Biyoloji - XML


IDTerimAçıklama
1741bitki biyolojisi(Yun. phyton: bitki bios: hayat logos: bilim) Bitkilerin hayatını inceleyen bilim dalı. Fitobiyoloji.
1742bitki coğrafyası(Yun. phyton: bitki ge: yer) Bitkilerin coğrafik dağılımını inceleyen bilim dalı. Fitocoğrafya.
1743bitki doku kültürüBitki hücreleri, dokulan, organları ya da bitkinin tamamının in vitro büyütülmesi ve devam ettirilmesi.
1744bitki hormonları(Yun. phyton: bitki hormaein: uyarmak) Tabiî olarak bitkilerde meydana getirilen büyüme ile buna bağlı diğer fizyolojik faaliyetleri kontrol eden ve meydana geldiği yerden bitkilerin diğer kısımlarına taşınıp, oralarda etkin olabilen çok az yoğunlukta dah
1745bitkikesengiller(Yun. phyton: bitki tome: kesme) Kuşlar (Aves) sınıfının, ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının, ses kasları gelişigüzel dizililer (Anisomyodi) üst familyasından, gagaları kuvvetli ve dişli, Güney Amerika'da yaşayan bir familya. Şili bitkikesen kuşu (Phy
1746bitkiler âlemiÇok hücreli, ökaryot bitkileri içine alan modern sınıflandırmanın beşinci âlemi.
1747bitlerEklem bacaklılar (Arthropoda) dalının, böcekler (Insecta) sınıfının, kanatlılar (Pterygota) alt sınıfından, küçük ve yassı vücutlu, kanatları ikincil olarak kaybolmuş, ağız parçaları delici emici tipte, gelişimlerinde başkalaşım görülmeyen, memeli hayvanl
1748bivalentSentromeri ile henüz bağlı iki homolog kromozomun kardeş kromatitler oluşturmak üzere kendilerini eşlemesi sonucu oluşan grup mayozda kiyazma ile bir arada tutulan kendini eşlemiş iki homolog kromozom.
1749bivoltinbk. voltin
1750biyoYunanca hayat anlamına gelen ön ek.
1751biyoartırışBiyolojik remedasyonu hızlandırmak maksadıyla besinlere azot, fosfor gibi maddelerin ilâvesi.
1752biyocoğrafya(Yun. bios: hayat ge: yer graphein: yazmak) Bitkilerin ve hayvanların yeryüzü dağılımı ile uğraşan bilim dalı. Bitki coğrafyası, hayvan coğrafyası.
1753biyodbk. biyot
1754biyodeğişimMikroorganizmaların büyümesinin sebep olduğu organik madde değişikliği.
1755biyoelementlerCanlı organizmada meydana gelen ya da ihtiyaç duyulan elementler. 40 kadar olan bu elementlerden en önemlileri, C, O, H, N, S, Ca ve P'dir.
1756biyoenerjetik(Yun. bios: hayat energia: faaliyet) Bir ekosistemde enerji akışı. Canlı organizmalarda enerji değişmelerinin incelenmesi.
1757biyofaj(Yun. bios: hayat phagein: yemek) Bir organizmanın diğer canlı organizma ile beslenmesi. Biyotrof.
1758biyofitler(Yun. bios: hayat phyton: bitki) Parazit bitkiler.
1759biyofizik(Yun. bios: hayat physis: doğa) Biyolojik olayların fiziksel prensiplere dayanarak incelenmesi.
1760biyoindikatörbk. indikatör organizma
1761biyoistatistik(Yun. bios: hayat metron: ölçü) Canlılara ait her türlü gözlemde uygulanan istatistik biçimi. Biyometri.
1762biyojeokimyasal devir(Yun. bios: hayat geo: yer khemeia: değişme) Diğer organizmaların kullanması için mikroorganizmalar tarafından kimyasal elementlerin yeniden kullanılır hâle getirilmesi.
1763biyojeosenöz(Yun. bios: hayat ge: yer koinos: ortaklık) Organizmaların özel yaşadığı çevre ile ilgilisine göre bir araya gelmesi.
1764biyokimya(Yun. bios: hayat khemeia: değişme) Canlıların kimyasını inceleyen biyolojinin ve kimyanın bir dalı.
1765biyokimyasal oksijen ihtiyacı, BODSuda biyolojik olarak parçalanabilen organik maddenin ölçüsü.
1766biyokimyasal yolBir hücrede enzimlerle katalizlenen reaksiyonlar dizisi.
1767biyokrom(Yun. bios: hayat chroma: renk) Biyolojik pigment bitki ve hayvanlarda herhangi doğal bir boya maddesi.
1768biyokütle(Yun. bios: hayat massein: sıkıştırmak) Canlı varlıklarda organizmanın suyu alındıktan sonra geriye kalan kuru kütlesi. Biyomas.
1769biyolfiminesans(Yun. bios: hayat luminescere: ışıklandırmak) Algler ve mantarlar gibi canlı organizmalar tarafından ışık meydana getirilmesi. Soğuk ışık.
1770biyoloji(Yun. bios: hayat logos: ilim) Hayat ilmi genel anlamda bitki ve hayvanların köken, yapı, gelişme, çalışma, dağılış, büyüme ve çoğalmaları ile uğraşan bilim dalı.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir