Yöntembilim - XML


IDTerimAçıklama
1411seyreklikBir oluşumun ortaçlığını yitirerek yayılma ve dağılma göstermesi.
1412seyrettik dağılımAz görülen olayların olasılığını bulmak üzere başvurulan ve durum sayısının yüksek olmasına karşılık belli bir olayın gerçekleşme olasılığının çok düşük olduğu durumlarda olasılığı kestirmek üzere uygulanan kuramsal dağılım, bk. düzgülü dağılım, ikiterimli dağılım.
1413sezgiBir bilgi sağlama sürecinde örtük anlatımları ve açıkça dile getirilmeyen konuları kavrama ya da görünüşlerin derinliğine inme yolu, yetisi.
1414sıçramaBir soru ya da bir görüşme cibinliğinde değişik bağlamlar arasında uygun bağlaçlara ya da hazırlayıcı sorulara yer verilmeden yapılan geçiş.
1415sıfırBoş bir kümenin sayısı.
1416sıfır kökeniYatay ve düşey eksenlerin sıfır noktasında kesiştiği bir eksenler dizgesinde başlangıç noktası.
1417sıfır noktasıTutum ölçekleme yordamında oransal ölçüm düzeyine ulaşmak ve böylelikle belli bir tutum konusunda yandaş ve karşı olanların göreli oranlarını saptamak üzere bir tutumsuzluk bölgesi içinde sıfır sayılan nokta.
1418sıfır varsayımıİki değer arasındaki ayrımı ya da bir bağıntı katsayısını anlamsız ya da sıfır sayan, söz konusu ayrım ya da bağıntının anlamlı olabilmesi için değillenmesi gereken varsayım.
1419sıkılmaBir soruşturu ya da görüşmenin dönümcül sınırı aşacak düzeyde uzaması durumunda beliren ve yanıtların özgünlüğünü yitirmesine yol açan bıkkınlık.
1420sıklık çokgeniBir diklemli çizgede dağılımı çizgesel olarak diie getirmek üzere başvurulan ve her diklemin üst kesek orta noktasını birleştiren kırık çizgi. bk. kesek.
1421sıklık dağılımıGözlem sonuçlarını ya da verileri, incelenen değişkene ilişkin değerlere, seçeneklere ya da küme aralıklarına göre gösterdiği sıklıklarla bir dizi içinde düzenleyen ve genel doğrultusuyla özetleyen döküm.
1422sıklık dizisiGözlem değerlerinin sıklığını gösterecek biçimde düzenlenmiş dizi.
1423sıklık eğrisiBir sıklık dağılımını çizgesel olarak simgeleyen biçim.
1424sıklık karşılaştırmasıÇeşitli sıklık dağılımlarında değişik toplamlara göre verilen saltık değerlerin ölçünlü duruma getirilmesi ya da oranlama, yüzdeleme gibi işlemlerle göreli ölçümlerinin yapılması.
1425sınamaBir varsayım ve bir çıkarımın geçerliğini, bir yordamın uygunluğunu ya da bir bağıntının sağlanıklığını araştırmak amacıyla başvurulan olgusal ya da sayımsal işlem.
1426sınama etkeniÇokdeğişken çözümlemesinde sağlanıklığı sınanan bir bağıntıdan sorumlu olabileceği tasarlanan ve etkileri çıkarılan değişken.
1427sınama sorusuYanıtlayıcıların belli sorulara verdikleri yanıtların dürüstlük düzeylerini saptamak üzere sorulan dolaylı ve olgusal yoklama sorusu.
1428sınama-yeniden sınama yordamıBir ölçme aracının, aynı evrene ardı ardına iki kez uygulamasıyla elde edilen ölçümler arasındaki bağıntıya bakarak güvenirliğini sınama, bk. güvenirlik kestirim yolları.
1429sınarBir ölçüm boyutu ya da konusuna ilişkin çeşitli konum ya da dizilleri dile getiren ve ölçme araçlarını oluşturan sözcük, tümce, anlatım, ayrıç ya da işlemlerden her biri.
1430sınar çözümlemesiBir ölçer ya da ölçeği oluşturan sınarların kendi aralarında ve tüm ölçme aracının verdiği toplam sayılla olan bağıntısını araştırma.
1431sınar seçimiBir ölçeği oluşturmak üzere ölçüm boyutuna ilişkin olduğu saptanan çeşitli sınarlar arasında en uygun olanları yeğlemek üzere bir örnek evren ya da bir yargıçlar kümesinin değerlemelerine başvurarak ya da salt mantıksal çözümlemeler yoluyla yapılan ayıklama.
1432sınarlı değerleme ölçeğiÖlçüm konusu olan tutum, kanı ya da görüşün değişik konumlarını ya da dizillerini dile getiren çeşitli sözcük ve anlatımlar arasından seçmeler yapılmasını ya da uygun olanının belirtilmesini öngören değerleme ölçeği.
1433sınırlılık1. Bir biigi ya da araştırma bulgusunun belli bir kavram çerçevesinde geçerli sayılması. 2. Bir yordamın, ya da işlemin belli bir bağlamda ya da belli koşullarda kullanılabilir olması. bk. götürü.
1434sıra bağıntı katsayısıGözlem değerlerinin iki değişkene göre sıra düzenine sokulduğu durumlarda bağıntının ölçü ve doğrultusunu saptayan ve her gözlemin iki değişkene göre taşıdığı sıra sayıları arasındaki ayrıma dayanarak elde edilen (-1'le +1 arasında değişen) değer. bk. bağıntı katsayısı.
1435sıra bağıntısıGözlem birimlerinin iki ayrı değişkene göre sıra düzenlerini veren bir dağılımda ilgili değişkenler arasında beliren ve sıra bağıntısı eşitliğiyle ölçülen bağıntı.
1436sıra düzeniÖlçme konusu olan çeşitli nesne ve özellikler arasında, bir süreklilik üzerinde yapılan değerlendirici yargılar aracılığıyla kurulan sıra ilişkisi ya da basamaklı düzen.
1437sıra düzeni etkisiBir seçenekli soruda seçeneklerin sıra düzeninin yanıtlar üzerindeki etkisi.
1438sıra düzeni ölçütüDeğişkenler arasında nedensellik ilişkisi ararken kullanılan ve birlikte değişme gösteren değişkenlerden bağımsız sayılanın bağımlıyı öncelemesini öngören ölçüt.
1439sıracaBir sıra düzeni oluşturan aşamalardan her biri.
1440sıracalama.Nesneleri ya da ölçüm konularını öncelik sırasına göre değerlendirerek bir basamaklar düzeni içinde sıralama.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir