz dölde 9 adet çember gibi kapalı k
3477domalanbk. dolaman
3478domatesPatlıcangiller (Solanaceae) familyasından, sarı çiçekli, yuvarlak ya da oval, kırmızı renkli, bakka tipi meyvesi olan, salgı tüyleri bulunan, ülkemizin her tarafında kültürü yapılan bir tür.
3479dominansbk. baskınlık
3480dominantbk. baskın

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir