Veteriner Terimleri Sözlüğü - XML
Veteriner terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
301adrenerjikAdrenalin ve noradrenalinle benzeşme.
302adrenerjik agonistlerVücutta merkezî sinir sistemi ve böbrek üstü bezinden salındığında veya dışarıdan alındığında sempatik sinir sistemini uyaran adrenalin, noradrenalin, dopamin ve isoprenalinle bunların sentetik benzerleri, katekolaminler.
303adrenerjik almaçAdrenerjik sinirler tarafından uyarılan hücrelerin yüzey zarlarının içinde veya üzerinde bulunan ve uyarılması ya da baskılanması durumunda hücrede biyolojik cevapların oluşmasına neden olan büyük moleküllü, alfa ve beta alt tipleri bulunan protein yapı,
304adrenerjik almaç engelleyici ilaçAdrenerjik sinir kavşaklarında bulunan ilgili almaçlara bağlanarak noradrenalinin veya sempatomimemetik ilaçların buraya bağlanmasını engelleyerek almaç sonrası olayların başlamasını önleyen ilaç.
305adrenerjik nöron engelleyici ilaçAdrenerjik sinir uçlarına etki ederek buradan noradrenalinin salınımını veya depolanmasını engelleyen ilaç.
306adrenerjik reseptörAdrenerjik almaç.
307adrenokortikotrofik hormonACTH.
308adrenokortikotropik hormonACTH.
309adrenokortikotropik hormon salgılatıcı hormonKortikotropin salgılatıcı hormon.
310adrenokortikotropinACTH.
311adrenolitikUygulandığında adrenalin vb. sempatik sinir sistemini uyaran maddelerin etkilerini ortadan kaldıran.
312adrenomegaliBöbrek üstü bezinin birinin veya her ikisinin anormal büyümesi.
313adrenotropikBöbrek üstü bezinden hormon salınımını uyaran.
314adriya hücresiVakuoler dejenerasyona uğramış kas hücresi. Özellikle, köpeklerde antrasiklin grubu kanser ilaçlarıyla zehirlenmelerde görülür ve konjestif kalp yetmezliğine sebep olur.
315adriyamisinTümör tedavisinde kullanılan, antrasiklin grubu, DNA ile etkileşen antibiyotik. Özellikle köpeklerde lenfosarkomanın tedavisinde kullanılır, doksorubisin.
316adriyamisin kardiyotoksisitesiAdriyamisinin toplam dozu 450mg/m2 ‘nin üzerine çıktığında, hastaların % 10’nunda ortaya çıkan konjestif kalp yetmezliği hastalığı, doksorubisin kardiotoksisitesi.
317adsorbanİlaç veya zehirli madde moleküllerinin yüzeyine bağlanarak onların emilmesini engelleyen madde.
318adsorbatAdsorban tarafından tutulan madde.
319adsorpsiyon1. Virüs bağlanma proteinlerinin hücrenin zarında bulunan almaca bağlanması. 2. Moleküllerin katı bir faza yapışması. 3. Bir maddenin kendi yüzeyinde moleküller arasında çekiş kuvveti dolayısıyla, gazları, sıvıları veya bir sıvıda çözünmüş maddeleri tutma
320adspeksiyonGözle muayene.
321advenireanat. Kendiliğinden olma.
322adventisyaOrgan, kan damarı veya diğer yapıların en dışını saran bağ doku tabakası.
323adventisyal hücreanat. Perisit.
324adventisyal plasentasyonKarunküller ve kotilodonlar dışında kalan alanlarda da yavru zarlarının gelişmesi. Geviş getirenlerde döl yatağı yangısı, travmatik olaylar veya doğuştan karunküllerin sayıca az olması gibi nedenlerden kaynaklanır.
325adventisyusanat. Dışta bulunan, dıştan gelen, dıştan tamamlayan bölüm.
326AedesAedini takımında, Culicidae ailesinde ve Culicinae alt ailesinde çoğunlukla tropikal ve subtropikal bölgelerde insanlarda bulunan sarı ateş ve dang virüsü gibi hastalık etkenlerinin taşıyıcısı olan türleri içeren sivrisinek cinsi.
327Aedes aegyptiKaplan sivrisineği.
328Aedes africanusMaymunlara saldıran, Orta Afrika’nın büyük bir bölümünde sarı ateş ve zika virüsünü taşıyan sivrisinek türü.
329Aedes albopictusSarı ateş, at ensefalomiyelitisi ve dengue gibi hastalık etkenlerini taşıyan sivrisinek türü.
330Aedes atlanticusKuzey Amerika’da yaşayan Doğu at ensefalitis virüsünü ve Dirofilaria immitis’i taşıyan sivrisinek türü.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir