Su Ürünleri - XML


IDTerimAçıklama
1771çamçakKemikli balıklardan sazangiller (Cyprinidae) familyasından, 40 cm kadar uzunlukta olabilen, Avrupa tatlı sularında ve Türkiye’nin çeşitli göllerinde yaşayan bir tür, kızılgöz.
1772çamukaKemikli balıklardan gümüş balığıgiller (Atherinidae) familyasından, 15 cm kadar uzunlukta olabilen, Atlantik Okyanusu, Karadeniz ve Akdeniz’de yaşayan bir tür.
1773çamur sinekleriInsecta şubesinden, larvaları sularda yaşayan, yetişkin böcekleri büyük kanatları ile tanınan bir takım, büyük kanatlılar.
1774çan hayvanıBir hücrelilerin (Protozoa), kirpikliler (Ciliata) sınıfının, (Peritricha) takımından, kasılabilen bir sapla kendini bir yere bağlayan, vücudu çan biçiminde olan ve ağız bölgesinde bir sıra hareketli kirpiği bulunan, tatlı sularda yaşayan türleri içine alan bir cins.
1775çanaksı solucanlarBütün türleri denizlerde sesil yaşayan, çoğu kez koloni oluşturan, vücutları çanak biçiminde olup iç organları kapsayan bir gövdeyle saptan oluşan, bir şube.
1776çapUç noktaları dairenin çevresi üzerinde bulunan ve çemberin merkezinden geçen doğru parçası.
1777Çapa kurdu hastalığıLernaea cinsine ait parazit türlerinin balıklarda oluşturduğu bir hastalık, Lerneaz.
1778çapak balığıKemikli balıklardan sazangiller (Cyprinidae) familyasından 50 cm kadar boyda olabilen, tatlı sularda yaşayan bir tür.
1779çapari oltasıBirden fazla balığı yakalamak için bir beden üzerine çok sayıda tüylü veya tüysüz olta iğnesi takılan ve genellikle hareketli olarak kullanılan olta çeşidi.
1780çapraz döllenmeFarklı bireylerden gelen erkek ve dişi gametlerin birleşmesi, allogami
1781çarmıklı serpme ağıÇeşitli derinliklerde, dip yapısı düz olan sularda kısa hamlelerle kurşun yakanın düzgün bir biçimde bir araya geldiği kurşun yakanın merkez halka civarında toplanması sağlandıktan sonra avın torbalanan ağ içinde dışarı alındığı el serpme ağları.
1782çarpan balığıKemikli balıklardan çarpan balığıgiller (Trachinidae) familyasından 40 cm kadar uzunlukta olabilen, sırt yüzgecindeki dikenleri çok zehirli, Marmara, Akdeniz ve Atlantik Okyanusu’nda yaşayan bir tür, trakonya.
1783çarpan balığıgillerKemikli balıklardan ışın yüzgeçliler (Actinopterygii) alt sınıfından, başları büyük ve dikenli sırt yüzgeçleri zehirli dikenlerden yapılmış, Akdeniz ve Avrupa denizlerinde yaşayan türlere sahip bir familya.
1784çarpma oltaÜçlü iğne veya üç adet tekli iğnenin pala kısımlarından birleştirilmesinden elde edilen ve kanca uçlarının balıklara rastgele takılarak av yapan iğneler.
1785çatal boyBalığın baş bölgesinin en ön kısmından kuyruk yüzgeci çatalının en derin noktasına kadar olan uzaklık.
1786çatal kuyruk yemUskumru, istavrit, kraça gibi balıkların kuyruğundan başlayarak anüsüne kadar omurgası hizasından kesilerek omurgası ve kılçıkları çıkartılarak kullanılan, canlı balık görünümü arz eden, zoka oltasına takılarak kullanılan yemler, şakşak yem.
1787çatal kuyruklu balinagillerBalinalardan, Mysticeti alt takımından, küçük başlı, büyük boylu ve sırt yüzgeci taşıyan, kısa balina çubukları olan, gırtlak yakınındaki deride uzunluğuna birçok büklümler bulunan, bütün okyanuslarda yaşayan türlere sahip olan bir familya.
1788çatmaÇeşitli kenar biçimi, göze sayısı ve göze büyüklüğündeki ağ parçalarının kenarlarının birbirine birleştirilmesi işlemi.
1789çay  Dereden büyük, ırmaktan küçük akarsu.
1790çekek yeriBalıkçı tekneleri, küçük tonajlı tekneler veya yatların bakım ve onarımlarının yapılması için karaya alınmalarına imkân sağlayacak donanıma ve bakım ve onarım çalışmalarına yetecek kadar kumsal veya sıkıştırılmış toprak zemin veya katı sıcak asfalt veya betonlanmış eğimli alana sahip olan kıyı düzenlemeler.
1791çekiç balığıKöpek balıklarından çekiç balığıgiller (Sphyrnidae) familyasından, 5 m uzunlukta olabilen, başı çekiç biçiminde, kül renginde, doğurarak üreyen, tropik denizlerde yaşayan bir tür.
1792çekiç balığıgillerKöpek balıklarından, başları yan taraflarda çekiç biçiminde iki büyük çıkıntı taşıyan türlere sahip bir familya.
1793çekirdek plazmasıÇekirdek zarı içinde kalan plazma kitlesi, nükleoplazma, karyoplazma.
1794çekirdek zarıÇekirdeğin etrafında bulunan ve çekirdek kılıfını oluşturan iki zardan her biri, nükleus zarı.
1795çekirdekçikÖkaryotik hücrelerin çekirdeği içinde, rRNA sentezi yapan ve ribozom alt birimlerinin birleşmesini sağlayan, ışığı çok kıran, esas itibarıyla ribonukleoproteinlerden oluşan, interfaz çekirdeğinde bir veya birkaç tane görülebilen yapı, nükleolus.
1796çekme ağıGöle ve denize bırakıldıktan sonra iki tarafındaki halatlarla kenara çekilen, bir ana torba ile iki uzun koldan oluşan av aracı.
1797çekmenÇeşitli hayvanlarda beslenmeye, tutunmaya veya yer değiştirmeye yarayan organ, vantuz.
1798çekumPilorik seka.
1799çelatAntioksidan madde olmadıkları halde, gıdalardaki metal iyonlarını bağlayarak antioksidanlara yardımcı olan gıda sanayinde en çok su ürünlerinde kullanılan kimyasal maddeler, sekesteran, kelat.
1800çelik mavisi renkli sazancıkÜç renkli Jamaika sazancığı.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir