Gösterim - XML


IDTerimAçıklama
691duru sesTını yönünden pürüzsüz ses.
692durum değiştirmekOyuncunun gövdesel olarak bir görünüşten başka bir görünüşe geçmesi.
693durum komedyasıGülünç olanı karakterden değil, durumlardan geliştiren komedya biçimi. Nesnel bir bakışla, yani toplumsal olguların yansıtılması ile ele alındığından içerik açısından yoğun olabilen bu komdeya biçimi, öznel açıdan, salt güldürmek amacıyla işlendiğinden daha çok kurgu ustalığı ile belirir.
694duruma uymaSatnislavski oyunculuk dizgesinde, oyuncunun, erişmek istediği ereği düşünerek, canlandıracağı hareketleri tam anlamıyla değerlendirebilmek için duruma kendini uydurması. Duruma uyma, oyuncunun karşısındaki oyuncuya ve başka engellere göre saptanır. Bunun için de «nasıl?» sorusunu sorar.
695duvar duyurusuOynanacak oyunların tanıtılıp yaygınlaştırılmasında kullanılan, bazen resimli duvar duyurusu.
696duvar ışıtacıSeyir yerinin duvarlarında bulunan aydınlatma aracı.
697duyIşıtacın vidalandığı ya da geçirildiği elektrik bağlantısını sağlamaya yarayan parça.
698duygu-düşünce alışverişiStanislavski oyunculuk dizgesinde, oyuncuların birbirleriyle kurdukları duygu ve düşünce bağı. Oyuncular arasındaki dürüst, sürekli alışveriş seyircinin dikkatini canlı tutar ve seyirciyi sahnedeki olayın bir parçası durumuna getirir.
699duygusal anımsamaStanislavski oyunculuk dizgesinde, oyuncunun geçmişteki deneyimlerini, hazırladığı rolü doğru bir biçimde ortaya çıkarmasında kullanması. Örnek : Ünlü ingiliz oyuncusu Ellen Terry gençliğinde duyduğu kilise çanlarını anımsayarak ağlıyabiliyordu. Oyuncunun, bir melodiyi, bir sesi, bir yüzü anımsayarak rolündeki hareketleri ve konuşmayı saptaması.
700düğümBir oyunda gerilimin ve ilginin arttığı, işlerin karıştığı, çapraştığı yer. Düğüm öğesi çatışmalardan, çevrilen dolaplardan, birtakım gizlerden elde edildiği gibi, kişilerin karakter özellikleriyle de yaratılabilir.
701dükkân (doğ.ve o.o.)(Doğaçlama ve Ortaoyunu) 1. Doğaçlamaya dayanan Türk tiyatrosu argosunda tiyatro yapısı. 2 -Ortaoyunu'nda iş yerini belirten, yalnızca iki alçak kanadı bulunan 1 arşınlık (yaklaşık 68-70 cm.) bir peyke. Önünde arkalıksız bir alçak iskemle durur.
702düşçülükYirminci yüzyıl başlarında ortaya çıkan, öyküleri düşteki gibi silik, karışık, usdışı ve fantazi yanı varsıl olan kısa sürmüş bir sanat eğilimi.
703düşük gerilimli ışıtaçGücü az olan ışıtaç.
704düşün oyunuBir ana düşün çevresinde geliştirilen oyun. Olay dizisi, kişiler ve konuşma örgüsü yalnızca ortaya konulmuş olan ana düşün için vardır. Sahneleme olanağı az olan bir oyun anlayışını benimser.
705düşüşAtlamadan sonraki denetimli düşüş.
706düzeltmeOyun seyirci karşısına çıkartıldıktan sonra görülen bazı aksaklıkları düzeltmek için yapılan ara çalışması, anl. parlatma çalışması.
707düzen açıklamasıYazarın, oyun betiğinde, yere, girişlere, çıkışlara, dekore, giysilere, donatımlıklara, müziğe, çeşitli etmenlere, kişilerin görünüşlerine ve davranışlarına ilişkin çoğu kez ayraç içinde yaptığı açıklama.
708düzenleyiciSahne yetkilisinin yardımcısı. Çalışmalarda ve gösteriler sırasında oyun düzeni ile saptanmış işleri (oyuncuların girişlerini, müzik, ışıklama repliklerini, dekor değişimini, perdenin açılıp kapanmasını) denetler. Aynı zamanda, gerektiğinde, sahne gerisinden uygulayım işliklerine ve giysiliklere bağlantı kurmakla görevlendirilir.
709düzgün koşuşmaSöz söylerken sözcükleri yerinde kullanma.
710ebyat okumaMeddahların iki dizeden kurulu uyaklı sözler söylemesi.
711ecel beşiğiTürk cambazının tehlikeli becerilerinden biri : ip üstündeki bir cambazın ayaklarına salıncak bağlaması, bir başkasının da bu salıncakta sallandıktan sonra tepetakla salıncağa ayaklarıyla tutunup kolan vurma numarası.
712edil1. Roma tiyatrosunda oyunları parasal ve yönetsel açıdan koruyanlara verilen ad. 2. Oyunları denetleyip gösteri günlerini ve daha başka kayıtları saptayanlara verilen ad.
713edilgen kahramanBaşka oyun kişilerinin etkisiyle hareket eden baş oyun kişisi.
714edison cıvatasıIşıldaklarda kullanılan büyük cıvata.
715efeTürk gölge oyunu ile Ortaoyunu'nda görülen kabadayı tipi. Bunlara zeybek de denir. Heybetli görünüşleri ve mertlikleri ile kavgaları ayırır, sorunları çözümler.
716efe (o.o.)(Ortaoyunu) : Ortaoyunu ile Türk Gölge Oyunu'nda görülen kabadayı tipi. Bunlara Zeybek de denir. Heybetli görünüşleri ve mertlikleri ile kavgaları ayırır, sorunları çözümlerler.
717efsaneTarih öncesi Tanrıların yaşamları ve kahramanların serüvenleri yoluyla bir toplumun inançlarını, duygularını, eğilimlerini ve düşünce dizgesini yansıtan olağanüstü öykü.
718efsane-guyanEfsane okuyanlara verilen ad.
719egzostraAntik Yunan tiyatrosunda tekerlekli yükselti bunun üzerinde bazı kısa sahneler oynanır ya da ölmüş olan kimsenin durumu gösterilirdi.
720eğilimEğilim gösteren hareket.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir