Su Ürünleri - XML


IDTerimAçıklama
2311dudakBirçok hayvanda ağız açıklığını çevreleyen ve genel olarak iki parça olan etli yapı.
2312dudaklı kaplumbağaKaplumbağalar (Testudinata) takımının, dudaklı kaplumbağagiller (Trionychidae) familyasından, 50 cm kadar uzunlukta olabilen, ön ve arka ayakları üçer tane tırnak taşıyan, Afrika ve Suriye’de yaşayan bir tür, Nil kaplumbağası.
2313dudaklı kaplumbağagillerSürüngenler (Reptilia) sınıfının, kaplumbağalar (Testudinata) takımının, yumuşak kaplumbağalar (Trionychoidea) alt takımından, tatlı sularda yaşayan yumuşak bağalı türleri içine alan bir familya.
2314dumanlamaOdun ve odun talaşıyla elde edilen duman içerisinde uygulanan, et ve balıkların muhafaza süresini uzatan, ürüne değişik bir tat, koku, lezzet veren bir işleme yöntemi, tütsüleme.
2315dunKuru tuzlanmış balıklarda küflerin özellikle Sporendonema spp.’nin oluşturduğu kahverengileşmeyle görülen bozulma.
2316durham tüpüNormal deney tüpü içine ters olarak yerleştirilen ve bu biçimde inkübasyon sonunda kültürün gaz oluşturup oluşturmadığı test edilebilen küçük deney tüpü.
2317Dussumieria elopsoidesKalem sardalya.
2318duyargaAnten.
2319duyarlılıkDuyu alabilme ve uyartılara cevap verebilme yeteneği, hassasiyet.
2320duyu alıcılarıÖzel bir uyartıya duyarlı özelleşmiş bir hücre veya doku, duyu organları, vücut yüzeyinden veya iç organlardan uyartıları alan yapılar, duyu reseptörleri.
2321duyu organlarıVücudun dış yüzeyinden gelen uyartıları almaya yarayan organlar, reseptör organlar.
2322duyu reseptörleriDuyu alıcıları.
2323duyu siniriDış veya iç reseptör organlardan veya duyu alıcılarından alınan uyarıları sinir merkezine ileten sinirler.
2324duyusalDuyuyla ilgili.
2325duyusal analizÜründeki kaliteyle ilgili değişimlerin duyu organlarıyla belirlenmesi, beş duyuyla yapılan analizler, organoleptik analiz.
2326düğün çiçekleriSu üstü, su altı, yüzen bitkiler olup, aynı zamanda nemli topraklar üzerinde sürünücü bitki olarak da gelişen makroskobik su bitkileri.
2327dülger balığıKemikli balıklardan, dülger balığıgiller (Zeidae) familyasından, 50 cm kadar uzunlukta olabilen, sudan çıkınca iniltiye benzeyen bir ses çıkaran, Atlantik ve Pasifik okyanuslarında, Akdeniz ve Karadeniz’de yaşayan bir tür, peygamber balığı.
2328dülger balığıgillerKemikli balıklardan, ışın yüzgeçliler (Actinopterygii) alt sınıfından vücutları yandan basık ve yüksek, üzerleri küçük pullarla örtülü, Atlantik ve Pasifik okyanuslarında ve bağlantılı denizlerde yaşayan türleri olan bir familya.
2329Dünya Sağlık ÖrgütüSağlık alanında uluslararası nitelik taşıyan çalışmalarda yönetici ve koordinatör makam sıfatıyla hareket etme amacıyla 1948’de kurulmuş Birleşmiş Milletler Teşkilatı, WHO.
2330düşük dansiteli lipoproteinKolesterolün karaciğer dışındaki dokulara taşınmasından sorumlu olan bir lipoprotein sınıfı, beta lipoprotein, LDL.
2331düz endoplazmik retikulumGranülsüz endoplazmik retikulum.
2332düz kanatlılarEklembacaklılar (Artropoda) şubesinin, böcekler (İnsecta) sınıfının, kanatlılar (Pterygota) alt sınıfından, öndeki kanat çifti dar, arkadakiler geniş ve zar gibi ağız parçaları çiğnemeye elverişli, yarı başkalaşım gösteren bir takım.
2333düz kasİç organların hareketini sağlayan ve istemsiz çalışan, demetler biçiminde, uzun, iğ biçimli, tek çekirdekli kas hücrelerinin bağ dokusu içinde meydana getirdiği kas tipi.
2334düzenli avÇevre şartlarından etkilenmeden, belirli yoğunluktaki avcılıkla dengede olan stoktan yıllara göre değişmeden elde edilen balık miktarı.
2335E faktörüEnzim inaktivasyon faktörü, enzimlerin belirli bir sıcaklıkta inaktivasyonu için gerekli olan süreyi belirleyen parametre.
2336E vitaminiÜreme işlevinin normal oluşunda, kas gelişiminde, eritrositlerin hemolize karşı direnç kazanmasında ve vücut içi ve çeşitli biyokimyasal olaylarda rol oynayan, antioksidan özelliğe sahip, yağda eriyen bir vitamin.
2337E100Kurkumin.
2338E102Tartrazin.
2339E161(b)Lütein.
2340E950Asesülfam K.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir