İstatistik Terimleri Sözlüğü - XML
İstatistik terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
331doğrusal eğilim(Zaman dizileri) Bağımlı değişkenin, zaman değişkeninin doğrusal bir işlevi olduğu eğilim.
332doğrusal kestiriciGözlemlerin doğrusal işlevi olan bir kestirici.
333doğrusal kısıtlayıcıDeğişken değerleri ya da sıklıklar üzerine yüklenen doğrusal koşul.
334doğrusal olmayan bağlanım(bağlanım çözümlemesi) Katsayıları doğrusal olmayan bağlanım.
335doğrusal olmayan ilişki(bağlanım çözümlemesi) Bağlanımın doğrusal olmadığı durumda değişkenler arasındaki ilişki.
336doğrusal önsav(İstatistiksel sınamalar) Bir dağılımın evrendeğerlerinin doğrusal işlevi olarak belirtilebilen istatistiksel önsav.
337doğrusal örnekbiçimDeğişkenlere ilişkin denklemlerin doğrusal biçimde verildiği örnekbiçim.
338doğum hızı(Olasılık kuramı) Belli bir zaman aralığında ortaya çıkan öğeler toplamının, toplam öğe sayısına oranı. Genellikle, nüfusbilimde belli bir yılda doğan çocuk sayısının toplam nüfusa oranı olarak kullanılır.
339doğum süreci(Olasılık kuramı) Evren öğelerine yeni öğelerin katılımını açıklayan olasılıksal süreç, anlamdaş büyüme süreci.
340doğum-ölüm süreci(Olasılık kuramı) Öğelerinin ölmesi ya da yeni öğelerin doğması nedeniyle evrendeki azalma ya da çoğalmayı açıklayan olasılıksal süreç.
341dokuzuncu tür dağılım(Kuramsal istatistik) Olasılık yoğunluk işlevi, k bir değişmez olmak üzere,(…) biçiminde verilen Pearson türünden bir sıklık dağılımı.
342dolaylı örnekleme(örnek.) Evrenin özelliklerini belirten belgelerden yapılan örnekleme.
343doruk değeriBir sıklık dağılımında en çok yinelenen değer.
344doygunluk(Çok değişkenli istatistik) Etken çözümlemesinde bir ortak etken ile bir değişken arasındaki ilişki. Bu ilişki o değişkenin ortak etken ile ne ölçüde doyurulduğunu gösterir.
345dönemSıralı dizilerde düzenli oluşumların ortaya çıkması için geçen süre. Matematiksel anlamda tüm t'ler için u(t+w) = u(t) ise, uı(t)'nin dönemi w'dir.
346dönemçizit(Zaman dizileri) Salınımlı bir dizinin uyum çözümlemesinde kullanılan çizit.
347dönemsel durum(Olasılık kuramı) t>1 ve tamsayı olmak üzere, yalnızca t, dt, 3t, . zamanlarında 1 olasılığı ile geri dönülen durum, i'den j'ye n adımda geçiş olasılığı olan (…) n'nin t, 2t, 3t, . dışındaki değerleri için sıfırdır.
348dönemsel süreç(olasılık kuramı) Dönemsel bir dizi veren durağan olasılıksal süreç.
349döngel durum(Olasılık kuramı) Dönemsel olmayan artı geri dönülen durum.
350döngüsel sıradüzenbk. sıradüzen.
351döngüsel tasarım(Deneysel tasarım) Bölüklerdeki işlemlerin, döngüsel bir sırayla oluşturulduğu bir dengeli deney tasarımı.
352dönüşük beta dağılımı(Kuramsal istatistik) Y=(1-X)/X’in dağılımı:(…)
353dönüşül bölge(İstatistiksel sınamalar) Bir önsav sınamasında, sıfır ön savının geri çevrildiği bölge. İkinci tür yanılgıları en küçük yapan dönüşül bölge en iyi dönüşül bölge olarak adlandırılır, anlamdaş geri çevirme bölgesi.
354dönüşül bölge büyüklüğü(İstatistiksel sınamalar) İstatistiksel bir önsav sınamasında dönüşül bölgenin olasılıksal ölçüsü, ay. bk. a (alfa) yanılgısı.
355dönüşül değer(İstatistiksel sınamalar) Örnekleme dağılımından bulunan ve verilen bir anlamlılık düzeyine karşılık gelen örneklemdeğer. Örneğin, (…) = 0,05 eşitliğinde (…) t'nin 0,05 anlamlılık düzeyindeki dönüşül değeridir.
356dördüncü tür dağılım(kurumsal istatistik) Olasılık yoğunluk işlevi, k bir değişmez olmak üzere, (…) biçiminde verilen tek-doruklu ve çarpık bir sıklık dağılımı.
357dört-düzeyli ilişki katsayısıOlağan dağılımlı iki değişkene ilişkin birleşik dağılımın 2x2 olumsallık çizelgesinde içerilen bilgiden elde edilen çarpım beklemi ilişkisi.
358dört-düzeyli işlevDört-düzeyli ilişki katsayısının hesaplanmasında kullanılan Çebişev-Hermite çokterimlilerine ilişkin bir işlev.
359dörttebirlikBir dağılımın toplam sıklığını dört eşit parçaya bölen değişken değerlerinden her biri. Birincisi alt dörttebirlik, ikincisi ortanca, üçüncüsü üst dörttebirlik olarak bilinir.
360dörttebirlik çarpıklık ölçüsüBir sıklık dağılımının çarpıklık derecesini dörttebirliklere dayanarak veren ölçü. Alt dörttebirlik (…) olur.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir