Yerbilim - XML


IDTerimAçıklama
661kantaşıMineral. (Fe2O3 metalimsi parıltı, koyu gri, kara çizgi kırmızı sertlik 5-6.5 özgül ağırlık 5.2-5.3 hekzagonal.)
662kapalı tekneKurak bölgelerde az çok dairesel ya da eliptik biçimde, çoğunlukla yapısal devimlerle oluşmuş, akarsuları denize ulaşmayan basıklık.
663kapanKatmansal ya da yapısal bir engelin bulunması yüzünden, bir hazne kayaç içindeki petrol ya da gazların tutulduğu yer.
664kapmaGeriye aşındırma ile bir akarsuyun komşu bir derenin sularını alması.
665kara kalkanıDağoluş dizgelerinin dışında, uzun dönemlerde etken bir biçim değişikliğine uğramış, dengeli bir yer dilimi.
666kara kehribarbk. oltu taşı.
667kara mikabk. mika.
668kara sularıDenizin alçak suları sınırının altında, düzensiz ve kara düzlükleri derinliğinden daha derin olan deniz kuşağı.
669kara toprakKoyu renkli, taneli, belli bir derinlikte bol hümüslü, B katı Killi ya da kilsiz, altı kireçli, sulak çayır toprağı.
670karaların kayma kuramıKıtaların yeğni ve sert sioldan yapılı olduğunu ve okyanusların altındaki daha ağır ve daha düz sima üstünde yüzer durumda bulunduğunu, bu yüzden kayarak yerlerini değiştirdiğini ileri süren kuram.
671karaoluşGeniş alanları ilgilendiren, büyük tomrukların yükselmesini ya da geniş havzaların oluşunu sonuçlayan yavaş, uzun süreli yerkabuğu devimleri.
672kararmaUcaylanma mikroskobu altında döndürüldüğünde, anizotrop bir kristalin Nikoller haçlanınca, girişim olayları dolayısıyle dört kez kararması. (Bu kararma, oküler kılları ile mineralin belirli bir kristalyazar yönünün arasındaki açı 0° ve 90° ya da bunun tam yarısı olduğu durumlarda ortaya çıkarsa, bu kararmaya doğru kararma -sönme-, açı başka değerde ise eğri kararma -sönme- denir.)
673karasal buzul örtüsüGüney ucayı büyüklüğünde kıtaları kaplayan buzul örtüsü.
674karasal ortamAçık hava ve kara koşullarında bulunan ortam.
675karasal tortulKaralardan koparılıp getirilmiş ve denizlerde çökeltilmiş tortul.
676karbon dönemiBirinci zamanın beşinci dönemi ve bu dönemde çökeltilmiş olan katmanlar.
677karbonatlaşmaKayaç minerallerine CO2 nin girmesiyle karbon tuzu ya da iki karbon tuzuna dönüşülme.
678kare prizma dizgesiEksenleri birbirine dik, ikisi eşit üçüncü eşit olmayan kristal dizgesi (a=b,c).
679karnalitbk. potasyum tuzları.
680karneolbk. kuars.
681karniyölDokusu düzensiz, gözenekli ya da boşluklu dolomit.
682karst bölgesiKayaçların eritilmesiyle yeraltı akıntıları olan, kireçtaşı ve dolomit bölgesi.
683karst olaylarıKireçtaşı ya da dolomitli bölgelerde, suların bu kayaçları eriterek yaptığı kimyasal aşındırma olayları.
684karst yöresiKarst yer biçimi gösteren bölge.
685kasiteritMineral. (SnO2 metalimsi parıltı, kahverengi, kara, sarı çizgi kahverengi sertlik 6-7, yoğunluk 6.8-7 tetragonal. En önemli kalay madeni.)
686katmanAltında ve üstünde bulunan kayaçlardan gözle ya da fiziksel olarak az çok açıkça ayrılabilen, kalınlığı 1 cm'den az olmayan tortul kayaç birimi.
687katman eksikliğiTortullanmanın herhangi bir nedenden ötürü durmasıyle, tortul dizileri arasında oluşan eksiklik.
688katman kapanıPetrolün hazne yatağını, geçirimsiz katmanların açılı bir uyumsuzluğu örtmesiyle oluşmuş petrol yatağı.
689katman sürekliliğiKatmanların birbiri üzerinde kat sırası ile bulunması.
690katmanbilgisiKatmanlı kayaçların zaman bakımından oluş sıralarını, hayvan ve bitki kalıntılarının yardımıyla geçmiş zamanlardaki yaşantının çağdan çağa geçirdiği evrensel değişiklikleri, tortul kayaçların özelliklerine ve taşıllarına dayanarak, kara ve denizlerin geçmişteki dağılışlarını inceleyen bilim kolu.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir