Gümrük - XML


IDTerimAçıklama
211mal sokanBelli bir malı yurda sokan kişi.
212marka ve sayıUluslararası tecimde, malı tanımada ve adlandırmada kullanılmak üzere, malların ya da kaplarının üstüne konulan marka ve sayı.
213nicelik kısıntılarıMal giriş çıkışlarının, türlü nicelikler yönünden sınırlandırılması.
214olağan ederGümrük İşbirliği Konseyin'ce onanan ve değer bildirmeliklerinde, malların gümrük vergisine temel alınan ederi.
215oranbk. vergi oranı.
216ortak dışbildirmelikAvrupa topluluklarına üye ülkeler dışındaki ülkelerden gelen mallara uygulanan ortak gümrük bildirmeliği.
217ödünBir ülkenin yaptığı anlaşma ile, başka ülke ya da ülkelerin mallarına uygulanacak bildirmelik yönünden tanıdığı ayrıcalık.
218ödün çizelgesiUluslararası antlaşmalarla, başka ülkelere verilmiş bildirmelik ödünlerini bir arada gösteren çizelge. (Bugün bu ödünler genellikle GATT çerçevesinde alınıp verildiğinden, ödün çizelgesi denince, bu antlaşmaya göre verilen ve ona ekli olan çizelge anlaşılır.)
219ödünlü vergi oranıBir ülkenin başka bir ülkeyle yaptığı iki yanlı bir antlaşma ile belli edilen gümrük vergisi düzeyi.
220ölçü bildirmeliğiMalların ağırlığı ya da sayı, baş, uzunluk oylum gibi ölçüleri üzerinden nasıl vergiye bağımlı tutulduğu gösteren gümrük bildirmeliği.
221ölçün sayısıÜlkeye mal giriş ve çıkışının izlenebilmesi amacıyla, malların, gümrük bildirmeliklerindekinden başkaca ve bu amacı sağlayacak biçimde bağlı tutuldukları bölümlendirmede yer alan sırası.
222ölçüsel vergiGümrük bildirmeliğinde yer alan malların ağırlığı, ya da sayı, baş, uzunluk (metre, yarda) ve oylum gibi ölçüleri üzerinden alınan vergi.
223önödenceÖdenmesi gerekecek gümrük vergisi ile girişte alınan başka vergiler karşılığında, onların tutarınca ya da ondan belli bir ölçüde artık paranın inanca olarak, ilgili işlemin bitimine dek, gümrüklerce alınması, a. bk. inanca.
224önödenceye bağlamaGümrük vergileri karşılığı önödence alma.
225örneklikMalların tecimsel nitelikte olmayan örnekleri.
226özel arakoruncak1. Özel kişilere ilişkin arakoruncak. 2. Kimi gümrüklü malların özelliklerine uygun olarak yapılmış arakoruncak (özellikle, parlayıcı ve patlayıcı maddeler için olanlar).
227özel pay1. Belli bir ülke için verilen pay 2. Genel pay dışında, belli bir mal için ayrıca ya da ek olarak konulan pay. a. bk. genel pay.
228özerk bildirmelik1. Bir ülkenin kendi anayasasına göre tek yanlı olarak yapılan ve tek yanlı olarak değiştirilip kaldırılabilen gümrük bildirmeliği. 2. Bu nitelikteki vergiler.
229pay1. Yurda sokulabilecek mallar 2. Bu mallara ilişkin çizelge.
230posta gümrük yöntemiYabancı ülkelerden posta ile gelen ya da oralara posta ile gönderilen mallara uygulanan gümrük ilke ve yöntemi.
231primBelirli malların üretim ve yurttan çıkışının özendirilmesi amacıyla, o malların üreticilerine ya da çıkaranlarına genellikle devletçe yapılan yardımlar (para yardımları, vergi bağışıklığı vb. gibi), a. bk. çıkış primi.
232saptancabk. pay
233satımcaMalın değerini ve niteliklerini belirten belge.
234satımca değeriGümrükle ilgili malın, satımcasında gösterilen değeri.
235savaşma gümrükleriBir ülkenin mal satışını, aldığı özel önlemlerle olumsuz yönden etkileyen bir ülkeden gelecek mallara, o ülkeyi, bu önlemlerden vazgeçirmek üzere konulan yüksek oranlı gümrük vergileri, a. bk. karşıtlama gümrükleri.
236saymaca arakoruncaklarGenel arakoruncaklara konulması çok zor ve giderli olan gümrüklü malların konulmasına özgü arakoruncaklar. (Bunlar iyelerinin olup gümrük bakımından arakoruncak sayılırlar.)
237sınır gümrüğüKara sınırında görev yapan gümrük yönetimi.
238sınır tecimiCoğrafya durumu ya da sınırın iki yanında yaşayan halkın gereksemeleri için yapılan alışveriş bu nedenle konulan özel gümrük yöntem ve kuralları.
239sınırlamaMal giriş ve çıkışlarına kimi nedenlerle konan bağ ve koşullar, a, bk. kısıntı.
240sözlü bildirimİlgili yasada belirtilen tecim niteliğinden yoksun kimi mallara ilişkin gümrük işlemleri için, gerekli bilgilerin gümrüğe ağızdan bildirilmesi.

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir