Dil Bilgisi - XML


IDTerimAçıklama
271ikili ekHem ad köküne hem de eylem köküne gelen ek: -men -man (göç-men, az-man) -ek -ak (ip-ek, top-ak dil-ek, yat-ak top-uk, oy-uk) vb.
272ikili eklemeİyelik eki almış bazı sözcüklerde, aynı görevde olmak üzere, bir ekin iki ayrı şekilde kullanılması: İnönü'ye (İnönü-y-e) , İnönü'ne (İnönü-n-e) pazartesiye (pazartesi-y-e) , pazartesine (pazartesi-n-e) cumartesiyi (cumartesi-y-i) , cumartesini (cumartesi-n-i) nesi (ne-s-i) , neyi (ne-y-i) vb.
273ikili kökHem ad kökü hem de eylem kökü gibi kullanılan kök: Göç, göçmek tat, tatmak eski, eskimek ekşi, ekşimek acı, acımak ağrı, ağrımak koca, kocamak sancı, sancımak yer, yermek sin, sinmek vb.
274ikili ünlü(Derleme., ikiz vokal, ikili vokal) Bir hecede yan yana bulunan iki ünlü: Fransızca air (hava), auto (otomobil) İngilizce Europe (Avrupa) Almanca Haus (ev) örneklerinde olduğu gibi.
275ikinci kişiAdıllarda ve çekimli eylemlerde belirtilen dinleyen veya dinleyenler: Sen adılı ve geldin, gelmişsin, geliyorsun, gelirsin, geleceksin, gelsen, gelesin, gelmelisin, gel (2. kişi tekil) siz adılı ve geldiniz, gelmişsiniz, geliyorsunuz, gelirsiniz, geleceksiniz, gelseniz, gelesiniz, gelmelisiniz, gelin, geliniz (2. kişi çoğul) örneklerinde olduğu gibi.
276ikinci vurguBir sözcükte asıl vurgudan başka meydana gelen vurgu: Annem geldi (annem geldi) , kediye bak (kediye bak) , pencereden sarkıyor (pencereden sarkıyor) örneklerinde olduğu gibi.
277ilerleyici benzeşme(Derleme.. ilerlek benzeşme, ilerleyen benzeşme) Sözcükte önceki sesin sonraki sesi etkilemesi: (yok-dur) > yoktur, (gelmiş-dur) > gelmiştir ve bütün ünlü uyumlarında olduğu gibi.
278ilgeç(Derleme.. edat, ilgiç) Bir sözcükten sonra gelerek, o sözcükle ötekiler arasında, ilgi kuran sözcük. Türkçede, ilgeçten önce gelen adın girdiği hale göre, ilgeç türleri meydana gelir: Yalınsıl ilgeç, yönelmeli ilgeç, bağlamalı ilgeç, çıkmalı ilgeç. Ev gibi huzur köşesi bulunmaz Çocuk sabaha karşı uyudu Yola kadar yürümek gerek Senin için yapmayacağı iş yoktur Ondan yana olma vb.
279ilgeçli tamlamaBir adla bir ilgecin kurduğu tamlama: Ev gibi, ev için, odaya göre, evlerden öte, senin gibi vb.
280ilgeçli tümleç(Derleme., edatlı tümleç, edat tümleci) İlgeçle kurulmuş tümleç: Makine gibi çalışıyor Yaşına göre giyinmiş Eve doğru gitti vb.
281ilgeçli tümleç birliğiİlgeçli tümleçle birlikte kullanılan sözcüklerin tümü: Bu korular eski hatıralara dalmak, eski günleri ve eski simaları düşünmek için yetiştirilmişe benzer Mektepte okutulan derslerden hatırımda kaldığına göre Eskişehir, Hüdavendigâr vilâyetine bağlı bir kaza idi Bu bana bir zindana kapatılmak kadar ağır geldi vb.
282ilgeçli yantümceGibi ilgeciyle kurulan ve bir belirteç gibi kullanılan yantümce : Minderde oturuyormuş gibi ayaklarını altına toplamıştı Sanki o olayı ben biliyormuşum gibi bana soruyor Kadın katı lokmalar yutar gibi hıçkırıklarını içine attı vb.
283ilgeçten adAslında ilgeç olan sözcüğün iyelik eki alarak ad olmuş biçimi: Senin gibisini görmedim Bu kadarı fazla Bana göresini bulamadım Ondan sonrasını hatırlamıyorum Buradan ötesini görmedim vb.
284ilgeçten sıfatBir adla birlikte, başka bir adın önüne gelerek sıfat görevinde kullanılan ilgeç: Gül gibi kız Nur topu gibi çocuk Aslan gibi adam Avuç kadar yer Sana göre iş vb.
285ilgi ekiBağlantı kavramı veren ek. Türkçede bu kavram ad veya ad görevli sözcüğe -ki ekinin bağlanmasıyle sağlanır. Bu ek ünlü uyumlarına aykırı düşer ve çok defa kalma durumuyle kalıplaşır: Evdeki, odadaki, sokaktaki, benimki, seninki, onunki, yukarıki, öteki, beriki, deminki, şimdiki, bizimkisi, dünkü, o günkü, öbürkü, üçününkü, bugünkü örneklerinde olduğu gibi.
286ince sıraTürkçe bir sözcükteki ince ünlülerin sırası: İpekli (ipek-li) , iplikten (iplik-ten) , üzümün (üzüm-ün) , ördeklerin (ördek-ler-in) vb.
287ince ünlü(Derleme.. ince vokal, ince sesli damak ünlüsü, ön vokal) Dilin ileriye sürülmesiyle öndamakta meydana gelen ünlü: e, i, ö, ü vb.
288istek kipi(Derleme.. temenni, dileklik) İstek ve niyet kavramı veren isteme kipi. Türkçede bu kip eylem kök veya gövdesine -e- eki getirilerek kurulur: 1. K.T.göreyim(gör-e-y-im) . 2. K.T.göresin(gör-e-sin) 3. K.T.göre(gör-e) 1. K.Ç.görelim(gör-e-lim) 2. K.Ç.göresiniz(gör-e-sin-iz) 3. K.Ç.göreler(gör-e-ler) vb.
289istek tümcesiYüklemi istek veya dilek kipi olan tümce Bu işler başına gelmeyeydi de tek öleydi Bari doğru cevap vereydi Ah bir gelse vb.
290istek yutumu(Derleme.. istek kipi kısalması) Kökü ve gövdesi ünlü ile biten istek kiplerinde, aynı ünlüden birinin düşmesi: Söyleyim (söyle-y-e-yim) , bekleyim, (bekle-y-e-y-im) , ağlayım (ağla-y-a-y-ım) , başlayım (başla-y-a-y-ım) , gitmeyim (gitme-y-e-y-im) , yapmayım (yap-ma-y-a-y-ım) vb.
291isteme kipleri(Derleme., dilek kipleri, tasarlama kipleri) Dilek, istek, gereklik veya emir kavramları veren kipler: Gelse (gelse) , gele (gel-e) , gelmeli (gez-meli) , gelsin (gel-sin) vb.
292isteme tümceleriİsteme kipleriyle kurulan tümce : Düzen tartışmaları bir bitse bir huzura kavuşsak Eve gitsin Bu işin sonunu düşünmelisin Oh ne güzel hava vb. (bk. isteme kipleri) .
293işaret diliKonuşulan ve yazılan dilin dışında, renk, bayrak, işaret, koku, mendil gibi araçlarla yapılan anlaşma yolu: Renk dili, bayrak dili vb.
294işteş çatı(Derleme.. işteş fiil, işteş çatılı fiil) Bir eylemin birden fazla özne tarafından meydana geldiğini belirten çatı. Türkçede bu çatı, -(i) ş ekiyle kurulur: Görüşmek (gör-ü-ş-) , gülüşmek (gül-ü-ş-) , dövüşmek (döv-ü-ş-) , ağlaşmak (ağla-ş-) vb.
295işteş eylem(Derleme., işteş fiil, işteş çatılı fiil Bir eylemin birden fazla özne tarafından meydana geldiğini belirten çatılı eylem. Türkçede bu eylem -iş- ekiyle kurulur: Arkadaşlarla toplanıp birçok konuyu görüştük Bir grup çocuk, yoldan geçenlere bakıp gülüşüyorlardı Sel geliyor diye herkes koşuşmağa başladı vb,
296iyelik düşmesiYapım eki getirilen ad tamlamalarında iyelik ekinin kullanılmaması: Edirnekapılı (Edime+kapı-sı-lı) , tahin helvacı (tahin helva-sı-cı) , Adapazarlı (Ada+pazar-ı-lı) , Beypazarlı (Bey+pazar-ı-lı) , Ankara Üniversiteliler (Ankara Üniversite-si-li-ler) örneklerinde olduğu gibi.
297iyelik ekiAdları veya ad görevinde kullanılan sözcükleri kişi kavramına bağlayan ek: -im (ev-imi, -in (ev-in) , -i (ev-i) , -imiz (ev-imiz) , -iniz (ev-iniz) ,-leri (ev-ler-i) vb.
298iyelikli ikilemeSözcüklerinin biri veya her ikisi de iyelik eki almış olan ikileme: Topu topu bir ev, hepsi hepsi yüz lira boyu boyuna huyu huyuna uygun, lafı lafını tutmuyor, pisi pisine gitmek, işi iş, aç açına vb.
299iyelikli sıfatSıfat görevinde kullanılan ve iyelik eki almış bulunan bazı ad veya sıfatlar: Gözüm, canım efendim, sevdiğim, devletlû sultanım güzelim elbise, canım kumaş, yazdığım mektup, açtığın dava, okuduğu kitap, alacağınız para, gideceğimiz ülkeler vb.
300iyelikli tamlamaİyelik eki almış bazı ad veya ortaçlardan kurulan tamlama: Barınağımız evimiz, güvencimiz gençlerimiz, canım kızım, ciğerim evlâdım, güvendiğim işçim vb.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir