Kitaplıkbilim Terimleri Sözlüğü - XML
Kitaplıkbilim terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
211filigranbk. su damgası.
212fişHer birmde bağımsız bir yapıtın ya da yazının kaynakçasal kimliği ve yer numarası bulunan, genel olarak 7,5x12,5 cm. boyutunda olan kâğıt ya da karton.
213fiş katalogKarton fişlerden oluşan katalog, bk. katalog.
214fiş kutusu1. Fişlerin belirli bir düzen içinde dizilmeleri için kullanılan kutu. 2. Katalog dolabındaki gözlerden her biri.
215fiziksel yapı kaydıFişlerde, kitabın cilt, sayfa, yaprak, sütun, resim, harita, boy gibi öğeleriyle ilgili olarak verilen yazılı bilgi.
216folyo boybk. büyük boy (kitap).
217fotoğrafla ödünç verme yöntemiÖdünç vermeyi 35 mm.lik film üzerine fotoğrafla saptama yöntemi.
218gazeteGenellikle günlük, kimi zaman haftalık ya da haftada birkaç kez olmak üzere yayımlanan, güncel haber ve bilgileri veren süreli yayın.
219gazete sopasıGazeteleri katlama yerlerinden kıstırarak tutan, dağılmalarını önleyen ve gazeteliğe yerleştirilmelerini kolaylaştıran uzun tahta kıskaç.
220gazetelikKitaplıklarda, günlük gazetelerin konulduğu yer.
221gedik1. Kitaplıktaki dermede doldurulması beklenen boşluk ya da boşluklar. 2. Kaynakçada, özellikle geri dönüşlü çalışmalarla doldurulması gereken boşluk ya da boşluklar.
222geliş sırası düzeniKitapların, kitaplığa geliş sırasına göre numaralanıp raflara dizilmesi.
223gençler kitaplığıGenellikle halk kitaplığı içinde yer alan, çocuk dermesi ile yetişkinler dermesi arasında bir geçit olan derme ya da kitaplık.
224genel katalogOkuyucuların, kitaplık gereçlerine yazar adı, kitap adı ya da konu yoluyla ulaşımını sağlayan katalog.
225genişler sınıflama yöntemiC. A. Cutter'ca ilk kez 1891'de ortaya atılan, yedi kez genişletilen ve simge olarak harfleri kullanan bir sınıflama yöntemi.
226geri dönüşlü kaynakçaGeçmiş bir döneme ait yazılarla ilgili kaynakça.
227gezici kitaplıkKitaplık açılamayan yerdeki halkın ayağına özel bir taşıtla giden kitaplık.
228gezici kitaplık hizmetiGezici kitaplıkla kitabı okuyucunun ayağına götürme.
229gotik yazıXII. yüzyıldan XV. yüzyıla değin yazmaların çoğaltılmasında kullanılan, harflerdeki eğri çizgiler yerine, birbiriyle açılar yapan düz çizgilerden oluşan bir yazı türü.
230gömlekCiltli ya da karton kapaklı kitaplarda, cildin ya da kapağın üzerine geçirilen koruyucu ve genel olarak ilgi çekici kâğıt kap.
231gönderme fişiKatalogda okuyucuyu bir yerden başka bir yere göndermek amacıyla hazırlanan "bakınız" ya da "ayrıca bakınız" fişi.
232gör-işit gereçleriFilm, şerit film, plak, ses bandı vb. gibi göze ve kulağa seslenen gereçler.
233görünüm kartıSaptanan bilgiye görünüm yönteminde ulaşmak için kullanılan kart. bk. görünüm yöntemi.
234görünüm yöntemiBir konuyu ayrı ayrı açılardan saptayan fişlerdeki bilgileri bir bütün olarak göstermeyi sağlayan yöntem.
235gözKartlar üzerinde açılan ve içerisine mikrofilm parçası geçirilen delik.
236gözden geçirilmiş basımDaha önce yayımlanmış bir yapıtın, gerekli düzeltmeler ve ekler yapıldıktan sonraki basımı.
237gözden geçirilmiş ve genişletilmiş yeni basımDaha önce yayımlanmış bir yapıtın, gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra kitabın boyutlarını etkileyecek denli çok eklemelerle olan basımı.
238gözden geçirilmiş yeni basımDaha önce yayımlanmış bir yapıtın gözden geçirilerek, düzeltme ve eklerle yeniden yapılan basımı, bk. basım, yeni basım, gözden geçirilmiş basım.
239gözlü kartÜzerindeki bilgiyi, deliğine yerleştirilen mikrofilm ile destekleyen ve açıklayan kart.
240gubarî (yazı)Hatları kıldan ince ve gözle görülemeyecek denli ufak olan, eski yazıyla yazılan bir yazı türü. a. bk. hurde (yazı).

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir