Tarih Terimleri Sözlüğü - XML
Tarih terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
421deniz mühendisliği okuluDeniz subayı yetiştirmek üzere 1773'te İstanbul'da açılan okul.
422denk4,875 gram ağırlığındaki miskal'in dörtte birine denk olan eski bir ağırlık ölçüsü.
423derbent1. Uç boylarında bulunan küçük kale. 2. Dağ geçitlerinde kurulan karakol ya da karakol binası. 3. İki dağ arasındaki geçit yeri, boğaz.
424derbent ağasıDerbenti koruyan, gözeten derbentçilerin komutanı.
425derbentçiDerbenti koruyan gözetçi, karakol askeri.
426derebeyi1. Topraklarını derebeylik düzenine göre yöneten kimse. 2. Osmanlılarda önceleri devlet memuru iken sonraları kendi başına buyruk kesilerek XVII. yüzyıl sonlarından bu yana Anadolu'da devlet gücüne karşı gelen ailelere verilen ad.
427derebeylikÖzellikle batı Avrupa'da toprağı ve üzerinde yaşayan köylüleri tek bir kimsenin malı sayan Orta Çağ siyasal düzeni.
428ders vekiliÖğretimin şeyhülislamca yapılması koşul tutulan Beyazıt medresesinde, bu görevi vekil olarak yerine getiren ünlü müderrislere verilen san.
429dersiamOsmanlılarda, özel bir sınavla dersiâmlık aşamasını kazanmış hocalarca camilerde medrese öğrencilerine ve başka dinleyicilere verilen ders.
430dersiâmlıkMedresede ders veren müderrislerin özel bir sınavdan geçerek kazandıkları bir san.
431despot1. Bir ülkeyi zora ve baskıya dayanarak yöneten kişi. 2. Rum ortodokslarının dinsel başkanları (metropolit karşılığı).
432deste1. İçinde 10 tane yerli altın yaprağı bulunan paket. 2. İçinde 20 tane Avrupa altın yaprağı bulunan paket.
433deveci ortalarıGörevleri savaşta siper işlerinde çalışmak, sefere gidiş ve dönüşte yeniçeri ağasının develerinin yük işleriyle uğraşmak olan, yeniçeri cemaat ortalarından sürekli olarak 1-5. ortalar ile zaman zaman değişen öteki ortalara verilen ad.
434devlet borçları1. Devletin içerden ve dışardan almış olduğu borçlar. 2. Osmanlılarda 1854'ten beri sık sık yabancı ülkelerden alınan borçların tümü.
435devlet gömüsüDevlet malı, parası ya da bunların saklandığı yer.
436devletlerbirliğiKüçük devletlerin bağlaşmaları ile oluşan büyük devlet: Germanya Devletlerbirliği.
437devriyeOsmanlılarda bilginler (ilmiye) sınıfından olan kimselere verilen aşama.
438devriye kadılarıBağdat, Antep, Basra, Erzurum, Maraş, Trablusgarp, Beyrut, Rusçuk, Sivas, Adana, Çankırı kadılarına verilen san.
439devşirme1. Yeniçeri ocağının acemi oğlan gereksemesini karşılamak üzere Hıristiyan uyruklardan alınan çocuklar. 2. Bu çocukların alınması eylemi.
440devşirme ağasıAcemi oğlan adaylarını devşirmek üzere devşirme emininden başka yeniçeri ağasınca görevlendirilen ocak ağalarından biri.
441devşirme eminiDevşirmeye gönderilmek üzere yeniçeri ocağından seçilen subay.
442devşirme fermanıDevşirme toplanması için çıkarılarak devşirme görevlisinin eline verilen ve alınacak oğlan çocuklarının sayısını her bölgenin ilçelerine göre saptayan padişah buyruğu.
443devşirme kanunuDevşirmelerin toplanması kurallarını saptayan özel yasa.
444devşirme memurubk. devşirme ağası.
445devşirme sürüsüToplanan devşirme çocuklardan İstanbul'a getirilirken düzenlenen genellikle 100-200 kişilik topluluklardan her biri.
446dış eleştiriTarihsel kaynakların eleştirilmesinde belgeyi dış belirtilerine göre değerlendirme yöntemi.
447dışağalarıSadrazamın buyruğundaki kapı halkının bir takımına verilen ad: silahtar ağa, çuhadar ağa, selam ağası, anahtar ağası, mühürdar ağa, kapıcılar kethüdası, ahır beyi, kiler ağası, buhurdan ağası, delibaşı, kavasbaşı, kürkçübaşı, saraçbaşı, Tüfekçibaşı, başsi
448dışhazineOsmanlı devletinde olağan ve sürekli gelir ve giderlerin işlem gördüğü hazine, bk. devlet hazinesi.
449dışsarayEskiden, sarayın dışında yer alan ve sarayla ilgili bir takım görevlilerin bulunduğu yapılar.
450dikilitaşDikine yerleştirilmiş, tek parça taştan yapılmış anıt.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir