Atletizm - XML


IDTerimAçıklama
61disk atma1. Gerilerden gelerek, istenildiğinde gövde ekseni üzerinde dönerek hız kazandıktan sonra, atma döngüsü içinde ilerleyip avuçta taşınan diski ileriye doğru savurma. 2. Diski, bu yolla en uzağa atmak ereğiyle yarışılan atletizm dalı.
62dolanıbk. dönü.
63dönüKoşu yolunda, her bir dönüşe verilen ad. Genellikle 400 m. olur.
64dönü denetçisi1500 m. ile daha uzun koşularda, yarışçıların dönülerini sayıp bildirmekle görevli yargıcı.
65dönüşDisk ya da çekiç atmada, atış hızı için gerekli olan merkezkaç kuvveti oluşturmak amacıyla vücudu kendi ekseni üzerinde döndürme.
66düz atlayışÇıtayı, üstüne oturur gibi aşma temeline dayanan bir yüksek atlama biçimi.
67engelEngelli koşullarda, her yarışçının üzerinden atlaması gereken çerçeve ile tabandan kurulu tahta düzen.
68engel aşmakEngelli koşularda, ayak ya da bacağı sarkıtmaksızın, yarışılan koşak doğrultusunda engelin üzerinden atlamak.
69engel yüksekliğiEngelin yere göre aşılması gereken yüksekliği. Engelli koşularda uygulanan üç ayrı engel yüksekliği şunlardır: 1. Alçak (low): 200 m. engelli koşularda uygulanan 75.9 cm.-76.5 cm. lik engel yüksekliği. 2. Orta (intermediate): Erkekler arası 400 m. engelli
70engelli koşularBelirli aralıklara konmuş, değişik yükseklikteki on çitli engelin üzerinden aşılarak sürdürülen koşular. Bu koşular uzaklıklarına göre üç ana dala ayrılırlar: 1. 110 m.-440 m. engelli koşular. 2. 220-300 m. engelli koşular. 3. 100 m. bayanlar arası engell
71erginlerYarış günü 21 yaşını doldurmuş olan atletler.
72geçerli denemeYönetmelik kurallarına uygun düşen atış ya da atlayış denemesi.
73gelişme alanıAtma ya da atlamadan önce yarışçının yürüme, sıçrama, koşma gibi hız kazanma yollarını denediği gerilme alanı. Bu alan, uzun atlamada 15 m., üç adım ile sırıkla atlamada 40 m., cirit atmada 30 m.-36.5 m. uzunluğunda olur.
74gelişme koşusuAtma ya da atlamalardan önce en iyi aşamayı elde edebilmek amacıyla, yarışçının gelişme alanında hız kazanmak için yaptığı koşu.
75gençlerYarış günü 18 yaşından büyük, 21 yaşından küçük olan atletler.
76gerideki ayakYürüyüşte, ilerdeki ayağın yere konmasıyla, yerden kaldırılan öteki ayak.
77gülleDemir, pirinç ya da pirinçten daha sert bir özdekten yapılmış, içi dolu, yüzeyi düz, yuvar biçiminde atma aracı. Ağırlığı, erkeklerde 7. 257 kg., bayanlarda 4 kg. dır.
78gülle atma1. Tek elle taşınan gülleyi atma döngüsü içinden, taşıyan kolla, omuz doğrultusunda havadan ileriye doğru fırlatma. 2. Gülleyi, bu yolla en uzağa atmak amacıyla yarışılan atletizm dalı.
79hendekli engelÇit ile su hendeğinden oluşan engel.
80hendekli engel koşusuHer dönüsünün dördüncü engeli çitli hendekli olan 28 çitli engel ve 7 hendekli engeli kapsayan 3000 m. lik koşu ile 32 çitli engeli, 8 hendekli engeli olan 2 millik engelli koşuya verilen ad.
81içkoşakSol yanı koşu yolu kıyısına bitişik, sağ yanı ikinci koşaktan 5 cm. genişliğinde bir çizgi ile ayrılmış, koşu yolunun en içte kalan koşağı.
82ikinci sıçramaÜç adım atlamada, ilk sıçramayı yapan ayakla yere indikten sonra yapılan sekme özelliğindeki sıçrama.
83ilerideki ayakYürüyüş yarışında, ilerde bulunanın yere değmesinden sonra kalkan ayak.
84ilk sıçramaÜç adım atlamada, gelişme koşusuyla hız alarak tek ayak üzerinde havalanıp ileriye yapılan birinci atılım.
85ip sargıKaymayı önlemek için, cirit sapının ağırlık noktasındaki tutağına sarılmış olan ip.
86kaymaGülle atmada, atış için ön hızı kazanmak amacıyla, atma döngüsü içinde yerden yükselmeden atış yerine doğru yapılan sekme.
87kır koşusuBelirli bir kırsal bölgede doğal hendekleri, çitleri, engelleri aşarak yapılan koşu.
88kol çevirmeÇekiç atmada, dönüşe geçmeden önceki ilk hızı kazanmak için, atma aracını tutan gergin iki kolu vücut çevresinde döndürme.
89konmaUzun atlamalarda, uçuştan sonra vücudu yere indirme.
90koruma kafesiÇekiç atma ile disk atmada, yarışçıları, görevlileri, izleyenleri korumak için, atma döngülerinin çevresine ağzı atış yönüne doğru C harfi biçiminde yerleştirilen ağlı kafes.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir