Gümrük - XML


IDTerimAçıklama
241sundurmaGümrüklü malların, giriş, arakorunacağa koyma, geçici onanması ya da geldiği yere geri gönderme vb. gibi, belli bir gümrük yönteminin uygulanmasına değin konulduğu ambar, koruncak, ardiye vb. gibi üstü kapalı, düzenli ve güvenli yer.
242taban bildirmelikİki sütunlu özerk bildirmeliklerde, antlaşmalı ülkeler mallarına uygulanan vergi.
243taşıyıcı kişisel malıYabancı ülkelere giden taşıt adamlarının, yanlarında taşıdıkları giysileri ve kullandıkları günlük eşyaları.
244tavan bildirmelikiki sütunluk özerk bildirmeliklerde, antlaşmasız ülkelerin mallarına uygulanan vergi.
245tavan ödünGümrük vergisinin, uluslararası antlaşmalar ve görüşmeler sırasındaki düzeyinin üstünde bağlanması. (Bu, o ülke için konu alınan vergi oranını, bağlanan düzeyin üstüne kendiliğinden çıkaramama yükümlülüğünü doğurur, a. bk. ödün.)
246tecim dengesiBir ülkenin mal giriş ve çıkışları arasındaki denge.
247tek bildirmelikAntlaşmalı ve antlaşmasız tüm ülkeler mallarına uygulanacak tek bir özerk bildirmelik.
248tekel vergisiTekele bağlı malların girişlerinde, gümrük vergisinden ayrı olarak alınan vergi.
249türkiye cumhuriyeti çizelgesiHükümetin vermeyi uygun gördüğü ödünleri gösteren ve GATT'a ekli bulunan XXXVII sayılı çizelge, a. bk. ödün çizelgesi.
250uçak denetibk. hava taşıtları deneti
251ulusal bildirmelik1. Gümrük birliklerinde, Birlik üyesi ülkelerin geçiş dönemlerinde ve açık değişme bölgelerinde uyguladıkları kendi bildirmelikleri. a. bk. ortak bildirmelik. 2. Bir ülkenin kendi bildirmeliği.
252uluslararası düzgeçiş yöntemiDeniz ya da hava yolları ile taşınan mallara uygulanan düzgeçiş gümrük işlemleri, a. bk. düzgeçiş yöntemi.
253uluslararası gümrük bildirgesi tif modeliDemiryolu ile taşınan mal, yolcu ve yolcu taşıncaklarının, sınırları geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla yapılan 10.6.1952 günlemeli bir uluslararası antlaşmada öngörülen ve demiryolu mal düzgeçişinde kullanılan belge.
254uluslararası tecimÜlkeler arası alanda yapılan mal giriş ve çıkışları ile bunların düzgeçişlerine ilişkin tecim. a. bk. dıştecim.
255varış gümrüğüGümrüklü malların yurt içinde gönderildiği ya da dışardan geldiği gümrük, a. bk. çıkış gümrüğü.
256varış limanıGeminin ya da gümrüklü malların geldiği (vardığı) liman.
257vergi artırımıGümrük vergisi oranının, yürürlüktekinden daha yukarı bir düzeye çıkarılması.
258vergi aşamasıÖlçü bildirmeliklerinde, malların bağımlı bulunduğu gümrük vergisinin düzeyi.
259vergi düzeyibk. bildirmelik düzeyi
260vergi indirimiGümrük vergisi oranının, yürürlüktekinden daha aşağı bir düzeye indirilmesi.
261vergi oranıDeğer bildirmeliklerinde, malların, değerleri üzerinden bağımlı bulunduğu gümrük vergisinin yüzdesi.
262vergiyi- geri verme1. Bir maldan, o malı oluşturan maddelerden, bunların yapılmasında kullanılanlardan, girişte alınan vergilerin bir bölüğünü ya da tümünün, o malın çıkışında geri verilmesi yöntemi. 2. Bu kurala göre geri verilen verginin niceliği.
263yasakbk. giriş çıkış yasağı.
264yasal vergi oranıGümrük bildirmeliğine, yasa ile ya da onun verdiği yetkiye dayanılarak hükümetçe konulmuş olan ve o ülkece tek yönlü değiştirilebilen vergiler.
265yazılı bildirimGümrük mal giriş çıkış işlemlerinin yapılmasında, gerekli olan bilgilerin belli bir formül üzerinde, yazılı olarak bildirilmesi, a. bk. bildirge, sözlü bildirim.
266yeğlemeBelli kimi ülke malları için tanınan ve "en çok kayrılan ulus kuralı" dışında yalnızca o ülkelere uygulanan bildirmelik indirimi, bağışıklıklığı ya da nicelik kısıtlamalarının dışında tutulma gibi ayrıcalıklar a. bk. bildirmelik yeğlemeleri.
267yeğli bildirmelikBir ülkenin "en çok kayrılan ulus kuralı" dışında belli kimi ülkeler mallarına girişte uyguladığı, genel bildirmelikten daha düşük bildirmelik. (İngiltere'nin. İngiliz Uluslar Topluluğu'ndaki ülkeler mallarına uyguladığı bildirmelik gibi.)
268yeniden çıkışDaha önce yurda geçici olarak sokulmuş olan malların, yeniden yurt dışına çıkarılması.
269yeniden girişbk. geri gelen mal.
270yoklamaTürlü gümrük işlemlerinin uygulanması için, malların ya da yolcuların yetkili gümrük görevlisince incelenip yoklanması, a. bk. gümrük yoklaması

* Görseller ve İçerik tekif hakkına sahip olabilir