Eğitim - XML


IDTerimAçıklama
1291toplum bilgileriÖğrencileri toplumsal yönden eğitmek, onlara içinde yaşadıkları toplumun yönetim düzeni, ekonomik özellikleri, geçmişi üzerinde gerekli bilgi ve anlayışları kazandırmak, yurttaşlığın hak ve görevlerini kavratmak amacıyla ilk ve ortaokullarda okutulan, kon
1292toplum bilgileri odasıİçinde kaynak, ve baş vurma kitapları ile dergi, model, harita vb. ders araçlarının bulunduğu, öğrencilerin bireysel olarak ya da kümeler halinde toplum bilgileri konuları üzerinde incelemeler yaptığı özel oda.
1293toplum bilimleriTarih, ekonomi, toplumbilim ve ruh-bilim gibi toplum içindeki küme etkinliklerini, insan ilişkilerini ve toplum yaşayışını inceleyen bilimlere verilen genel ad.
1294toplum felsefesi1. Toplumsal kurumlar, gelenekler, töreler ve toplum yaşayışının öteki özellikleri ile bütün bunların ahlak yönünden kapsamını ve sonuçlarını inceleyen felsefe dalı. 2. Toplumsal yaşayış, devlet, yurttaşlık gibi konularla bunlara ilişkin demokrasi, toplum
1295toplum ruhbilimi1. Küme davranımı, küme etkilerinin kişilik gelişmesi üzerindeki rolü ve kişiler arası etkileşim gibi sorunları inceleyen ruhbilim dalı. 2. Öğrencilere, toplumsal yaşayışla ilgili ruhbilim sorunları üzerinde gerekli bilgi ve görüşleri kazandırmak amacıyla
1296toplumbilim1. İnsan topluluklarının kökenlerini, yapı ve görev bakımından gelişmelerini, özelliklerini ve sorunlarını inceleyen bilim. 2. İnsan topluluklarının yaşayışı ve bu toplulukları yöneten yasalar üzerinde öğrencilere gerekli bilgi ve görüşleri kazandırmak am
1297toplumculukAna üretim maddelerinin elde edilmesi, dağıtımı ve kullanılmasında ortaklaşa mülk iyeliğini ya da devletçiliği öngören kooperatifçiliğe, toplumsal hizmetlerin etkili biçimde görülmesine ve gelirin doğrulukla dağıtımına önem veren bir siyasa ve ekonomi gör
1298toplumsal1. Organizmaların kümeler içinde etkileşimine ilişkin olan. 2. Toplum ya da topluluklarla ilgili, onlara ilişkin. 3. Bireyin başkalarıyla olumlu ilişkiler kurabilme yeteneğini denediği gelişme evresiyle ya da bu evredeki etkinliklerle ilgili bulunan.
1299toplumsal baskı1. Kişilerin inançlarına ve değerlendirmelerine belli bir yön, bir biçim vermek için toplumca yapılan baskı. 2. Başkalarının kararlarını etkilemek için toplumun belli üyelerince yapılan sürekli ve amaçlı baskı. 3. Bireylerin ya da kümelerin düşünce ve dav
1300toplumsal çevre1. Bireylerin ve insan topluluklarının yaşayış ve davranımları ile ulusların ve kültürlerin gelişimi üzerinde rol oynayan toplumsal koşulların ve etkilerin tümü toplumsal ortam. 2. Çocuğun gelişmesini ve kişilik kazanmasını etkileyen ve aileyi, arkadaş kü
1301toplumsal davranım1. Bireyin bir toplumun üyesi olarak gösterdiği eylemler. 2. Küme eylemlerine verilen ad. 3. Toplumca uygun bulunan, onaylanan davranım.
1302toplumsal değerlerİyi ve geçimli yaşamayı sağladığı, insan ilişkilerini düzenlediği düşüncesiyle toplumca korunması ve geliştirilmesi istenilen değerler.
1303toplumsal değişme1. Bir toplumun, gelişmemiş ya da az gelişmiş durumdan gelişmiş duruma, gelişmiş durumdan az gelişmiş ya da gelişmemiş duruma gelmesi. 2-Toplum yaşamında ortaya çıkan her türlü değişmeye verilen ad.
1304toplumsal eğilimUzun bir zaman süresi içinde değişik toplumsal etmenlerin etkisi altında, toplumsal kurumların ve ilişkilerin gösterdiği belirgin yönseme.
1305toplumsal gelişme1. Toplumsal davranım, duygular, tutumlar, değerler vb. bakımından bireyin yaşam boyunca gösterdiği sürekli ve olumlu değişmelerin tümü. 2. Bir toplumun, o toplumu oluşturan kişilere kıvanç verecek yönde gösterdiği toplumsal ve kültürel gelişme.
1306toplumsal gereksinmelerBireyleri toplumsal bir amaca doğru yönelten ve girişimler yapma isteği veren dirik gereksinmeler.
1307toplumsal güdülerBirlikte yaşamak, bir yöneticiye uymak ve birtakım örgütlere bağlanmak biçiminde kendini belli eden yönsemeler.
1308toplumsal ilişki çizgesi1. Bir kümenin üyeleri arasında saptanan seçme ve yadsıma örüntülerinin çizgesel olarak anlatımı. 2. Bir kümeye uygulanan ve toplumsal ilişkileri ölçen test sonuçlarına göre o kümeyi oluşturan kişiler arasındaki bağları gösteren çizge.
1309toplumsal ilişki ölçümü1. Bir kümenin üyeleri arasında var olan kişiler arası ilişkilerin ölçümü. 2. İnsan topluluklarının ruhsal durum ve özelliklerinin matematik yöntem ve kurallarla incelenmesi.
1310toplumsal ilişki ölçümü tekniğiBir kümenin ya da bir topluluğun üyesi olan kimselerin birbirlerine karşı ne gibi düşünceler, kanılar ve duygular beslediklerini öğrenmek amacıyla baş vurulan bir ölçme yolu.
1311toplumsal olgunlukBir kimsenin anlayış, duygu, tutum ve beceri gibi özellikler bakımından içinde yaşadığı toplumun yetişkin üyelerinin genellikle erişmiş oldukları düzeye gelmesi durumu.
1312toplumsal oyunÖğrencilere, insan ilişkileri konusunda daha çok bilgi, beceri ve anlayış kazandırmayı öngören ve oyun (drama) tekniklerinden yararlanma temeline dayalı deneysel bir eğitim yöntemi.
1313toplumsal uyumBireyin, sürekli olarak değişen koşullar içinde ve toplumsal çevrenin baskısı altında, durumunu korumak ya da geliştirmek amacıyla yaptığı girişimlerin tümü.
1314toplumsal uyumsuzluk gösteren çocuklarbk. uyumsuz çocuklar.
1315toplumsal zekâ1. Toplumsal çevreye uyma ve onu geliştirme yeteneği. 2. Toplumsal ilişkileri etkili biçimde kurabilme, sürdürebilme ve değişen toplumsal durumlara uyabilme gücü.
1316toplumsallaştırmaBireye, özellikle çocuğa, üyesi olduğu topluluğun ya da toplumun töre, gelenek ve kültürel değerleri ile ölçünlerini öğretme, benimsetme işi.
1317töreBir toplumda yürürlükte olan ve insanların tutumlarına yön veren görenek, inanç ve alışkıların tümü.
1318törebilimAhlak ilke ve sorunlarını inceleyen, insan davranışlarını "doğruluk-yanlışlık" ve "iyilik-kötülük" gibi değer yargıları bakımından çözümleyen bilim dalı.
1319tutumBireyin insanlar, olaylar ve cansız varlıklar karşısında takındığı davranış biçimi.
1320tutum testiBir kimsenin ya da bir kümenin nelere ne derece değer verdiğini saptamaya yarayan test.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir