Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü - XML
Gösterim Sanatları terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
2311tenih(Doğaçlama): Türk doğaçlama tiyatrosunda, Ermeniceden gelen, «yüz boyama» anlamında kullanılan sözcük.(Doğaçlama): Türk doğaçlama tiyatrosunda, Ermeniceden gelen, «yüz boyama» anlamında kullanılan sözcük.
2312tenorTiz, açık erkek sesi.
2313terazisiz yürümeTürk cambazının bir becerisi : Terazi olmadan dengeyi bularak ip ya da tel üzerinde yürüme.
2314terekemeEski, sözlü geleneği koruyan öykülere verilen ad,
2315tersinlemeEtkiyi artırmak için tersini söyleyerek biriyle ya da bir olayla alay etme.
2316testili dengeTürk cambazının bir becerisi : Terazi yerine içi su dolu testi ile denglenerek ip ya da tel üzerinde yürüme.
2317teyatronAntik Yunan tiyatro yapılarında seyircilerin oturdukları bölüm. bk. kaveya.
2318teyologeyonAntik Yunan tiyatrosunda mekane adı verilen, vincin görevini yapan biraz daha değişik bir araç. Bu araç, Tanrıların bulunduğu üst yükselti olarak da kullanılırdı.
2319tınıİnsan sesini belirginleştiren nitelik. Yüksekliği, yeğinliği aynı olan sesleri birbirinden ayıran nitelik.
2320tınlatıcıSesi tınlatmada kullanılan boşluklar bunların en bilinenleri gırtlak, ağız, burun, alın, göğüs, karın boşluklarıdır.
2321tınlı sesTını yönünden doygun ses özelliği.
2322tırmanmaDansçının aynı yerde yaptığı bir yükselme hareketi. Dansçı, ayaklarının ön kesimi üzerinde birkaç kez yükselir, sonra ilk duruşunu alır.Türk cambazının bir becerisi : Yağlanmış uzun bir direğin tepesine tırmanma.
2323timeleAntik Yunan tiyatro yapılarında oyun alanının ortasında bulunan sunak.
2324tipKişileştirme işleminde genel olarak ele alınan oyun kişisi. Seyirci tarafından özellikleri bilinen ve kavramları getiren derinliği olmayan oyun kişisi. Hiçbir ruhsal gelişimi yoktur. Davranışlarıyla anlaşılır ve her oyunda aynı yolda hareket eder. Örnek : Kavuklu, Pişekâr, Pantalone, Arlekino, vb.
2325tiranTürk kukla tiyatrosunda kötü adam tipi.(Doğaçlama): Türk doğaçlama tiyatrosunda kötü adama verilen ad.
2326tirit(Doğaçlama): Türk doğaçlama tiyatrosunda bitkin, yaşlı adam tipi.
2327tiryakiGölge oyununun acı -gülünç tipi. Afyonludur, sözlerinin ortasında uyur. Gürültüden patırtıdan çok korkar. Boş gezenin boş kalfasıdır ters, dalgın, tembel ve duygusuzdur. Sürekli düş dünyasında yaşar. Ruhsal açıdan hastadır.
2328titreşimOyunculukta sesin gırtlak, ağız, burun, alın, göğüs, karın boşluğu ve benzeri boşluklar yoluyla büyümesi.
2329tiyatro1. Geniş anlamı içinde, dram sanatının yönetmen, oyuncu, tasarım sanatçıları, uygulayımcılar, uzmanlar ve seyircinin etkileşimi ile ortaklaşa üretilmesi. 2. Dramatik gösterilen tümü. 3. Betik dışında kalan tiyatroluk öğelerin tümü. 4 - Oyun oynama eylemi. 5 - Oyunların oynandığı yapı, alan ya da yer. 6 - Etkinliğine ilişkin olarak tiyatral gereçler ya da yöntemler.
2330tiyatro bekçisiTiyatro yapısını koruyan görevli.
2331tiyatro bilginiTiyatro bilimi alanında araştırmaları ile kendini kanıtlamış, tiyatroyu öğreten bilgin.
2332tiyatro bilimiGösterim olgusunu ve sanatını tarihsel gelişimi içinde, kuramları ve deneysel öğeleriyle incelemeye, araştırmaya ve yorumlamaya yönelen bilim dalı.
2333tiyatro dergisiTiyatro konularını içeren dergi.
2334tiyatro dışıTiyatronun kurallarına, tiyatro sanatının gereklerine ve özelliklerine uymayan.
2335tiyatro doğramacılarıTiyatro dekorlarının ve sahne eşyalarının doğrama işlerini yapan işçiler.
2336tiyatro dönemiTiyatro çalışmalarının başlangıcı olan eylül ile bitimi olan haziran ayları arasındaki süreyi içeren-dönem.
2337tiyatro eğitimiTiyatroyu her yönüyle, kuramsal ve uygulama alanlarıyla öğretmeyi, aydınlatmayı ve denemeyi amaç edinen eğitim yöntemi.
2338tiyatro filmi1. Yalnızca belli bir oyunun anlamına ve yorumuna yardımcı olmak üzere özel olarak çekilmiş ya da kurgulanmış film. 2. Bir tiyatro gösterisini olduğu gibi belgeleyen film.
2339tiyatro kapıcısıTiyatro yapısının kapıcısı.
2340tiyatro müzesiTiyatro tarihine ilişkin belgelerin, giysi ve dekor parçalarının örnek olarak bir araya toplandığı, tiyatro sanatının çeşitli dallarında belgelik ve bölümlerin bulunduğu sergi ve araştırma yeri.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir