İstatistik Terimleri Sözlüğü - XML
İstatistik terimleri ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz


IDTerimAçıklama
31anlamlılık sınaması(İstatistiksel sınamalar) Bir sıfır önsavında öne sürülen savın anlamlılığını araştıran sınama.
32anlamsız ilişkibk. aldatıcı ilişki.
33araç değişkenDizgeye ilişkin evrendeğerlerin tutarlı kestiricilerini ortaya çıkarmak için kullanılan önceden saptanmış değişken.
34aralık kestirimi(Kuramsal istatistik) Evrendeğerin, bir alt ve üst sınırla belirlenen bir aralıkla kestirimi.
35ardıl çıkarım üstikileri ortalamasıEvren değişkesinin, (…) bağımsız gözlemler dizisinde ardı ardına gelen gözlemler arası çıkarıma dayalı kestirimi :(…) .
36ardışık çözümlemeBir ardışık örnekleme yöntemiyle elde edilen verilerle yapılan çözümleme.
37ardışık kestirim(kuramsal istatistik) Bir ardışık örnekleme yöntemiyle elde edilen verilerle yapılan kestirim.
38ardışık olasılık oran sınaması(örk.) (...)önsavına ve (...)önsavına ilişkin olasılıklar olmak üzere (...)olasılık oranının B ve A gibi iki değişmez arasında olup olmamasına göre yapılan sınama. (...)ise örnekleme sürdürülür.
39ardışık örnekleme(örnek.) Birimlerin teker teker ya da öbekler biçimimde çekildiği örnekleme türü. Bu örneklemede her aşamadaki çekim sonuçlarına göre önsavı benimseme, geri çevirme ya da örneklemeyi sürdürme kararlarından birine varılır.
40ardışık sınama(İstatistiksel sınamalar) Bir istatistiksel önsavın ardışık çözümleme yöntemleri kullanılarak yapılan anlamlılık sınaması. Örneğin ardışık olasılık oran sınaması.
41arı izlembk. izlem.
42arı olasılıksal süreçbk. olasılıksal süreç.
43arı rasgele süreçbk. olasılıksal süreç.
44arı yanılgıbk. artık üstikileri ortalaması.
45artı çarpıklıkbk. çarpıklık.
46artı geri dönülen durumbk. geri dönülen durum.
47artı yanBir büyüklüğü gerçek değerinden büyük yapan yan.
48artı-eksi noktası(zaman dizileri) Ortalama çevresinde ölçülen bir zaman dizisinin artı imden eksi ime geçtiği nokta.
49artıkİki nicelik arasındaki çıkarım. Örneğin, bir değişkenin gerçek değeri gözlenen değerinden çıkarıldığında elde edilen değere artık denilebilir. Bu değere çoğunlukla yanılgı adı da verilir, ay. bk. yanılgı.
50artık değişkeBir veri kümesi değişkesinin, belirli dizgesel öğelerin etkilerinin kaldırılmasından sonra artakalan bölümü. Açıklanamayan nedenlere dayalı değişimi ölçer. anlamdaş yanılgı değişkesi.
51artık işlem etkisi(Deneysel tasarım) Ardı ardına gelen dönemlerde, aynı denek üzerinde yürütülen deneyler için bir dönemden sonraki dönemlere geçen deneysel işlem etkileri.
52artık üstikileri ortalamasıArtık ya da yanılgı değişkesinin kestiricisi. Artık üstikileri ortalaması, yanılgıların üstikileri toplamının bağımsızlık sayısına bölümüdür. Bağımsız değişken birleşimlerinin birden çok yinelenmelerinin olduğu durumlarda artık üstikileri ortalaması, salt
53asal değişken(Çok değişkenli istatistik) p değişkenin oluşturduğu X kümesinin u doğrusal birleşimleri ile q değişkenin oluşturduğu Z kümesinin v doğrusal birleşimleri arasındaki ilişki katsayıları, (…) biçiminde verildiğinde u ve v'deki değişkenlerin her biri.
54asal ilişki(Çok değişkenli istatistik) Asal değişkenler arasındaki ilişki, ay. bk. asal değişken.
55aşırı eşçarpanlı dağılım(Kuramsal istatistik) Sonlu bir evrenden yerine koymaksızın yapılan örnekleme sonucu elde edilen kesikli olasılıksal değişkenin dağılımı. Dağılımın olasılık işlevi, N, n ve r değiştirgeler olmak üzere, (…) biçimindedir. Evren büyüklüğü sonsuza gittiğinde
56aşırılık katsayısıµ’ler beklemleri göstermek üzere, (…) biçiminde verilen bir basıklık ölçüsü
57ayırıcı çözümleme(Çok değişkenli istatistik) Bölümlendirme sorunlarını gidermek için, gözlemlerin ayırıcı işlev kullanılarak en küçük yanılgıyla k sayıda evrene dağıtılması.
58ayırıcı işlev(Çok değişkenli istatistik) Bir gözlemi iki ya da ikiden çok evrenden birine yerleştirmek için bulunan ve gözlemdeki değişkenlerin işlevi olan bir işlev.
59aykırı değerlern gözlemli bir örneklemde rasgele nedenlerle ortaya çıkan, öteki gözlemlerden çok ayrımlı olan ve kestirim sonuçlarını büyük ölçüde etkileyen az sayıdaki gözlem değerleri.
60aylık ortalama(Zaman dizileri) Bir zaman dizisinin bir ay içerisinde oluşan değerlerinin ortalaması.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir