Boks - XML


IDTerimAçıklama
61tanıtmaKarşılaşmadan önce yumrukoyuncularının milliyetinin, köşesinin, ağırlık sınıfının adı ve soyadı ile tanıtılması.
62tartıKarşılaşmadan önce karşılaşmacıların ağırlıklarının ölçülmesi.
63ters duruşSağ ayak ilerde, sol ayak bir adım sol geride, sağ kol karaciğeri ve sağ çeneyi, sol kol kalbi, mideyi, ve sol çeneyi koruyacak şekilde duruş.
64vuruş yeriYumruk oyunu kurallarına göre, yağının vücudunda vurulmasına izin verilen bölgeler.
65yağıKendisiyle karşılaşılan yumrukoyuncusu.
66yağışız yenenYağısı olmadığı için döngü atlayan ya da yağısı herhangi bir nedenle karşılaşmaya çıkmayan (yumrukoyuncusu).
67yan hakemYumruklaşma alanı çevresinde bir masada oturan, karşılaşma sırasında sayıları, uyarmaları saptayan ve sonuç ile birlikte oy kâğıdına yazıp imza eden yetkili kişi.
68yanılgıYumrukoyunu kurallarına aykırı vuruş ya da davranış,
69yardımcıYumrukoyuncusunu karşılaşma için hazırlayan, yumruklaşma alanında getiren, karşılaşma başladıktan sonra alanın köşesinde duran, dönem aralarında ona yardım eden, oyuncusu kötü bir duruma düşerse alana havlu ya da sünger atarak oyuncu adına yenilgiyi kabul
70yargıcılar kuruluYumrukoyunu karşılaşmasını yöneten kurul bu kurulda orta hakem, yan hakemler, zaman hakemi, doktor ve yazman bulunur.
71yarıağır ağırlıkYumrukoyununda 75 kg. dan 81 kg.a kadar olan ağırlıklara verilen ad.
72yarıorta ağırlıkYumrukoyununda 67 kg. dan 71 kg.a kadar olan ağırlıklara verilen ad.
73yarıortadan hafif ağırlıkYumrukoyununda 63 kg. dan 67 kg.a kadar olan ağırlıklara verilen ad.
74yarısonSona kalacak iki takımı belli eden karşılaşmalar.
75yeğni ağırlıkYumruk oyununda 57 kg. dan 60 kg.a kadar olan ağırlıklara verilen ad.
76yeğni sinekağırlıkYumrukoyununda 48 kg.a kadar olan ağırlıklar.
77yeğniden üstün ağırlıkYumruk oyununda 60 kg. dan 63 kg.a kadar olan ağırlıklara verilen ad.
78yenenYarışmayı kazanan kişi, takım.
79yenikYarışmayı kaybeden kişi, takım.
80yerdeBir yumrukoyuncusunun, yediği yumruk sonucu, ayaklarından başka vücudunun herhangi bir yeri ile yere değmesi, ayakta bitik duruma gelmesi, iplere asılı kalması, yumruklaşma alanı dışına çıkması ya da düşmesi hali.
81yerde yenikYumrukoyuncusunun yerde iken 10 saniye içinde kalkıp yeniden yumruklaşmaya başlayamadığı için yenik sayılması hali.
82yetki belgesiKarşılaşmalara katılabilmek için yumrukoyuncusunun elinde bulundurması gereken belge.
83yöneticiYumrukoyuncusunun bakımı, çalışma yerinin sağlanması, yapacağı karşılaşmaların planlanması gibi işlerle uğraşan kişi.
84yumrukElin sıkılmış ve yumulmuş hali.
85yumruk eldiveniYumrukoyuncularının karşılaşma ya da çalışmalarda ellerine giydikleri, 0,227 kg. ağırlığında, başparmak ayrı, dört parmak bitişik, bilek kısmı uzun fitil bağla bağlanan, içinde kıtık bulunan deri eldiven.
86yumruklaşma alanıYumrukoyununun yapıldığı, etrafı üç sıra iple çevrili, yerden yüksekliği 0.90-1,20 m., genişliği 4.90 ya da 6,10 m. olan dördül (kare) biçiminde yer.
87yumruklaşma duruşuYumrukoyuncularının yağı karşısında yumruklaşma için duruş şekli. Sol ayak bir adım ilerde, sağ ayak bir adım kadar geride ve sağda, sol kol çeneyi, sağ kol karaciğeri, mideyi ve sağ çeneyi kollayacak şekilde, çene çekik, vücut hafif önde durmak.
88yumrukoyuncusuYumruklaşma sporunu yapan kişi
89yumrukoyunuYumrukoyuncularının belli kurallara göre karşılaşması.
90yumruktopuYumrukoyuncularının düzgün ve çabuk yumruk yurabilmeleri için çalıştıkları, uzunluğu yumrukoyuncusunun boyuna göre ayarlanabilen bir askıya asılı lastik top.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir