Kimya - XML


IDTerimAçıklama
1141elektrik yüküArtı ya da eksi imli, uzaklığın karesiyle ters orantılı biçimde birbirlerini itme ya da çekme gücü gösteren temel elektrik niceliği.
1142elektrikle ayrışımBir elektrolitten elektrik akımı geçirerek kimyasal ayrıştırma yapma ya da özdek üretme işlemi.
1143elektrikli fırınTuğla ya da başka dayanıklı gereçlerin yuvalarına yerleştirilmiş sarmal dirençlerden oluşan ve elektrik erkesinin ısıya dönüşümü ile yüksek sıcaklık sağlayan aygıt.
1144elektriksel ağırlıkölçümElektrikle ayrışımda gerilim ya da akım denetimiyle elektrotta ayrılan özdek niceliğini ilk ve son tartımdan yararlanarak belirleme.
1145elektriksel çift katmanBir elektrolit çözeltisine değen katı yüzeyi ya da tanecik yüzeyinde, artı ve eksi yükünlerin daha çok birbirine koşut olarak oluşturdukları ince bir çözelti katmanı.
1146elektriksel çift tabaka1.Kollodial bir taneciğin yüzeyindeki yük ile bu yükü dengeleyen karşı iyon tabakasını gösteren tabaka 2. Bir çalışma elektrotunun yüzeyindeki yüklü tabaka.
1147elektriksel devinim olaylarıElektrolit çözeltileri içinde, tanecikler çevresindeki elektriksel çift katmanın yol açtığı olaylar.
1148elektriksel devinim potansiyeliElektriksel çift katmanın yayınım bölgesi içindeki potansiyel düşüşü.
1149elektriksel dipolBirbirine eşit ve zıt elektrik yüklerinin yan yana olması.
1150elektriksel geçişimBir sıvının uygulanan gerilim altında gözenekler ya da kılcal borulardan geçişi.
1151elektriksel iletkenElektronları taşıyan ve elektrik akımının geçmesine izin veren her hangi bir metal, tuz çözeltisi, erimiş madde veya iyonlaşmış gaz.
1152elektriksel incesüzmeElektriksel yarıgeçirimle asıltı arıtmada, su emeciyle boşluk oluşturarak asıltıyı aynı zamanda süzüp arı ve derişik olarak elde etme işlemi.
1153elektriksel kaplamaElektrikle ayrışım yoluyla bir metal ya da alaşım üzerinde ince, iyi yapışan bir metal ya da alaşım katmanı oluşturma.
1154elektriksel parlatmaBir metali uygun bir çözeltide anot yaparak yüzeyini düzeltme ve parlatma yöntemi.
1155elektriksel polarlıkBir elektrikli aletteki pozitif ve negatif uçlar, kutup veya elektrot.
1156elektriksel yarıgeçirimle arıtmaAsıltıların yarıgeçirimle arıtılmasında elektrik akımı da uygulanarak arıtma hızını ve verimini artırma.
1157elektroanalitik yöntemlerNumunedeki madde miktarı ile ilgili bir elektrik özelliğin ölçüldüğü yöntemler.
1158elektrogravimetrik analizBir elektrokimyasal hücrenin elektrotu üzerinde biriken türün kütlesinin ölçülmesine dayanan gravimetrik analizin bir dalı.
1159elektrokaplamaBir metal eşya yüzeyine, elektroliz yardımı ile başka bir metal tabakası kaplama işlemi.
1160elektrokimyaElektrik akımı etkisiyle yürüyen kimyasal değişmeleri ve kimyasal tepkimelerde oluşan erkeyi elektrik üretiminde kullanma konularını inceleyen bilim dalı.
1161elektrokimyasal eşdeğerBir Coulomb elektrik akımı geçirildiğinde, değişikliğe uğrayan bir öğenin ya da öğeler kümesinin gram olarak niceliği.
1162elektrokimyasal hücreBirbirinden ayrılmış ve birbirine benzemeyen bileşimdeki çözeltilerle temas halinde olan iki elektrottan ibaret bir sistem. Bir tuz köprüsü ile çözeltiler arasındaki elektriksel temas sağlanırken bir dış iletkenle elektrotlar birbirine bağlanır.
1163elektrokimyasal pilYükseltgenme-indirgenme tepkimelerinde elektron aktarımının bir elektrik devresi üzerinde olduğu düzenek.
1164elektrokimyasal tersinirlikAkımın yönünün değiştirilmesiyle, ters yönde ilerleyen bazı hücre tepkimelerinin özelliği ile ilgili olan bir ifade.Tersinmez bir hücrede, akım yönü değiştirilince elektrotların biri veya her ikisinde de farklı bir tepkime olur.
1165elektrokimyasal yöntemlerMaddenin elektrokimyasal özelliğine dayanan analitik sinyalin elde edildiği yöntemler.
1166elektrolitElektrik akımının özdek taşınmasıyla sağlandığı tuz, asit, baz çözeltisi, eriyik gibi iletkenler.
1167elektrolit çözeltisiElektrik ileten sıvı ya da katı çözelti.
1168elektrolit etkisiDenge sabitlerinin sayısal değerlerinin çözeltinin toplam elektrolit derişimine bağımlılığı.
1169elektrolit olmayanSaf halinde ve çözeltilerinde iyon halinde bulunmayan bileşik.
1170elektrolitik ayırmalarTürlerin, bir elektrokimyasal hücredeki elektrokimyasal özelliklerindeki farklılıklara dayanarak yapılan ayırmalar.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir