Gösterim - XML


IDTerimAçıklama
2281tehlike çıkışıHerhangi bir tehlike anında, seyirci salonunu boşaltmakta kullanılan, tehlike dışında genellikle kapalı tutulan kapı.
2282tehlikeli bükümlerGüçlü duyguların anlatımında tiz tonlara kaçma tehlikesi.
2283tek diz dengesiSanatçının tek dizini destek yaparak dengeyi sağladığı numara.
2284tek el dengesiTek el üzerine dayanarak bacakları dikey tutma numarası.
2285tek kişilik oyunTek oyuncu için yazılan sahne yapıtı.
2286tekbıyıkTuzsuz Deli Bekir öbeğinden bir kabadayı tipi.
2287tekerlekElleri destek yapıp yana doğru bir tam dönüşle atılan takla biçimi. Çark'ta olduğu gibi, takla, yüz geriye dönükken biter.
2288tekerlekli önsahneGerektiğinde kaldırılabilen, tekerlekler üzerinde hareket ettirilen önsahne.
2289tekerlekli sahneAntik tiyatrodaki, kimi oda içi sahneleri göstermek amacıyla, arkadan itilerek tekerlekler üzerinde oyun yerine getirilen sahne.
2290tekerlekli yükseltiTekerlekler üzerinde bir yerden başka bir yere götürülebilen yükselti.
2291tekerlemeOrtaoyunu'nda Kavuklu ile Pişekâr'ın karşılıklı konuşmasına verilen ad.Karagöz'ün uyaklı dizelerle Hacivat'a sövüp sayması.Âşık gösterisinin başlangıç bölümünde ikinci sırada bulunan türkü.
2292tekerli paten gösterisiTekerlekli paten üzerinde yapılan denge hareketleri gösterisi.
2293tekerli paten kaymaTekerlekli paten ile kayma.
2294teklemek(Argo) Her tür oyunda, rolünü şaşırıp duraksamak.
2295tekli gösteriSeyirci önünde tek bir sanatçı ile düzenlenen gösteri.
2296tekli konuşma1. Oyuncunun kendi kendine konuşması. 2. Bir kişinin seyircilere anlattığı ve genellikle güldürmeyi amaçlayan bir konu.
2297tekteker üzerinde dengeHiçbir yere tutunmadan tekteker üzerinde dengelenme sanatı.
2298tektekerde hokkabazTekteker üzerinde çeşitli el çabukluğu becerileri gösteren hokkabaz.
2299tel cambazıTel üzerinde cambazlık yapan kişi. Bunlar gergin ve gevşek telde yürüyenler olarak ikiye ayrılırlar.
2300tel halatIşıldakların, panoların ve ağırlıkların bağlanmasında kullanılan telden yapılmış kalın ip.
2301telariAydınlanma çağının başlarında kullanılan, eksenleri çevresinde dönerek dekor değişmesini sağlayan düzen. bk. periyaktoy.
2302televizyon kukla gösterisiTelevizyon yoluyla kukla gösterisi.
2303televizyon oyunuTelevizyonda seyredilmek üzere filme çekilen, bunun için de sinema uygulayımına göre hazırlanan oyun. Filme alınmadan, canlı yayın olarak oynanan tiyatro oyunu bile televizyonun özelliklerine göre gerçekleştirilir.
2304temabk. asal düşünce.
2305temaşabk. gösterim.bk. gösterim.
2306temel ayak duruşlarıDansçının temel ayak duruşları beş çeşittir. bk. birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ayak duruşları.
2307temel direkÇadırı tutan direklerin en büyüğü ve kalını. bk. orta direk.
2308temizlik işçileriTiyatro yapısının temizliğinden sorumlu işçiler.
2309ten boyasıYüz boyamanın başlangıcında, temeli ortaya çıkaran, teni renklendirici pat. Çeşitli tonları vardır ve oyun kişisinin cinsine ve yaşına göre seçilir.
2310teneke yuvarlama1. (Doğaçlama) : Türk doğaçlama tiyatrosunda çoğu kez adı ibiş olan baş oyun kişisinin sahneye girmeden önce kuliste gaz tenekesini yuvarlaması. Bununla oyunun başladığı anlaşılırdı. Gaz tenekesi yuvarlama hareketinin ilk kez Kel Hasan tarafından bulunduğu söylenir. 2. (Argo.) : Ucuz araçlarla seyirciyi güldürmeye kalkanların tavrını belirlemede kullanılan argo deyim.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir