Ayaktopu (Futbol) Terimleri Sözlüğü - XML
Ayaktopu (Futbol) terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
361Planck ışıyıcısıbk. kara cisim.
362Planck yasasıBelirli bir sıcaklık için kara cismin ışıyıcılığının, dalga boyu foksiyonunda, tayfsal yoğunluğunu veren yasa.
363projeksiyon lambasıbk. önatım lambası.
364Purkinye olayıTayfsal dağılışları değişmeksizin, ışıklılıkları aynı oranda azalan kırmızı ve mavi iki ışıktan, kırmızı olanın parıltısının mavi ışığa göre daha fazla azalması.
365purpuralar çizgisiRenksel bir diyagramda, tayfın iki ucundaki ışınımların toplamsal karışımıyle elde edilebilen tam doymuş purpuraları gösteren noktaların geometrik yeri. bk. tayfsal renk oranı.
366Rayleigh yayınması(bir ortamda)Bir ışınımın, dalga boyundan daha ufak parçacıklar bulunan bir ortamdan geçmesiyle olan yayınma.
367renk1. Duyulanmanın niteliğinde, ışığın tayfsal bileşim ayrımlarının doğurabilecekleriyle aynı cinsten olan ayrımları gözlemeyi ve ayırt etmeyi sağlayan, görsel bir duyulanmanın belirtisi, ıralayıcı niteliği. 2. "1" de tanımlanan görsel duyulanmayı doğuran ışık uyartılarının (ışık kaynağı ya da nesne) ıralayıcı niteliği. 3. '1" ya da "2" de tanımlanan ama, siyah, gri, beyaz gibi görüler dışında kalan ve bir renksel doymuşluğu olan kırmızı, yeşil, mavi vb. görülerle sınırlanan ıralayıcı nitelik, bk. algısal renk, ruhfiziksel renk.
368renk atlasıRenkleri görsel karşılaştırmayla değerlendirmeye yarayan boyalı örnekler dizisi.
369renk deklemiBiri, örneğin bir toplamsal karışımın sonucunu gösteren iki uyartının eşitliğinin geometrik ya da cebirsel anlatımı.
370renk diyagramıbk. renk üçgeni.
371renk dönmesiAydınlatan ışık kaynağının tayfsal özeliklerine bağlı olarak renk türünde görülen değişme, bk. renk sapması.
372renk düzeltme çarpanı(bir ışıkölçerin)Bir fiziksel ışıkölçerin, ayarlanmış olduğu ışık bileşiminden başka bileşimde bir ışık için verdiği değerlerden, bağıl ışık etkinliğine (VX) uygun değerler elde etmek üzere, ilk değerlerle çarpılması gereken çarpan.
373renk eşlemeBir rengi, verilmiş bir renge özdeş kılma eylemi.
374renk görmeBir gözlemcinin değişik renk duyulanmalarını duymaya anık, yetenekli olması.
375renk görme sapaklıklarıRenk görmesi düzgülü bir ölçün renkölçümser gözlemci ile bir kişinin dağıtım eğrileri (bk. dağıtım katsayıları) arasındaki ayırt edilir ayrım (durum ayrılığı), bk. sapak üçrenkçillik, çiftrenkçillik, tekrenkçillik.
376renk katısıRenksel uzayın, cisimsel gerçek renklerin üçrenksel koordinatlarınca kaplanan bölümü.
377renk kaymasıÇevre renklerinin etkisiyle, renk algılamasindaki değişme. bk. renk sapması.
378renk sapmasıAydınlık ve çevre koşullarıyle maddesel renklerin, renk uyartı değerlerinin değişmesi.
379renk sıcaklığıGörünen alanda, tayfsal dağılım eğrisi ordinatları, söz konusu ışınımınki ile orantılı olan ve aynı renksellikte bulunan kara cismin salt sıcaklığı.
380renk şaşmasıRenk dönmesi ve renk kaymasının birlikte olması. bk. renk sapması.
381renk türüMavi, yeşil, sarı, kırmızı, mor vb. ile belirtilen görsel duyulanma vergisi. Not: Bu vergi renkölçümsel bir büyüklük olan "baskın dalga boyu"nun (yaklaşık) ruhduyumsal (psikosansoriyel) karşılığıdır.
382renk uyartı değeriToplamsal renk karışımı için renk uyartısı değerini belirten büyüklük.
383renk uyartı eğrisiBir cismin yansıttığı ya da geçirdiği ışınımın, bağıl değerde, tayfsal dağılışı.
384renk uyartısıGöze girerek bir renk duyulanması doğuran, yeğinliği ve tayfsal bileşimi belirli ışınım.
385renk uzayıRenklerin üçboyutsal çeşitliliğinin uzaysal olarak gösterilmesi.
386renk üçgeniÜç-renksel koordinatların düzlemsel grafikle gösterilişi.
387renklerin toplamsal karışımıRenk uyartılarının, ağtabakanın aynı bölümüne düşmek üzere, göze birlikte ya da büyük bir hızla art arda girmeleri. (Ya da ağtabakada, ayrı renk duyulanmaları doğuramayacak derecede yakın parçacıklar üzerine düşmeleri.)
388renkli cisimTayfsal geçirme ya da tayfsal yansıtma çarpanı dalga boyu ile değişen cisim.
389renkli süzgeçbk. seçer süzgeç.
390renklilikRenk türü ve doymuşluğun bileşimi olan görsel duyulanma vergisi. Not: Bu vergi, renkölçümsel bir büyüklük olan "renksellik"in yaklaşık ruhduyumsal (psikosansoriyel) karşılığıdır.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir