Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü - XML
Edebiyat ve Söz Sanatı terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
691söylenişSahnede yalnız başına bulunan bir kişinin kendi kendine söylediği sözler.
692söyleşmeBir edebiyat eserinde birkaç kişi arasında geçen konuşmayı gösteren kısım veya böyle bir konuşmadan ibaret parça. (SÖYLEŞMELİ, Dialogue).
693söyleştirmeYazarın, ortaya atmak istediği fikirleri yazısında konuşturduğu kimselerin ağziyle söylemesi.
694söylevDinleyicileri bir dâvaya inandırmak veya onlara bir telkin yapmak amaciyle söylenen söz.
695söyleyişSöylev verirken, şiir okurken, sahnede rol yaparken seslerin, kelimelerin, ses perdelerinin, durakların hakkını verme bakımından söyleme tarzı.
696söz başı(Söz sanatı terimi) Bir söylevin başında, dinleyicilerin ilgisini çekmek, konu hakkında onlara bir fikir vermek gibi maksatlarla söylenen cümleler.
697söz kimyacılığıİfadenin telkin kuvvetini artırmak için ses bakımından anlama uygun düşen veya kolayca anlaşılan yakıştırma kelimeler kullanma.
698söz sanatıSözün veya yazının ifade temizliğini, güzelliğini, etkenliğini sağlamak için baş vurulan yolları inceleyip kurallara bağlıyan sanat.
699sözenlikBir fikri, bir dâvayı karşısındakilere dil uzluğu ile açıklama sanatı veya işi ki edebiyat türlerinden biridir (SÖZEN, Hatip, Orateur).
700sözenlik türleriSözenliğin bilimtay, kürsü, savaş, tüze ve vaiz türleri.
701sözlükBir dilin belli bir çağdaki kelimelerini veya bütün sözlerini belli bir sıra ile alarak anlamları, türekleri, aralarındaki ilgileri gibi türlü bakımlardan birine veya bir kaçma göre açıklıyan kitap. Kelimelerin yalnız anlamını pek kısa olarak gösteren vey
702sözün gelişiBir metinde bir parçanın öncesi ve sonrası ki buna dayanılarak, şüpheli görüldüğü vakit o parçanın gerçek şekli veya doğru anlamı saptanılır.
703spenser keseğiOnaltıncı yüzyıl İngiliz şairlerinden E. Spenser’in kullanmağa başladığı, on heceli sekiz dize ile bir aleksandrinden ibaret kesek şekli.
704sunulamakBirine karşı saygı, sevgi gibi bir duyguyu anlatmak veya onu ululamak için bir eseri manevî olarak ona bağışladığını söylemek (SUNULAMA, İthaf, Dédicace).
705susmalı tiyatroDuyguların susmakla anlatıldığı yeni bir tiyatro çeşidi.
706şairŞiir yazan veya söyliyen sanatçı.
707şarkıEzgilenmek üzere veya o tarzda yazılan koşuk.
708şehbeyt(Divan edebiyatı terimi) Bir koşukta en güzel beyit.
709şehnameci(Divan edebiyatı terimi) Eskiden, savaşları nazımlı veya nesirli olarak kaydetmekle görevlendirilen şair veya münşi.
710şiir(deyiş) Seslerde, taylamlarda ve uyumlarda gösterdiği güzel bağdaşmalarla ve taşıdığı hayal, duygu ve fikir buluşlariyle bizde canlı duygulanmalar izlenimler ve heyecanlar uyandıran nazım veya nesir halindeki edebiyat türü.
711şişirmek(Söz sanatı terimi) Bir konuyu, uydurma ayrıntılar katarak geliştirmek (ŞİŞİRME, Amplification ŞİŞİRME, Ampoulé).
712şivesizlik(Söz sanatı terimi) Yazıda dilbilgisi, sözdizimi veya anlam, sözde ise bunlardan başka söyleyiş bakımından yapılan yanlış.
713tacbeyt(Divan edebiyatı terimi) Kasidede şairin adı bulunan beyt.
714tahallus(Divan edebiyatı terimi) Takma ad kullanmak.
715tahmis(Divan edebiyatı terimi) Bir gazelin her beytine üçer dize katma.
716tanımlık1. Bir yapının ne işe yaradığı, ne zaman ve kimin tarafından yapıldığı gibi noktaları göstermek için bir tarafına yerleştirilen yazıt. 2. Bir kitabın, bir eserin özelliğini belirtmek için baş tarafına konulan söz.
717tanka(Japonca) Japonların en çok kullandıkları nazım şekli ki birinci ve üçüncü dizeleri beşer, ötekileri ise yedişer heceli olmak üzere yedi dizeden ibarettir.
718tanrıcalıkPericelik, geçitleme gibi görkemli bir sahne eserinde son ve en parlak kısım.
719tanrısamakBir kahramanı Tanrı gibi saymak bir kimseyi veya bir fikri olağanüstü ululamak (TANRISAMA, Apothéose).
720tansık dramıOrta çağda, azizlerin hayatından tansıklı bazı olgular gösterilerek meydana getirilen bir sahne oyunu.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir