Yöntembilim - XML


IDTerimAçıklama
961karşıastelAstelsayının evriği ya da kökenindeki karşılığı.
962karşıdavranışBir uyarana karşı verilen etkin yanıt ya da gösterilen tepki.
963karşıdengelemeBir deneylemede deneysel değişkenin uygulanmasına bağlı saptırıcı etkileri dengelemek amacıyla bu etkenin değişik rastlantılı düzenler içinde sunulmasını öngören denetim önlemi, bk. abba düzeni, deneyin denetlenmesi.
964karşılaştırmalı ölçekTutumları ölçerken ölçüm konusunu göreli yargılamalar yoluyla bir sıra düzenine sokmayı amaçlayan değerleme ölçeği, bk. ikili karşılaştırmalar ölçeği.
965karşılıklı dışarlamaBir adlayıcı ya da bölütleyici ölçümde bölüt ya da kesimlerin karşılıklı olarak birbirini dışarda bırakması ya da ölçüye vurulan birimlerin ancak bir bölüt ya da kesimde yer alması, bk. adlayıcı ölçek.
966karşılıklılıkOluşum, durum ya da nesnelerin karşılıklı olarak birbirine uygun düşmesi.
967karşıtayrımGörüş ya da deyişler arasında birbirine ters düşen ayrım.
968karşıtgörüşlülükBir görüş, kanı, tutum, davranış ya da eyleme karşı olma ya da karşı çıkma.
969karşıtkesimli araştırmaEvrenin, incelenen ayrıt ya da değişken açısından karşıtlıklar gösteren altbölümlerini örnek alarak yapılan araştırma.
970karşıtuçBir tutum ölçeğinde tam yandaş ve tam karşıt tutumların ölçek konumu ya da bir tutum sürekliliğinin iki ucu.
971karşıtuçlu keşimlemeNitel veri ya da içerikleri, ilgili ayrıtın salt varlığını ya da yokluğunu araştıracak biçimde kesimleme.
972karşıtutumÖlçeklenmiş bir tutum sürekliliğinin olumsuz konumlarını oluşturan ve bireylerin onaylamaları durumunda "karşı" olarak nitelendikleri tutum.
973karşıtyanıtlı ölçekTutum ölçümünde başvurulan ve değerlendirmelerin iki uç konuma göre yapılmasını öngören dizilli ölçek.
974karşıtyoklamaBir görüşmede gerçekliğinden kuşku duyulan kimi yanıtların sınanabilmesi için yanıtlayıcıyla sağlanmış uylaşımın geçici ve amaçlı olarak örtük bir çatışkınlığa dönüştürülmesi, bk. yoklama.
975karşıyanıtGözlem ya da ölçüye vurulan bireyin bir soru ya da sınara verdiği yanıt ya da bir uyarana gösterdiği tepki.
976kartÜzerine bilgi ya da veri yazmak üzere kullanılan yazılık.
977kart dikeçiBir veri kartında nicelenmiş yanıtları işlemek üzere ayrılan seksen sayısal konum.
978kart sırasıBir veri kartında sorulara alınan yanıtların nicelerini işlemek üzere ayrılan ve her dikeç için 0'dan 9'a değin uzanan on sayısal konum.
979kartlara aktarmaBir gözlem ya da ölçme aracıyla elde edilmiş ve nicelenmiş bilgilerin işleteçlerde işlenmek üzere bir kılavuz yardımıyla veri kartlarına geçirilmesi.
980katar etkisiTutum, görüş ve kanıların oluşumunda önemli bir payı olan, bunların çoğunlukça benimsenenler doğrultusunda belirmesine yol açan etki.
981katılımBir süreç ya da bir durum içinde istençli ve eylemli olarak bir işi üstlenme ya da bir olayda etkin olma.
982katılımlı denekBir deneylemede edilgen bir denek olmak yerine araştırma amaçlarını benimseyerek etkin ve istençli olarak duruma katılan birey.
983katılımlı deneyDeneye vurulan kişilerin, araştırmanın amaçlarını benimseyerek duruma bilinçli ve istençli olarak katıldığı ve deneylemeciyle işbirliği yaptığı deney türü.
984katılımlı gözlemGözlemcinin ölçünlü bir yordama başvurmadan incelediği olaya doğrudan katılarak yaptığı gözlem, bk. katılımsız gözlem.
985katılımsız deneyDeneye vurulan kişilerin (deneklerin) deneyden geçirildikleri konusunda bilgili olmadıkları ya da edilgen bir konumda kaldıkları deney türü.
986katılmsız gözlemGözlemcinin incelediği olayın dışında kalarak, salt izleyici durumunda yaptığı gözlem.
987katlanmaBir sayının başka bir sayıyla çarpıldığında ya da sağa iler- lendiğinde kaç kez arttığını gösteren dizgesel özellik.
988katman (sayımsal)Belli ayrım ölçütlerine göre birbirinden ayrılan türdeş altevrenler ya da altbölümlerden her biri.
989katmanlı örneklemeEvreni türdeş altbölümlere ya da kesimlere ayırdıktan sonra bu altbölümler düzeyinde rastlantılı örnekler alma. bk. rastlantılı örnekleme.
990kavramlaştırma öğesiÇıkarımcı yordamlarda yanıtlayıcıların, nesneleri adlandırma, düzenleme ve kümelendirme biçimlerine bakarak tutumlarına inmeyi sağlayan öğe. bk. yarıçıkarımcı yordam.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir