İstatistik - XML


IDTerimAçıklama
781önkestirim(bağlanım çözümlemesi) Bağımlı değişken değerlerinin zamanla ilişkili olsun ya da olmasın bağlanım denkleminden kestirimi. ay. bk. öngörü.
782önkestirim aralığı(bağlanım çözümlemesi) önkestirilen bir değişken değerinin yanılgısının genişliğini göstermek için elde edilen alt ve üst sınırlar arasındaki aralık.
783önkestirimsel ayrışım(Zaman dizileri) Ayrışımın, belirleyici ve belirleyici olmayan öğelere göre yapılması, ay. bk. ayrışım.
784önkeştiren değişkenbk. bağımsız değişken
785önsavbk. istatistiksel önsav.
786önsav sınaması(İstatistiksel sınamalar) Bir önsavı geri çevirip çevirmeme için verilen kural da yöntem.
787önsel dağılım(Kuramsal istatistik) (…)
788önsel olasılık(olasılık kuramı) Denemeler yapılmadan önceki olasılık. Bir ya da birden çok denemeden elde edilen sonuca dayalı olasılığa da sonsal olasılık denir. ay. bk. Bayes savı.
789önsormacabk. kılavuz sormaca.
790örgü dördül tasarımı(Deneysel tasarım) Her işlem ikilisinin dizeç ve dikeçlerin her birinde bir kez görüldüğü ve tüm işlemlere ilişkin eşit duyarlıkta bilginin sağlandığı bir deney tasarımı, anlamdaş yalın örgü tasarımı.
791örgü tasarımı(Deneysel tasarım) Latin dördül tasarımında deneme sayısı dizeç ya da dikeç sayısından çok olduğunda kullanılan bir deney tasarımı. Deneydeki tüm işlemler için aynı duyarlıkta bilgi elde etmek amacıyla düzenlenen, işlem sayısının tam üstiki olduğu eksik b
792örnekbiçimGerçek bir dizgenin tümünün ya da bir bölümünün, yapı, işlev ve davranış özelliklerini bozmadan, içinde bulunduğu çevreden yalıtılarak belirli bir mantıkla nicel ya da nitel olarak gösterimi.
793örnekle büyüklüğü(örnek.) Örneklemin içerdiği örneklem birimlerinin sayısı.
794örneklemBir evrenin belli bir özelliğini incelemek için o evrenden seçilen birimler topluluğu.
795örneklem beklemibk. örnekleme beklemi.
796örneklem birimi(örnek.) Bir örneklemi oluşturan öğelerden her biri.
797örneklem noktasıbk. örneklem uzayı.
798örneklem tasarıbk. örneklem tasarımı.
799örneklem uzayı(olasılık kuramı) Aynı deneme ya da gözleme ilişkin tüm olası sonuçların oluşturduğu küme. s bir olası sonuç ise, örneklem uzayı S = {s} olur ve s'ye bir örneklem noktası ya da ilkel olay denir. S= (…) sonlu ya da sayılabilir sonsuzlukta bir küme ise kesi
800örneklemdeğer1) Örneklemedeki değerlerden bulunan bir değer. Ortalama, değişke vb. 2) (…) kümesi X olasılıksal değişkeninden alınmış bir rasgele örneklem ise, Y = g (…)işlevi. Bu işlev, bilinmeyen bir değiştirge içermez. (…)bağımsız olasılıksal değişkenleri belli bir
801örnekleme(örnek.) Bir evrenden örneklem seçme süreci.
802örnekleme aralığıbk. dizgesel örneklem.
803örnekleme beklemiBir örnekleme dağılımının herhangi bir beklemi. Bu beklem, örneklem gözlemleri kümesinin bir beklemi olarak tanımlanan örneklem bekleminden ayrıdır.
804örnekleme birimi(örnek.) Bir evrenin örnekleme amacına göre bölündüğü birimlerden her biri. Çok-aşamalı örneklemede aşamadan aşamaya değişebilir.
805örnekleme çerçevesi(örnek.) Bir örnekleme için tasarlanan ve evrene ilişkin bilgiyi oluşturan birimlerin bir dizelgesi.
806örnekleme dağılımıBir örneklemdeğerin ya da bir örneklemdeğerler kümesinin belli bir örnekleme yöntemine göre seçilmiş tüm olası örneklemlerdeki dağılımı,
807örnekleme değişkesiBir örnekleme dağılımının değişkesi. Bu değişke, bir örneklemdeğerin ölçünlü yanılgısının üstikisi ya da o örneklemdeğerin değişkesidir.
808örnekleme denetimiBirimlerin tümü yerine bir kesiminde yapılan inceleme.
809örnekleme dışı yanılgı(örnek.) Örnekleme çerçevesindeki eksiklikler, örneklem birimlerinin imlenmesinde ve bu birimlerin seçiminde yapılan yanlışlar vb. nedenlerle ortaya çıkan yanılgı.
810örnekleme oranıÖrneklem büyüklüğünün evren büyüklüğüne oranı.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir