Yerbilim - XML


IDTerimAçıklama
871magma ayrımlaşmasıMagmanın, bulunduğu yerde ve dışarıdan yabancı bir madde olmaksızın, kimyasal bakımdan ana magmadan ayrı bileşimde bölümlere ayrılması.
872magma evresiMagma etkinliğinin en şiddetli olduğu dönem.
873magma gnaysıbk. gnays.
874magma kalıntısıİçindeki başlıca silisyum tuzlarının kristalleşmesi ile ayrılmış, uçucu maddelerin ve az bulunan öğelerin derişimini kapsayan magma artığı.
875magma ocağıTaşyuvarda oluşmuş, bütün dış püskürmeleri besleyen kapalı ve sınırlı magma kütlesi.
876magma yerleşmesiBatolit gibi bir sokulucu kütlenin, yerkabuğundaki kayaçları iterek ya da eriterek onların yerini alması.
877magmasal cevher yatağıGeniş anlamda, magmasal olaylarla ilgili olarak oluşan bütün maden ya da mineral yatakları.
878magmasal suMagmada ya da kor kayaçlarda bulunan su.
879magmatitbk. kor kayaç.
880magnetitMineral. (Fe2O3 metalimsi parıltı, kara çizgi kara sertlik 5.5, özgül ağırlık 5.2 kubusal. Güçlü bir mıknatıstır.)
881magnezitMineral. (MgCO3 metalimsi olmayan parıltı, ak, karışımlar nedeniyle kahverengi sarı çizgi ak sertlik 3.5-4.5, özgül ağırlık 3 hekzagonal.)
882makaslamaBirbirine koşut olan karşıt yönlerdeki güçlerin etkimesi.
883makaslama bölgesiKarşıt yönlerden etkileyen güçlerle, kayaçları ezilmiş ve kırılmış bölge.
884makaslama çatlağıKarşıt yönlü güçlerin etkisinden üreyen çatlak.
885makaslama kuşağıMakaslama ile kayaçların kırılıp ezildiği kuşak.
886makrokristalinbk. doku.
887malakitMineral. (Cu2 (OH)2 CO3 metalimsi olmayan parıltı, zümrüt yeşili, pas yeşili çizgi açık yeşil sertlik 4.5, özgül ağırlık 4 monoklinal. Sık bulunan bir bakır filizi, ayrıca süs taşı olarak traşlandığı gibi vazo vb. yapımında da kullanılır.)
888malmbk. üst Jura.
889mantarsı kayaçMercek biçiminde ve örtü katmanlarını kabartmış, tabanı düz ve bir kanalla magma haznesine bağlı magma kütlesi.
890markazitMineral. (FeS2 metalimsi parıltı, sarı, çoğunlukla bir oksidasyon zarı ile kaplı çizgi, yeşilimsi kara sertlik 6-6.5, özgül ağırlık 4.8-4.9 rombusal.)
891marnTortul kayaç. (Çok ince taneli kil minerallleri ve kalsitin değişik oranlarda karışımıdır.)
892mercan resifiTropikal denizlerin kıyılarında koloni yapan mercanlar, kavkılı hayvanlar ve kireç salıcı denizel bitkilerin, döküntü tortullarıyle birlikte, oluşturdukları sağlam, dalgaya dayanan yapılar
893mermerKireçtaşının başkalaşımı ile oluşmuş bir kayaç. (Arı halde ak, çeşitli karışım maddeleri ile çok çeşitli renklerde olabilir. Teknikte parlatılabilen her türlü taşa mermer adı verilmektedir.)
894metalojenibk. maden yatakları bilimi.
895metamorfizmabk. başkalaşım.
896meteoritbk. göktaşı.
897migmatitKayaçların taneleri ya da yapraktaşların yaprakları arasında başlayan, özel başkalaşım koşullarıyle bunların eritilmesi ve yeniden kristalleşmesiyle türeyen, karışık bileşimli granite benzeyen kayaç.
898migmatitleşmeTortul ya da başkalaşmış kayaçların, migmatit duruma geçirilmesi.
899mihenk taşıGenellikle, içine kömür tozu girmiş kara renkli jasp.
900mikaÖnemli kayaç yapıcı mineral grubu. (Demir ve magnezyum karışığı ile birlikte alüminyum silis tuzları. Hepsinin metalik olmayan parıltısı, tam bir dilinimi ve altı kenarlı enine kesitleri vardır. En önemli çeşitleri: Muskovit (ak mika): Potasyumlu mika, KAI2 (OH,F2 / AISi3O9) ak, sertlik 2-2.5, özgül ağırlık 2.78-2.88 serisit: Ufak taneli ve normal kristal şeklini göstermeyen muskovit biotit (kara mika): magnezyum ve demir mikası, K (Mg, Fe)3 (OH)2 (Al, Fe) Si3O10 kahverengi, yeşil, kara çizgi ak, kahverengi yeşilimsi sertlik 2.5-3, özgül ağırlık 2.8-3.2.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir